Skocz do zawartości

[max 4000] scott scale 960 2013 czy scott aspect 720 2014?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!!

Jestem laikiem na temat sprzetu rowerowego i jazdy (do tej pory smigalem na rowerze za 600 zł), dlatego proszę Was o pomoc. Zastanawiam się nad kupnem któregos z w/w rowerów, który będzie mi sluzyl do jazdy po miescie jak i w terenie (gorki, pagórki, szutry itp.). Wybralem te dwa modele tylko i wyłącznie z opinii znajomych, jednak może ktoś poleci mi sprzet z innej firmy, z tymi samymi parametrami ale tanszy. Chociaz zdaniem wielu osob Scott jest rewelacyjny. Zalezy mi szczególnie na jakości i długiej zywotnosci jednośladu. Proszę również o pomoc jakie rozmiary, bo w jednym sklepie polecają 27,5 w drugim 29. L czy XL. Wzrostu mam 182 waga 95 kg.

Z góry dziekuje.  

• Mod Team
Napisano

Zdecydowanie rozmiar L, zapomnij zupełnie o XL będzie za duży. Tutaj masz aktualną tabelę rozmiarów scotta.

Oba te rowery będą dużym przeskokiem w stosunku do sprzętu za 600zł, w prawdzie to dopiero podstawowe modele ale można już od nich wymagać.

Scale ma bardziej scigancką charakterystykę ramy a apect jest nieco bardziej dedykowany do rekreacji Wyposażenie jest podobne.

Zwrotności i niższej wagi koła 27,5 prawdopodobnie nie będziesz wykorzystywał, więc polecałbym 29 ze względu na większy komfort jazdy, większą stabilność i przyczepność.

Co do żywotności musisz być świadom że, oba te rowery są jakościowo o całą epokę lepsze od tego co masz ale też wymagają stałej konserwacji szczególnie amortyzator wymaga dbałości. Czy scott to jedyny słuszny wybór? Z pewnością nie, mimo iż również uważam ich wyroby za rewelacyjne pod wieloma względami i mam kilka ich rowerów to na pewno na tym się rynek nie zaczyna i nie kończy. 

Napisano

Dzieki Maniak. Jesli mozna jeszcze o podpowiedz jak nie Scott to co innego byscie polecili???
I jesli milabym wybierac miedzy Aspectem a Scalem to czym wlasciwie oprocz rozmiaru kol one sie roznia??? Chodzi mi bardziej o przeznaczenie i mozliwosci.

Napisano

Scala ma bardziej wyscigowa geometrie - bedziesz bardziej pochylony.

Ciezko tak doradzic przez neta bo jedno wola bardziej "lezec" na rowerze inni miec bardziej wyprostowana sylwetke. Najlepiej sie przymierzyc do roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...