skorpion5 Napisano 18 Lutego 2014 Napisano 18 Lutego 2014 Witam!!! Jestem laikiem na temat sprzetu rowerowego i jazdy (do tej pory smigalem na rowerze za 600 zł), dlatego proszę Was o pomoc. Zastanawiam się nad kupnem któregos z w/w rowerów, który będzie mi sluzyl do jazdy po miescie jak i w terenie (gorki, pagórki, szutry itp.). Wybralem te dwa modele tylko i wyłącznie z opinii znajomych, jednak może ktoś poleci mi sprzet z innej firmy, z tymi samymi parametrami ale tanszy. Chociaz zdaniem wielu osob Scott jest rewelacyjny. Zalezy mi szczególnie na jakości i długiej zywotnosci jednośladu. Proszę również o pomoc jakie rozmiary, bo w jednym sklepie polecają 27,5 w drugim 29. L czy XL. Wzrostu mam 182 waga 95 kg. Z góry dziekuje.
Mod Team Maniak Napisano 18 Lutego 2014 Mod Team Napisano 18 Lutego 2014 Zdecydowanie rozmiar L, zapomnij zupełnie o XL będzie za duży. Tutaj masz aktualną tabelę rozmiarów scotta. Oba te rowery będą dużym przeskokiem w stosunku do sprzętu za 600zł, w prawdzie to dopiero podstawowe modele ale można już od nich wymagać. Scale ma bardziej scigancką charakterystykę ramy a apect jest nieco bardziej dedykowany do rekreacji Wyposażenie jest podobne. Zwrotności i niższej wagi koła 27,5 prawdopodobnie nie będziesz wykorzystywał, więc polecałbym 29 ze względu na większy komfort jazdy, większą stabilność i przyczepność. Co do żywotności musisz być świadom że, oba te rowery są jakościowo o całą epokę lepsze od tego co masz ale też wymagają stałej konserwacji szczególnie amortyzator wymaga dbałości. Czy scott to jedyny słuszny wybór? Z pewnością nie, mimo iż również uważam ich wyroby za rewelacyjne pod wieloma względami i mam kilka ich rowerów to na pewno na tym się rynek nie zaczyna i nie kończy.
skorpion5 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Napisano 18 Lutego 2014 Dzieki Maniak. Jesli mozna jeszcze o podpowiedz jak nie Scott to co innego byscie polecili???I jesli milabym wybierac miedzy Aspectem a Scalem to czym wlasciwie oprocz rozmiaru kol one sie roznia??? Chodzi mi bardziej o przeznaczenie i mozliwosci.
mbaranek Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 Scala ma bardziej wyscigowa geometrie - bedziesz bardziej pochylony. Ciezko tak doradzic przez neta bo jedno wola bardziej "lezec" na rowerze inni miec bardziej wyprostowana sylwetke. Najlepiej sie przymierzyc do roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.