Skocz do zawartości

[wymiana napędu] kompatybilność całego zestawu

ManianaBlack

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich :)

Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś dobra dusza i mi pomoże :D Otóż planuję wymienić cały napęd i potrzebuję się dowiedzieć, czy wybrane przeze mnie komponenty będą ze sobą współgrać (żeby później nie kombinować z wymianą jakiegoś błędnie dobranego ustrojstwa). Jakby ktoś łaskawie rzucił na to okiem i powiedział, czy ten zestaw będzie ok :)

KORBA: Shimano SLX FC-M675 38-26T 175 10rz LUB Deore XT FC M785 26/38 175mm (zależnie od budżetu)

KASETA: SLX CS-HG81-10   11-34 lub 11-32 10rz <- która?

MANETKI:  SLX SL-M670 2/3 x10rz

ŁAŃCUCH: Deore XT CN-HG95 116 ogniw 10rz.

PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano SLX FD-M675 Top Swing 2x10 38/44T

PRZERZUTKA TYŁ: Shimano Deore XT model RD-M781 GS Dyna-Sys dla przełożeń 2/3x10
·  Najw. zębatka: 32, 34 lub 36T
·  Najmn. zębatka: 11T
·  Dyferencja: max. 18T
·  Liczba przełożeń: 10 biegów
·  Pojemność całkowita: 35T

Z góry dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam!

Napisano

Zestaw będzie działał ze sobą, jednak zdecydowanie dorzuciłbym $$ do manetek XT, lub przeszukał opinie czy manetki SLX 2014 są poprawione pod względem działania do poprzedniego rocznika/wersji.
Nie myślaleś o napędzie spod szyldu SRAM? Np. X-7 wymieszane z X-9?

Napisano

Dzięki za odpowiedź :)

Właśnie mam zamiar poszukać recenzji tych manetek SLX z 2014, rozmyślałam nad kupnem XT ale to już jest baaardzo zależne od budżetu a różnica w cenie to ok 100zł, a wolałabym już dorzucić do korby XT.

Co do Srama... na razie jakoś wolałabym poskładać coś na shimanowskich komponentach.

A jeszcze w kwestii kasety - 11-34 czy 11-32?

Pzdr

Napisano

Zestaw jest o.k. Również ja radzę zastosować manetki XT nawet kosztem korby i tylnej przerzutki - korba SLX jest bardzo dobra. Co do kasety to zależy gdzie będziesz jeździł jeśli planujesz wyprawy w góry to 11-34; jeśli chodzi o łańcuchy to rozważ ofertę Connexa.

Napisano

Dzięki Toto :)

Raczej często w góry wypadać nie będę, pewnie 2-3x do roku max, a tak to jazda po okolicy (pola, lasy i inne takie, aczkolwiek zdarzają się miejsca wybitnie wyboiste, kamieniste i korzeniaste).

Co do łańcuca Connex - Wipperman 10s będzie ok?

Rozumiem, że różnica pomiędzy manetkami SLX a XT dotyczy kultury ich pracy. Pytanie tylko, czy jest na tyle duża, że osoba jeżdząca średnio-wyczynowo, w większości nietrudnym technicznie terenie będzie tę różnicę aż tak bardzo odczuwała? :) Pytam, bo być może rozważę możliwość zakupu tych manetek i pozostania przy korbie SLX.

Dodatkowo, taki opis można znaleźć przy SLXach z 2014:

• Wykonane z wytrzymałych materiałów.
  • Możliwość obustronnej zmiany przełożeń dzięki zastosowaniu technologii 2-Way Release.
  • Technologia Multi Release zapewnia zmianę o kilka przełożeń na raz.
  • Technologia Dyna-Sys zapewnia intuicyjną kombinację przełożeń, co jest niezwykle ważne dla osiągania efektywnego transferu siły rowerzysty na pedały.
  • Lewa manetka wyposażona w przełącznik zmiany trybu pracy 2 lub 3 rzędowy.
  • Waga kompletu bez linek i pancerzy 265g

Pzdr!

Napisano

Tych najnowszych manetek to niestety nie miałem okazji testować. W tych starszych różnica była dość duża w kulturze pracy (szybkość zmiany, mniejszy skok jałowy, zmiana przełożeń pod obciążeniem), ale najlepiej to samemu sprawdzić. Ja mam manetki XT z tylną przerzutką XT oraz na kasecie XT i zmiana przełożeń przebiega szybko i sprawnie nawet pod obciążeniem - szczególnie to jest odczuwalne z przodu na korbie. Korba SLX jest bardzo dobra niewiele się różni od XT i ma chyba najlepszy stosunek jakości do ceny. Kasetę możesz brać 11-32 jest lepiej zestopniowana  w tych warunkach o których pisałeś. Co do łańcucha to ten co podałeś jest o.k. Najlepszym z łańcuchów są Campagnolo ale one już są drogie.  

Napisano

Dzięki ponownie Toto :)

Kaseta 11-32 już zamówiona. Zostaję więc przy korbie SLX i biorę manetki XT. I dzięki za polecenie innego łańcucha, faktycznie jak poszukałam opinii to shimanowskie na 10 rzędów wypadają coś słabo - ludzie narzekają na ich podatność na zerwania. Dobrze wiedzieć przed a nie po fakcie ;)

Dzięki jeszcze raz.

Pzdr!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...