Skocz do zawartości

[ok2500] MTB Focus czy Unibike

Karo89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

bardzo proszę o porady co sądzicie o dwóch roweruch:

1. Nowy Unibike Evo 29 http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Unibike-EVO-29-grafitowo-bialy-2014/7185 Ten mierzyłam na ramie 17" i jeździło się bardzo wygodnie, miałam wrażenie że robiony pode mnie.

2. Używany Focus Cypress 1.0 http://allegro.pl/focus-cypress-ht-1-0-29er-roz-m-akcesoria-2013-i3901375858.html

(wynegocjowana cena 2200 z gratisami). Ten ma ramę M co chyba na cale będzie 19". 

Ja mam 172 cm wzrostu i ważę 70 kg. Dla mnie trudny wybór bo tu są plusy i minusy jak i w drugim przypadku. Bardzo proszę o opinie, który wybór Waszym zdaniem byłby lepszy? 

Pozdrawiam

Napisano

Dziękuję za odpowiedź :)Tylko to jest full, ja raczej wolałabym ht choć to i tak dla mnie za dużo bo wstępnie miał być cross gdyż więcej będę jeździć po asfalcie, choć teren też tylko stosunkowo jakoś 70% szosa, miasto, lasy do 30 % trudniejsze podłoże. Nie chciałam brać crossa właśnie z tego względu że przez ciężkie drogi też często jeżdżę i w związku z odwiecznym pytaniem czy męczyć się z MTB na szosie na długich wyjazdach czy męczyć się w terenie z crossem... ostatecznie wybrałam wersję MTB chyba, że źle wybrałam?  :unsure:

Głównie męczy mnie rozmiar ramy  :( w tym wyborze.

Napisano

Wiem, że ma lepszy osprzęt  :( I bardziej się opłaca. Tylko ramę większą :( i to mnie martwi.. czy nie będzie mnie boleć wszystko po dłuższym czasie....

Napisano

Tak tylko nie bardzo mnie full interesuje...  :)

Teraz już wiem, że Focus odpadł ze względu na rozmiar ramy..

W sklepie mi powiedzieli, że na tę cenę Unibike ma ok osprzęt, z tym że rama...

Więc mi dali alternatywę.. http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Ghost-EBS-COMP-29-black-grey-red-2014/6908

Co mnie trochę martwi... naprawdę aż tak źle ta rama wypada i ciężko będzie mi jeździć zważywszy na to, że nie skaczę i nie jeżdżę po trudnym terenie? Szosa, lasy, ale żadnego ciężkiego terenu non stop... Może jest ktoś kto mógłby w te kwestii doradzić? Bo z kolei tu jest gorszy osprzęt... już od miesiąca kupuję rower i kupić nie mogę :(

Napisano

Karolina, już raz Ci pisałem i Twój wybór, ale nie wiem jednak skąd przekonanie że na 29 cali będzie Ci szybciej niż na 26.

Rzadko jeżdze rowerem 'startowym' po asfalcie, ale jak już to  swobodnie mogę sie ścigać ze wszystkim, rzadko kiedy ktoś mnie wyprzedza i jeśli już, to zwykle jest to kolarzówka z normalnym, stopniowanym napędem. 26 cali daje rade.

To co Ci polecają w sportprofit to nic ciekawego, jakieś 15kilogramowe straszydło.

Napisano

@@kporys, Cena jest podejrzanie niska, nawet jak na powystawowy czy w promocji...

@@Karo89,  Gdybym miał wybierać tu i teraz z tych dwóch, to wziałbym Unibike'a. Po pierwsze ma mniejszą ramę, co przy wzroście 172 cm będzie chyba ok (zapytaj sprzedawcy, przymierz jeżeli masz taką możliwość). Focus mimo iż ma lepszy osprzęt, to jest używany, a zdjęcia zupełnie nic nie mówią o stanie faktycznym roweru, trzeba by go obejrzeć osobiście.

Napisano

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi i inne spojrzenie niż sprzedawcy w sklepie... tam była katorga... ;)

Komandosek - pamiętam co pisałeś o kołach :) mi zwyczajnie wygodniej się jeździ na 29. Na 26 czuję się jak na zbyt małym rowerze i niezbyt pewnie. Nie wiem może to kwestia gustu i samopoczucia, no nie każdy też ma takie samo odczucie na rowerze.

Lepiej się rozpędzałam i utrzymywałam prędkość.  Także problem rozmiaru kół mam już rozwiązany. :) Szczególnie, że nie śmigam wyczynowo po górach. Ale dzięki za opinię :) Co do ghosta niestety mam podobne odczucie co Ty.

mklos1 - jeśli chodzi o ramę - dobrana już 17", 19" była ewidentnie za duża. 

Focus obejrzany osobiście - odpadł właśnie z tego względu, że miał ramę 19. :)

Chciałam poznać opinie inne niż sprzedawcy w sklepie. Z tego co widzę chyba 1-wszy wybór będzie najlepszym wyborem... 

Czyli, jako podstawowy sprzęt, dla początkującej osoby Unibike będzie ok? Z wszystkich rowerów na jakich do tej pory jeździłam na tym było mi zdecydowanie najlepiej... 

Dziękuję za fatygę i odp.

Pozdrawiam

Karolina

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...