Karo89 Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 Witam, bardzo proszę o porady co sądzicie o dwóch roweruch: 1. Nowy Unibike Evo 29 http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Unibike-EVO-29-grafitowo-bialy-2014/7185 Ten mierzyłam na ramie 17" i jeździło się bardzo wygodnie, miałam wrażenie że robiony pode mnie. 2. Używany Focus Cypress 1.0 http://allegro.pl/focus-cypress-ht-1-0-29er-roz-m-akcesoria-2013-i3901375858.html (wynegocjowana cena 2200 z gratisami). Ten ma ramę M co chyba na cale będzie 19". Ja mam 172 cm wzrostu i ważę 70 kg. Dla mnie trudny wybór bo tu są plusy i minusy jak i w drugim przypadku. Bardzo proszę o opinie, który wybór Waszym zdaniem byłby lepszy? Pozdrawiam
kporys Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 http://allegro.pl/dh-full-suspension-deore-xt-fox-1-2-ceny-nowy-i3879833029.html Może taki? To jest jakiś niemiecki producent. W przyszłości zmieniasz w nim wideł na coś lepszego i masz fajną maszynę. Szkoda tylko, że nie ma podanych długości rurek, to by jakiś spec z forum się wypowiedział
Karo89 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Napisano 26 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedź :)Tylko to jest full, ja raczej wolałabym ht choć to i tak dla mnie za dużo bo wstępnie miał być cross gdyż więcej będę jeździć po asfalcie, choć teren też tylko stosunkowo jakoś 70% szosa, miasto, lasy do 30 % trudniejsze podłoże. Nie chciałam brać crossa właśnie z tego względu że przez ciężkie drogi też często jeżdżę i w związku z odwiecznym pytaniem czy męczyć się z MTB na szosie na długich wyjazdach czy męczyć się w terenie z crossem... ostatecznie wybrałam wersję MTB chyba, że źle wybrałam? Głównie męczy mnie rozmiar ramy w tym wyborze.
szewka Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 Osprzętem ten focus jest lepszy od unibike. Ale ten co podał @kporys też niczego sobie.
Karo89 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Napisano 26 Stycznia 2014 Wiem, że ma lepszy osprzęt I bardziej się opłaca. Tylko ramę większą i to mnie martwi.. czy nie będzie mnie boleć wszystko po dłuższym czasie....
kporys Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 Jesteś z Wrocławia z tego co widzę, więc możesz się przejechać do sprzedawcy tego Ruhrwerka
Karo89 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Napisano 28 Stycznia 2014 Tak tylko nie bardzo mnie full interesuje... Teraz już wiem, że Focus odpadł ze względu na rozmiar ramy.. W sklepie mi powiedzieli, że na tę cenę Unibike ma ok osprzęt, z tym że rama... Więc mi dali alternatywę.. http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Ghost-EBS-COMP-29-black-grey-red-2014/6908 Co mnie trochę martwi... naprawdę aż tak źle ta rama wypada i ciężko będzie mi jeździć zważywszy na to, że nie skaczę i nie jeżdżę po trudnym terenie? Szosa, lasy, ale żadnego ciężkiego terenu non stop... Może jest ktoś kto mógłby w te kwestii doradzić? Bo z kolei tu jest gorszy osprzęt... już od miesiąca kupuję rower i kupić nie mogę
Gość Napisano 28 Stycznia 2014 Napisano 28 Stycznia 2014 Karolina, już raz Ci pisałem i Twój wybór, ale nie wiem jednak skąd przekonanie że na 29 cali będzie Ci szybciej niż na 26. Rzadko jeżdze rowerem 'startowym' po asfalcie, ale jak już to swobodnie mogę sie ścigać ze wszystkim, rzadko kiedy ktoś mnie wyprzedza i jeśli już, to zwykle jest to kolarzówka z normalnym, stopniowanym napędem. 26 cali daje rade. To co Ci polecają w sportprofit to nic ciekawego, jakieś 15kilogramowe straszydło.
mklos1 Napisano 28 Stycznia 2014 Napisano 28 Stycznia 2014 @@kporys, Cena jest podejrzanie niska, nawet jak na powystawowy czy w promocji... @@Karo89, Gdybym miał wybierać tu i teraz z tych dwóch, to wziałbym Unibike'a. Po pierwsze ma mniejszą ramę, co przy wzroście 172 cm będzie chyba ok (zapytaj sprzedawcy, przymierz jeżeli masz taką możliwość). Focus mimo iż ma lepszy osprzęt, to jest używany, a zdjęcia zupełnie nic nie mówią o stanie faktycznym roweru, trzeba by go obejrzeć osobiście.
kporys Napisano 28 Stycznia 2014 Napisano 28 Stycznia 2014 @mklos, http://www.neuheiten.edingershops.de/Fahrraeder-Elektrofahrraeder/Fahrraeder-Mountainbikes/Fahrrad-Mountainbike-Ruhrwerk-Bergauf-vollgefedert-schwarz-26::91139644.html bardzo dużej różnicy w cenie nie ma, a ten rower co podałem już trochę czasu jest na allegro, a wcześniej był Ht na podobnym osprzęcie.
Karo89 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Napisano 28 Stycznia 2014 Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi i inne spojrzenie niż sprzedawcy w sklepie... tam była katorga... Komandosek - pamiętam co pisałeś o kołach mi zwyczajnie wygodniej się jeździ na 29. Na 26 czuję się jak na zbyt małym rowerze i niezbyt pewnie. Nie wiem może to kwestia gustu i samopoczucia, no nie każdy też ma takie samo odczucie na rowerze. Lepiej się rozpędzałam i utrzymywałam prędkość. Także problem rozmiaru kół mam już rozwiązany. Szczególnie, że nie śmigam wyczynowo po górach. Ale dzięki za opinię Co do ghosta niestety mam podobne odczucie co Ty. mklos1 - jeśli chodzi o ramę - dobrana już 17", 19" była ewidentnie za duża. Focus obejrzany osobiście - odpadł właśnie z tego względu, że miał ramę 19. Chciałam poznać opinie inne niż sprzedawcy w sklepie. Z tego co widzę chyba 1-wszy wybór będzie najlepszym wyborem... Czyli, jako podstawowy sprzęt, dla początkującej osoby Unibike będzie ok? Z wszystkich rowerów na jakich do tej pory jeździłam na tym było mi zdecydowanie najlepiej... Dziękuję za fatygę i odp. Pozdrawiam Karolina
mklos1 Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 @@kporys, Zauważyłem czemu rowe jest tani... Amor XCT... Najniższy model Suntour'a :(
kporys Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 Ale właśnie na tej stronce co podałem zobaczyłem wagę - 17kg i mi galy wyszły... Ciekawe na ile to prawda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.