siergiejska Napisano 13 Stycznia 2014 Napisano 13 Stycznia 2014 Witam. Biorę pod uwagę te 2 modele. Rower ma mi służyć przedewszystkim do wypadów za miasto przeważnie do jazdy po asfalcie ale może się zdarzyć np lesna utwardzona droga. Trasy jakie bede robił to 50-150 km. Sporadycznie bede chciał założyć bagażnik i z sakwami wyjechać na dłuższą powiedzmy tygodniową trasę. Mam 184 cm wzrostu i 100kg wagi. Który się bardziej nada? Speeder bedzie chyba szybszy ale obawiam się jak zniesie większe obciążenie i jazde po trudniejszym terenie. Biore ewentualnie pod uwagę model merida crossway 40 v bo nie wiem czy tak bardzo mi są potrzebne hamulce tarczowe i trochę lepszy osprzet w porównaniu do modelu 100 a różnica w cenie jest spora bo około 1000 zł. Co poradzicie?? I byłbym wdzięczny za opinie użytkowników tych sprzetów
panczok Napisano 13 Stycznia 2014 Napisano 13 Stycznia 2014 Co prawda nie jestem posiadaczem Merida Speeder ale od grudnia jeżdże na Kross Seto, który też jest rowerem typu fitness. Tymi rowerami jeździ się bardzo niekomfortowo na podłożu innym niż asfalt. NIe mówię, że się nie da - da się tylko po co skoro trzęsię jakby się operowało młotem pneumatycznym . Na asfalcie to istna bajka - bardzo szybko a przy tym wygodnie. Jeśli jesteś w stanie zrezygnować z jazdy poza asfaltem - bierz Speedera, jeśli nie, bierz Crossway.
siergiejska Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Napisano 26 Stycznia 2014 Speeder jednak odpada. Doszedłem do wniosku ze cross to bedzie to i teraz zastanawaim się nad tymi 2 rowerumi: 1.Merida 100 RAMA Crossway TFS-DKOLOR white (grey/red)WIDELEC SR NEX ML 6PRZEŁOŻENIA 24PRZERZUTKA P/T Shimano M191/ Alivio 8MANETKA P/T Shimano SL-M360 3/ 8KORBY Shimano M171 48-38-28 CGKASETA Sram PG820 11-32KOŁA KMC Z7 8sROZMIAR KÓŁ 700CPIASTA P/T Alloy Disc QROBRĘCZE Cross Comp NDSZPRYCHY stainless silverDĘTKI LiteOPONA P/T Merida Speed 40 refHAMULEC P/T Tektro HDC-300 160KIEROWNICA MERIDA comp OS 620 R25MOSTEK Adjustable pro OS A-HeadSIODŁO Cross SportSZTYCA Suspension One D 27.2PEDAŁY Lite Alloy 2. Rower TREK 8.4 DS 2013 KołaFormula alloy hubs w/Bontrager AT-650 32-hole disc rimsOponyBontrager LT3, 700x38cNapędManetkiShimano Alivio, 9 speed triggerPrzerzutka przedniaShimano AlivioPrzerzutka tylnaShimano DeoreKorbaShimano Alivio M431, 48/36/26 w/chainguardKasetaSRAM PG-950 11-32, 9 speedPedałyNylon body w/alloy cageKomponentySiodełkoBontrager Evoke 1SztycaBontrager SSRKierownicaBontrager Low Riser, 31.8mm, 15mm rise, 9 degree sweepMostekBontrager SSR, 10 degreeSterySemi-integrated, semi-cartridge bearings, sealedZestaw hamulcowyHayes Dyno Sport hydraulic disc brakes and levers, 160mm rotors Trek ma lepszy osprzęt ale jest też prawie 1000zł droższy. Czy warto? CZy kaseta 9rzedowa bedzie droższa w utrzymaniu, bedzie szybciej kończyla swój żywot w porównaniu do 8? Róznicy też chyba bardzo nie powinienem odczuć podczas jazdy?Kaseta i tu i tu jest 11-32. na pewno co widzialem to ze trek ma bardziej komfortowe siodło i chwyty kierownicy no i ma deore. W meridzie obawiam się o hamulce, ale to wszystko przezież można z czasem zmieić jak zacznie coś się dziać czy zużywać. Dobrze myśle? warto dopłacać do treka?
mklos1 Napisano 26 Stycznia 2014 Napisano 26 Stycznia 2014 Merida i Trek to drogie marki. Zerknij na polskiego Rometa (Orkan).
siergiejska Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Napisano 26 Stycznia 2014 Orkan 3M z 2014r wyjdzie praktycznie to samo co ta merida. W sieci poszukam może modelu z 2013r, może bedzie wieksza różnica w cenie. No i przedewszystkim chciałbym zobaczyć rower na żywo a w tej merizdie muszę przyznać ze rama mi się podoba
siergiejska Napisano 29 Stycznia 2014 Autor Napisano 29 Stycznia 2014 Zakup dokonany, padło na Merida crossway tfs z 2013. Mam nadzieję ze dobrze bedzie się sprawował. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.