Skocz do zawartości

[amortyzator] Marzocchi Marathon R czy Raidon X1 RL-R

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przymierzam się powoli do zmiany mojego wysłużonego XCM'a na coś lepszego i natrafiłem na Marzocchi Marathon R 2012 w cenie około 620zł. W internetach nie zalazłem odpowiedzi na moje pytanie a mianowicie czy warto? No i oczywiście czy ktoś może posiada taki amortyzator i mógłby się pochwalić wrażeniami z jazdy. Zastanawiam się także nad Raidonem X1 RL-R 2013 za 650zł. A może w ogóle celować w coś innego. Budżet to max 650 zł, moja waga 110kg, teren do jazdy to sporo miasta (rower jako główny środek transportu) a w wolnych chwilach leśne ścieżki i bezdroża, niestety także raczej spokojnie z racji mojej wagi.

Napisano

Marathon R z tego co wiem nie ma blokady i ma stalowe golenie. Teraz Marcoki i Suntoury wychodzą z jednej fabryki chyba, więc różnicy jakościowej między nie ma ;)

X1 ma już Alu golenie i blokadę z manetki. Generalnie wygląda jak starszy Epicon, tyle że ze stalową sterówką i trochę innym mechanizmem blokady.

• Mod Team
Napisano

Teraz Marcoki i Suntoury wychodzą z jednej fabryki chyba,

Już nie. 

Prywatnie wolałbym Marcoka - jakoś bardziej mi pasuje technologicznie niż Raidon.

Napisano

Marcok blokady nie ma - szkoda ale do przeżycia. Raidon kusi blokadą z manetki i alu goleniami. Co nie zmienia faktu że skłaniam się ku Marcokowi:) Jaka jest faktyczna różnica (i czy jest mocno odczuwalna) miedzy goleniami alu z anodą a stalowymi chromowanymi, oprócz wagi oczywiście i może trochę większej sztywności na plus dla alu? Tak jeszcze z luźnych przemyśleń nad tematem, jak jest z serwisem i dostępnością części, uszczelek itp. gdyby coś się działo pewnie sam bym się w tym grzebał. Do Marzocchi widywałem jakieś zestawy regeneracyjne natomiast do suntorów cisza :confused:

• Mod Team
Napisano

@durnykot, do kiedy one wychodziły z jednej fabryki?

Właśnie od 2012 roku.

Bierz co wolisz, pewnie jakiejś przepaści między nimi nie ma

Należy przypuszczać,że Raidon będzie bardziej progresywny niz Marcok.

Napisano

Przyznaje że trochę się obawiałem tego Raidona, ale skoro mówicie że to nie taki najgłupszy pomysł to chyba właśnie jego wezmę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...