Skocz do zawartości

[widelec] wymiana + mostek ahead zamiast klasycznego

bpawelek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam starą szosę, z ktorą nie chcę się rozstawać. W niej jest klasyczny mostek.

Chciałem zamontować widelec:

http://allegro.pl/gi...3830241800.html

wyglądający jak ten, tj kluczowe dla mnie jest to żeby patrząc z boku był jak najszerszy.

Nie potrafię znaleźć czegoś takiego na stery 1".

Ma ktoś jakiś pomysł?

O wagę martwię się tylko tyle, żeby to nie ważyło więcej niż mój poprzedni stalowy widelec. Poza tym nie mam więcej życzeń.

Napisano

Musisz miec widelec 1" i stery 1" a-head. Rura sterowa musi byc na tyle dluga by wyszla z glowki ramy na tyle by chwycic mostek. Ja mialem problem z dostaniem takiego widelca, bo mam wysoka glowke ramy. Ewentualnie szukaj widelca 1" klasyczny/gwintowany + stery klasyczne 1" + reduktor a-head. Tu bedzie problem ze znalezieniem szerokiego widelca.

Najlepiej wyminic rame na 1/1-8, bo tu masz dostepne widelce od wyboru do koloru.

Napisano

ja mam 1" ahead w ostrym kole.
Miałem sterówkę do wymiany, więc oddałem do Gromady i poprosiłem o wstawienie rury bez gwintu. Kupiłem najtańsze stery ahead (te futury wrzucone wyżej też są spoko) i mostek. Można coś znaleźć spokojnie na 1", można też używać tej tulei redukcyjnej.
Widelce z oryginalną rurą 1" ahead też czasem pojawiają się na allegro (niedawno jeszcze wisiał Colnago, ważący <400g, za ok. 400zł, ale bywają też tańsze). Nie wiem też, jak długą masz główkę ramy, ale jeśli nie za długą, możesz poszukać widelca  dłuuugą sterówką z gwintem i skrócić o tyle, żeby się tego gwintu pozbyć.

Napisano

Wlasciwie to jakie masz pytanie?

Jesli liczysz na linki do sklepow z takimi widelcami to sie przeliczysz.

Moim zdaniem widelce 1" ahead to rarytas, a tym bardziej konkretny ksztalt. Trzeba pilnowac allegro, albo odwiedzic jakies serwisy zawalone szpejem.

Napisano

Tak jak koledzy piszą,ciężko Ci będzie znależć widelec 1'' z wystarczająco długą rurą sterową na stery a-head,i to jeszcze w kształcie widełek jak na linku który podsunąłeś.Ja miesiącami szukałałem widelca 1cal do swojego crossa z długą rurą sterową ,bo chciałem przejść na a-head 1cal ,a że nie chciałem ściągać wideł z drugiego końca świata musiałem się napić sporo z dobrym tokarzem który wytoczył mi łącznik i kawałek rury 1'' z innego widelca ,tak żeby to precyzyjnie można było pospawać ,a po spawie obrobić na maszynie żeby wszystkie elementy sterów przeszły .Udało się ,ale zachodu było sporo.Życzę powodzenia w poszukiwaniach,pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...