Skocz do zawartości

[~2500] Kross Level R4 czy Focus Fat Boy XT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowy na forum i chciałbym poradzić się Was w kwestii kupna roweru. 

Będzie to mój pierwszy rower MTB a do wydania mam około 2,5tys zł. Rower ma służyć do jazdy w pagórkowatym terenie leśnym. Dodam że wzrost 179, waga 95 więc dobra amortyzacja by się przydała:) Przeglądając oferty w oko wpadły mi 2 modele

Nowy model Kross Level R4

http://allegro.pl/nowy-kross-level-r4-27-5-cala-2014-rok-wys-gratis-i3756511038.html

i Focus Fat Boy XT

http://allegro.pl/focus-fat-boy-xt-rama-m-48-cm-rower-com-pl-i3785313292.html

Czy znalazłby ktoś czas aby porównać wyposażenie standardowe tych rowerów i wskazał który ma lepsze w tej cenie?

Czy ktoś ma może doświadczenie w jeździe na tych rowerach?

Czy może ktoś ma własne typy w tych granicach budżetowych? 

Z góry dzięki wszystkim za pomoc:)

Napisano

jeśli rower ma mieć amortyzację nie tylko z nazwy do Kross odpada,przynajmniej ten model. XCR to uginak nie amor,wiem bo sam w A3 mam XCM-a ;) Osprzęt strasznie pomieszany po grupach,od acery do deore,misz-masz co było na magazynie.

Napisano

Ja bym się nie przejmował, bo takie oferty pojawiają się bardzo często. Marketing producentów działa i ludzie za grosze wyprzedają 26 calowe rowery w pełnym wypasie za pół ceny. W międzyczasie produkcja ram do nowego modnego rozmiaru jedzie pełną parą. Kto by bez nowego rozmiaru wymieniał swoją starą i sprawdzoną ramę? Trzeba przekonać konsumenta, że jego ukochany rower jest już do niczego, bo koło większe o 5% to 100% większa frajda.

27.5 nie ma dla mnie racji bytu. Pojechać czymś takim na długą wyprawę to strach, bo ani dętki, ani opony, ani szprych sie nie kupi a różnicy pomiędzy 26 a 27.5 nie czuję żadnej! 29er to co innego, ale nie każdy lubi taką jazdę. Dętkę 26 idzie kupić w każdym sklepie spożywczo-przemysłowym w całej Polsce.

• Mod Team
Napisano

27.5 nie ma dla mnie racji bytu. Pojechać czymś takim na długą wyprawę to strach, bo ani dętki, ani opony, ani szprych sie nie kupi

Słabo szukałeś.

Napisano

Właśnie o brak konieczności szukania mi chodzi. Opony i dętki dla 27.5 masz w co drugim Bydgoskim sklepie rowerowym. Na upartego samą dętkę od 26 wciśniesz. Niestety ani obręczy ani kompletnego koła 27.5 w Bydgoszczy nie kupisz! W 2 lata po wprowadzeniu standardu 27.5! Gotowy rower, prosze bardzo, ale kół nie ma na stanie nigdzie.

Dalej... wyobraź sobie, że planujesz wyprawe 3-5 dniową po wioskach i bezdrożach omijając miasta. Nawet zagraniczą wyprawę. Bierzesz 27.5? Nie. Jak coś się stanie, to tylko telefon cię poratuje, jak jest zasięg. A 26 calowe koło to nawet za piwo każdy w najbardziej zabitej dechami wiosce znajdzie. Mam krewniaka co rowerem rozbija się rokrocznie po świecie (Szkocja, Krym, Titicaca, Afryka Południowa) i jeździ na rowerze crossowym, ale sam twierdzi, że 26 cali byłoby lepszym wyborem z uwagi na to, że to standard 90% rowerów świata. Nie mówię, że jest to standard trafnie wybrany, ale fakt pozostaje faktem.

Napisano

Dzieki wszystkim za pomoc. Moj wybor padnie chyba na rower z Decathlonu z rama 26". W tej cenie nic lepszego chyba nie znajde. Oprzyrzadowanie jak na ta cene bardzo dobre. Co do ramy to skoro daja dozywotnia gwarancje to chyba sa jej pewni. Oczywiscie pozostaje kwestia tego jak bede sie na tym rowerze czul ale to sie okaze w weekend kiedy odwiedze Decathlon w Gdansku.

Jeszcze raz dzieki, pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Dalej... wyobraź sobie, że planujesz wyprawe 3-5 dniową po wioskach i bezdrożach omijając miasta.

Dramatyzujesz albo jesteś zaciekłym fanem 26".

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, również jestem nowa na forum i chciałabym poznać Waszą opinię na temat trzech rowerów: 

- Kross Trans Arctica

- Kellys Chelsea

- Kellys Visage

Zamierzam wkrótce kupić rower, który ma mi służyć do wycieczek po mieście i poza nim. Nie znam się na osprzęcie więc proszę o pomoc lub ewentualne sugestie na jakie rowery jeszcze warto zwrócić uwagę w przedziale cenowym do 2500 zł. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...