Winnicki Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Witam Zacząłem udoskonalać mój rower i mam pytanie czy korba i tylnia przerzutka z kross'a hexagona v6 będą się nadawały pod napęd 3x9? Przerzutka:Shimano Acera RD-M360-L Korba:SR Suntour CW9-XCC Może te pytanie jest banalne ale dla mnie to duży dylemat ponieważ nie znam się za bardzo na tym.
czyzu6491 Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 korba będzie pasować ale przerzutka tylna nie
Roonin Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 A czego nie skoro to ten sam skok? Tylna będzie pasować. Ewentualnie długość wózka może wymuszać użycie zębatki o odpowiedniej ilości zębów, ale jak masz długi wózek to niczym nie musisz się martwić. Jeśli już to z przednią mogą być większe problemy, ale nie muszą. Przydała by się ewentualnie przednia manetka z mikroindeksem. Jeśli łańcuch jest nie zużyty to na upartego może zostać, wtedy będzie większa pewność że przednia przerzutka nie będzie wariować.
afly Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Jeżeli chcesz coś zmieniać to osobiście uważam, że albo zostajesz przy 8 biegach albo od razu przechodzisz na 10sp. W obecnym czasie nie widzę dużego sensu w "zaczynaniu" od napędu 9-biegowego, jeżeli potrzebujesz zmienić manetki do tego celu.
Roonin Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 1) Rzecz gustu. Osobiście dla mnie to tylko owczy pęd do posiadania +1 koronki nie przekładający się na żadne wymierne korzyści warte takiej inwestycji. Różnica 1czy 2 ząbków, ale mi to różnica . 2) Sens jest taki że może to zrobić dość tanim kosztem, w przeciwieństwie do napędu 10sp.. Osobiście został bym przy 8 jeśli jest sprawny. Kupił sobie na zapas kasetę i łańcuch i miał w d... 9 i 10rz. Tak na marginesie jestem ciekaw ile zębatek z tych posiadanych 8 wykorzystuje autor.
beskid Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 I to ma być udoskonalanie?? Chyba wieelki krok w tył. Najtańsza zmieniarka i korba padaczka. Albo zostań przy solidnym Alivio 8 sp albo coś lepszego z 9-ki. I nie słuchaj tych pierdół o pakowaniu się w 10 sp.
Winnicki Napisano 29 Listopada 2013 Autor Napisano 29 Listopada 2013 Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Chodzi o to że mam przednia przerzutkę 3x9 xt. kupiłem ją od znajomego który prawie nie jeździł na niej i cena była po znajomość. Aktualnie mam zamiar zmienić hamulce na hydrauliczne dlatego że moje obecne słabo hamują.I zmiana muszę zmienić też manetki z klamkomantek na zwykłe.I przy okazji zastanawiam się na zmianą od razu napędu na 3x9. Czyli jak bym został przy 3x8 to przednia przerzutka na 3x9 by działała dobrze? I czy np jak bym kupił manetki na 3x9 (obecnie takie licytuje ale nie wiem co z tego wyjdzie ) też by razem wszytko grało ? Ps: Tak korba i przerzutka którą pokazałem jest tą która posiadam po krossie.
beskid Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Przednia przerzutka będzie bez problemu chodziła na 3x9. Nie wiem co tam licytujesz ale manetki Alivio pod 9rz są bardzo dobre. Niestety nie będą chodziły poprawnie gdybyś chciał je założyć do kasety 8 rzędowej.
Winnicki Napisano 29 Listopada 2013 Autor Napisano 29 Listopada 2013 Obecnie licytuje manetkę lewą xtr i prawą hone st-m600. Obie są w systemie Dual Control.
mklos1 Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Fornalno-prawnych przeszkód nie ma, gdyż pojemność przerzutki jest na tyle duża, aby obsłużyć typową kasetę MTB (11-32) oraz typową korbę o różnicy 20T. Kaseta 9-rzędowa ma tą samą wysokość co kaseta 8-rzędowa, więc zakres ruchu będzie wystarczający. Jestem podobnego zdania co @beskid. Nie ma sensu pakować się w 10rz, o ile nie masz takich wymagań (idealne dopasowanie kadencji). Komponenty są jeszcze stosunkowo drogie, przy intensywnej eksploatacji, to są wymierne koszty użytkowania/rok (zależy kto ile i w jakich warunkach jeździ).
Winnicki Napisano 29 Listopada 2013 Autor Napisano 29 Listopada 2013 W 10z nawet nie mam zamiaru się pakować bo przerasta to mnie finansowo. I tera pytanie brzmi czy zmienić pod manetki napęd na 3x9 czy poszukać manetek pod 3x8 bez klamek od hamulców . Jak bym musiał zmienić tylko kastete z łańcuchem pod 3x9 to wybrał bym te opcje. Z czasem wymieniłbym korbę na lepsza ale to dopiero w sezonie. Głównie chodzi czy przerzutka i korba będą się nadawać pod 3x9 . Jak tak to zmienię napęd i z czasem wymienię korbę z przerzutka na coś lepszego.
beskid Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Ja bym złożył pancerniaka z Alivio 8 sp (korba, kaseta) i zapolował na używane manetki powyżej Alivio. Inna opcja to manetki 3x8 od Sram'a ot choćby Trigger'y bo pewnie obrotówek nie zaakceptujesz.
mklos1 Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Mam zarówno 8-ki jak i 9-ki Alivio. Reprezentują sobą wystarczający poziom, do komfortowej jazdy. Miałem też okazję przejechać się na 9-tce Deore (M590). Różnica jest, nie jest ona szczególnie duża (podobnie jak w cenie).
Winnicki Napisano 29 Listopada 2013 Autor Napisano 29 Listopada 2013 Znalazłem 2 manetki pod 3x8. 1. http://allegro.pl/manetki-shimano-alivio-sl-m410-3x8-linki-i3703216994.html 2. http://www.okazje.info.pl/sh/sport-i-hobby/sram-manetki-trigger-x-4,szczegoly.html I teraz która wersja była by lepsza?
Roonin Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Te od Srama 1:1więc do shimano się nie nadają. A te pierwsze drogo.
mklos1 Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 2) się nie nadaje, shimano ma system 2:1, 1:1 tylko do Sram.
Winnicki Napisano 29 Listopada 2013 Autor Napisano 29 Listopada 2013 Czyli pozostaje kupno manetek alivio . Dziękuję wszystkim za pomoc Teraz pozostaje nadzieja że nie wygram aukcji z manetkami pod 3x9
Roonin Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Kurcze... Patrze na alledrogo i faktycznie tyle kosztują a jeszcze parę miesięcy temu kupowałem takie kumplowi dużo dużo taniej.
Winnicki Napisano 29 Listopada 2013 Autor Napisano 29 Listopada 2013 Do wiosny jeszcze jest dużo czasu i może coś się zmieni.
beskid Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Napęd 8 sp to prehistoria więc nie ma co płakać nad cenami tym bardziej, że chodzi o manetki. Mają wady ale z nowych tylko to pozostało niestety.
mklos1 Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Z prehistorią nie przesadzajmy. Ale od momentu, gdy w grupie Acera pojawiło się 9-rzędów w dobrej cenie, należy powiedzieć że jest to już zmierzch...
Winnicki Napisano 29 Listopada 2013 Autor Napisano 29 Listopada 2013 Zastanowię się jeszcze może wyskrobie więcej grosza i zmienię na 3x9(łącznie z korbą i przerzutka) Ale na dzień dzisiejszy pozostanę przy 3x8. Jeszcze raz dziękuje za poświęcony mi czas
afly Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Nawet są dostępne takie rarytasy (obecnie). http://allegro.pl/manetki-gripy-sram-x-0-x-0-3x8-speed-nowe-sklep-i3668978385.html
beskid Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 @mklos1 no przecież to był żart. Dla mnie to był (nadal mam i będę miał go w szosie) najlepszy napęd jaki miałem.
mklos1 Napisano 29 Listopada 2013 Napisano 29 Listopada 2013 Ja wolę 9-tkę, bo jednak skok kadencji pomiędzy przełożeniami jest mniejszy, a cena napędu stosunkowo nieduża.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.