Skocz do zawartości

[Widelec] Sztywny do Kellys Axis da sie?

vroobell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nurtuje mnie od jakiegos czasu problem wymiany amortyzatora na sztywny widelec. Niestety wg zaprzyjaznionego serwisu rowerowego nie jest to mozliwe ze wzgledu na geometrie ramy w Kellys Axis. Obecnie mam suntour NCX ERL ale sie wzial i popsul akurat po gwarancji. Jezdze glownie szosy wiec amor w zasadzie moglbym wywalic. Czy ktos testowal wstawienie sztywnego widelca do tego modelu ?

Napisano

Czemu sie nie da? Wytłumaczyli dokładnie dlaczego? Z tego co sie orientuje to nie powinno być wiekszego problemu, szczegolnie ze jeżdzisz po asfalcie. Długość widelca musisz dobrać na podstawie długości miedzy osią i korona i skokiem amortyzatora.

Napisano

w kelysie rama juz jest lekko pochylona do przodu amorek jest ze skokiem 63mm czyli rozumiem ze musialbym znalezc widelec do 28calowych kol plus 63mm. problem w tym ze jezeli rower pojdzie w dol to zwyczajnie wydaj ze bede na zakretach ostrzejszych haczyl pedalami o asfalt co stanowi niejaki problem. oczywiscie moge plesc glupoty i tak mniej wiecej mowili mi w serwisie. ktos mi podpowiedzial ze moznaby sprobowac szukac widelca do 29'' ?

Napisano

Dlugosć widelca dobierzesz z odleglości miedzy osią a koroną - ugięcie poczatkowe, czyli jakies 20mm (+/-). Wtedy rower powinien być mniej wiecej "wypoziomowany". Oczywiscie to sa wyniki na papierze i eksperymenty mogą być wskazane.

Napisano

w teorii wszystko pieknie. jednakowoz licze ze wypowie sie ktos kto tego probowal i mu sie udalo. wole sprawdzona konstrukcje niz experymenty :)

Napisano

Zabieg dość powszechny, sam kiedyś wymieniałem i nie było problemu. Twojej ramy nie widziałem wiec nie podam ci dokladnych parametrów i nie powiem co możesz a czego nie. Jesli czekasz że ktoś to zrobi to mozesz sie nie doczekać.

Napisano

Tak naprawdę to po prostu nie wiem jak szukać sztywnego. Widzę podział w sklepach tylko po rozmiarze koła. Np. Widelec 28" ahead 1-1/8" 700c 28.6 260/0 chrom

Napisano

Potrzebujesz najzwyklejszy widelec do trekinga 1-1/8" bez gwintu (ahead). Jak nawet trochę przód pójdzie na dół to skorygować można podkładkami przy mostku. Jedne z tańszych a dobrych robi Accent. Sprawa jest prosta tak samo jak wsad sztywniaka do MTB a, że panowie w serwisie bzdury gadają to już sam wyciągnij wnioski.

Napisano

Cirka 350pln? Jest lekki jak widzę. W sklepach pod nosem ciezko dostać a jak w ciemno kupię i nie będzie pasował będzie bida.z tego co pamiętam rurę sterową skraca więc po takiej operacji zwrotu nie będzie. Poza tym to nie bardziej pod mtb i pod tarcze? Bo ja glownie szosa jednak i fałbrejki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...