Skocz do zawartości

[do 3500] rower MTB hardtail

Ocean

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję kupić nowy rower. Kiedy kupowałem poprzedni były chyba tylko 26 calowe koła a teraz widze 27,5 i 29? Nie znam się też na aktualnym osprzęcie.

Który rozmiar kół jest teraz wiodącym trendem? W który inwestować tak by się za rok nie okazało że tylko ja na takim jeżdżę i nie ma części do tego czy coś? Albo że nikt nie będzie chciał kupić przy odsprzedaży.

Chcę kupić rower nowy. Chcę by miał hamulce tarczowe (bo takich jeszcze nie miałem). Chcę by miał amortyzator z przodu (z tyłu chyba za drogo). Nie chcę suportu kwadrat - mam do tego uraz.

Chcę by rower miał porządną ramę (na tyle na ile budżet pozwala). Osprzęt można zawsze zmodyfikować z czasem a ramy raczej nie zmienię.

Drogi u mnie są różne asfalt, beton (kostka), leśne ubite, gdzieniegdzie wysypane gruzem czy kamieniem wapiennym czy porośnięte trawą. Nie ma gór, głównie płasko.

Lubię jeździć szybko. Lubię trasy ~80km.

Napisano

Siema.

Uwazam ze tred na 27,5 czy 29 to przesada xD

sam kupilem jakos 2 tyg rower z okazji :)http://allegro.pl/mbike-renegade-evo-19-mega-rpomocja-recon-xt-avid-i3665703335.html

Radze Ci to samo robie podobne przebiegi bylem rowerem  26" nad morzem i tez dalo rade

Mysle ze to naprawde okazja :) dostajesz 2 letnia gwarancje i nowy rower :P

Rowery Mbike są sprzedawane, tylko kwestia tego czy sam Mbike jeszcze istnieje? :)

Przy okazji targów w Kielcach, w relacjach pojawiały się informacje, że Mbike chyba upadł. Nie wiem na 100% ale na pewno warto to zbadać przed kupnem bo do kogo będziesz wysyłać rower egzekwując gwarancję? :)

Napisano

Rowery Mbike są sprzedawane, tylko kwestia tego czy sam Mbike jeszcze istnieje? :)

Przy okazji targów w Kielcach, w relacjach pojawiały się informacje, że Mbike chyba upadł. Nie wiem na 100% ale na pewno warto to zbadać przed kupnem bo do kogo będziesz wysyłać rower egzekwując gwarancję? :)

Sam juz nie wiem

:D ale racja istnieje czy nie istnieje wiem na pewno ze mozna odkupic marke czy cos.

Ale o to trzeba zapytac juz sprzedajacego :)

na pewno 1 servis jest u niego, i gwarancja na poszczegolne czesci tez ale sama rama nie mam pojecia.

Napisano

Gwarancja nie ma dla mnie dużego znaczenia a informację że producent upadł można wykorzystać w negocjacjach cenowych :)

Bardziej interesuje mnie jakość rowerów MBike. Przyznam się że nie słyszałem wcześniej o tej marce. Ramy mają dopra opinię? Nie pękają?

Czekam tez na jakieś kontrpropozycje :)

Napisano

Planuję kupić nowy rower. Kiedy kupowałem poprzedni były chyba tylko 26 calowe koła a teraz widze 27,5 i 29? Nie znam się też na aktualnym osprzęcie.

Który rozmiar kół jest teraz wiodącym trendem? W który inwestować tak by się za rok nie okazało że tylko ja na takim jeżdżę i nie ma części do tego czy coś? Albo że nikt nie będzie chciał kupić przy odsprzedaży.

Chcę kupić rower nowy. Chcę by miał hamulce tarczowe (bo takich jeszcze nie miałem). Chcę by miał amortyzator z przodu (z tyłu chyba za drogo). Nie chcę suportu kwadrat - mam do tego uraz.

Chcę by rower miał porządną ramę (na tyle na ile budżet pozwala). Osprzęt można zawsze zmodyfikować z czasem a ramy raczej nie zmienię.

Drogi u mnie są różne asfalt, beton (kostka), leśne ubite, gdzieniegdzie wysypane gruzem czy kamieniem wapiennym czy porośnięte trawą. Nie ma gór, głównie płasko.

Lubię jeździć szybko. Lubię trasy ~80km.

Ja mam podobny dylemat. Chcę rower w podobnym zakresie cenowym, który da mi podstawę do dalszych upgrade'ów (czyt. przyszłościowa rama). Nie jest dla mnie aż tak ważny osprzęt, ważna jest rama, która jest w miarę ok, w której osprzęt i tak pozmieniam w ciągu 2 lat w ramach zuużywania. Dodatkowo chcę, aby rama nadawała się do pierwszych podejść do maratonbów MTB.

Na chwilę obecną będę celować w Specialized Rockhopper 29.

Na plus:

- lekka i solidna rama

- geometria ramy idąca bardziej w kierunku sportowym niż rekreacyjnym

- dożywotnia gwarancja na ramę

- krótka główka ramy, tapered

Na minus:

- kiepski osprzęt w porównaniu z rowerami w tym samym zakresie cenowym

- nawiązując do powyższej linii, wysoka cena za rower na takim osprzęcie

- są narzekania na wątpliwej jakosci lakier

Alternatywą dla mnie jest Scott Scale 970 lub samodzielne złożenie na ramie Accent Peak 29.'

Dodatkowo (przynajmniej na papierze) bardzo wygląda Kross Level B6 na rok 2014. Nowa, przebudowana rama na 2014 wygląda naprawdę fajnie :)

Napisano

Kellys chyba jeszcze jakiś czas nie upadnie, a mają akurat fajne promocje:

http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-MADMAN-2012/1357

Jedyna wada to to, że hamulce dają pod swoją marką, robi dla nich jakaś azjatycka firma, która zaopatruje też Cannondale, czyli pewnie nie taka zła, a ciężko w tej cenie dostać rower z amortyzatorem takiej klasy jak powyżej. Możesz pogrzebać w tym sklepie, może jeszcze coś tam fajnego znajdziesz, bo mają sporo tych przecenionych Kellysów.

Edycja. Co do tego Specialized powyżej to jeeezu. Tyle kasy za napęd na Acerze i XCMa z przodu? To nie lepiej już po prostu kupić rower z dobrym osprzętem i wymienić ramę na odpowiednią dla Ciebie? W tym rowerze to ci naprawdę docelowo prawie tylko rama zostanie :)

Napisano

Tadeus dzięki za propozycję. Widziałem już wcześniej tego Kellysa, fajny sprzęt ale ta kolorystyka? Nie zrozumcie mnie źle. Nie wybieram roweru po wyglądzie ale ten Kellys ma zdecydowanie pro kobiece kolory za dużo tego białego koloru a innych wariantów tego modelu nie widzę :|

Napisano

Wzrostu mam 178 cm. Do tych 29 calowych kół jakoś nie jestem przekonany, wolałbym raczej konserwatywne 26. Z drugiej strony musze się przyznać że moje obawy co do 29 cali nie mają żadnych rozsądnych podstaw, nie miałem jeszcze okazji wypróbować takiego roweru. Masz jakieś mocne argumenty?

EDYCJA: a ten http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-MAGNUS-GREEN-2012-wysylka-gratis-/1366 jest tańszy i ładniejszy. Mocno odbiega osprzętem od wcześniej polecanych?

Napisano

Nie, jest całkiem przyzwoity i masz amortyzator powietrzny, którego np. ten Unibike nie ma. Może nie jest to klasa Reby, która była w tym z "kobiecym" malowaniem, ale to już postęp i za takie pieniądze bardzo rozsądny.

Napisano

Hamulce Kellysa są stosunkowo słabe. Przerabiałem temat. Teraz mam Deore M596 i wiem, że rower hamuje.

Gdybyś nie był tak uczulony na kolory to z podanych poleciłbym Kellysa Magnus-a White ;-) + wymiana hamulców off course...

Napisano

Nie ma się do czego przyczepić (ewentualnie hamulce raczej z niższej półki, ale takie są przy bardzo wielu w tej cenie), ale z tego co widzę tylko 22 cali zostało.

Napisano

Nie ma się do czego przyczepić (ewentualnie hamulce raczej z niższej półki, ale takie są przy bardzo wielu w tej cenie), ale z tego co widzę tylko 22 cali zostało.

Pozostałe są też do dostania, jak nie u nich to w innych sklepach.

A jak ma się do wcześniej wspomnianych Kellysów, RR 8.1, Krossa A8 2013/14. Osprzętowo (piasty, heble, itp.) dają radę? Cube dobrze mi się kojarzy, ale często bywa to złudne : ) Dopytuję ponieważ nie mogę znaleźć żadnych informacji / recenzji na temat tego konkretnego modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...