Skocz do zawartości

[kierownica]karbonowa kierownica i aluminiowy mostek, przeciwwskazania?

yetiunio

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Generalnie niema żadnych przeciwwskazań do tego żeby mostek był z aluminium, kluczowa jest jego konstrukcja. 

Są rodzaje mostków które wybitnie nie sprzyjają węglowym kierkom, kiepskim pomysłem są też bardzo tanie mostki które są nieprecyzyjnie wykonane, chodzi o to aby nie generować nacisku w jednym punkcie tylko rozłożyć go równomiecnie na całej powierzchni mocowania. Trzeba również przestrzegać zalecanego momentu dokręcenia śrub lub przynajmniej mieć czucie w palcach.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Mostek mam Syntace F149, nie jest chyba jakiś najgorszy. Czucie w palcach też.

A słyszałem o jakiś pastach smarach do części karbonowych, żeby się nie obracały? Jest coś takiego? Będę potrzebował?

• Mod Team
Napisano

Syntace robi porządne wyroby, na pewno ma dokładnie wykonaną obejmę, sam typ mocowania też jest ok, kłopot byłby głownie przy mostku na jedną śrubę albo takim gdzie obejma nie schodzi się równo z mostkiem. Spokojnie możesz montować. Pasta oczywiście nie szkodzi ale ma tu potrzeby jej stosowania, prędzej przy opadających sztycach, ultralekkich częściach które mają małe momenty dokręcania itp.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...