LUTY123 Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Witam złożyłem rower tuż przed maratonem (tydzień) i co sią okazało wszystko elegancko wchodzi jednak jest jeden problem, mianowicie taki że podczas pedałowania do tyłu czyli od tak łańcuch staje się luźniejszy i obciera o prowadnicę przedniej przerzutki. Myślałem więc o tym aby go skrócić jednak nie wiem czy to coś da dlatego się radzę.
MokryxD Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Daj zdjęcie, bo bez tego można tylko wróżyć najlepiej na przełożeniach 3x1 i 1x9/10.
Mod Team michuuu Napisano 2 Października 2013 Mod Team Napisano 2 Października 2013 Normalnie kręci się do przodu żeby jechać? Czy masz wsteczny? Przerzutka nie wybiera nadmiaru łańcucha więc pewnie za długi. Zakładałeś taki jak kupiłeś czy skracałeś? Poszukaj na forum, są przepisy na określenie długości łańcucha
Mod Team Maniak Napisano 2 Października 2013 Mod Team Napisano 2 Października 2013 Jeśli podczas kręcenia do tyłu łańcuch się luzuje u góry a na dole nadmiernie napina mi może to znaczyć że kółka przerzutki albo bębenek daje duży opór, to skrajny przypadek ale jednak też warto sprawdzić.
Roonin Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Nowa przerzutka? Czasami jest tak ze kółka są zbyt mocno spasowane i zanim się rozkręcą dają spory opór. Bo rozumiem że takiego podstawowego błędu ze złym poprowadzeniem łańcucha przez wózek nie zrobiłeś?
LUTY123 Napisano 2 Października 2013 Autor Napisano 2 Października 2013 Więc tak łańcuch taki jaki kupiłem taki założyłem nie skracałem, przerzutka nie jest nowa a na to zbyt duże napięcie na dole nawet nie zwróciłem uwagi wiec sam nie wiem jak jest zdjęcia mogę podesłać jutro.
Mod Team Maniak Napisano 2 Października 2013 Mod Team Napisano 2 Października 2013 Nie skracałeś i tu popełniłeś podstawowy błąd.
Piksel Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Nowy łańcuch na 99% trzeba skrócić. Przy skrajnych przełożeniach (mała-mała) powinien być lekko napięty i równoległy do podłoża.
LUTY123 Napisano 2 Października 2013 Autor Napisano 2 Października 2013 aha no to spinkę można odpiąć chyba więc nie będzie problemu jutro to rozwiąże.
Herodot Napisano 2 Października 2013 Napisano 2 Października 2013 Normalnie powiedziałbym, że bębenek jest przyczyną (sam tak miałem). Ale jeśli nie skracałeś łańcucha po zakupie, to na 99% to jest przyczyna problemu. Jak masz stary łańcuch to użyj go jako wzór do określenia prawidłowej długości nowego.
LUTY123 Napisano 3 Października 2013 Autor Napisano 3 Października 2013 jeśli chodzi o łańcuch nie skracałem nic jednak może dziwnie myślę ale skracałem go od tak rękami i nic to nie dałeo ale wiem jest to głupie jutro rozepnę spinkę i skrócę o dwa ogniwa jednak nie wiem czy to coś da ale zdaje się na was. Jeśli to jest jakieś znaczenie jest to przerzutka ALIVIO 9rz /:D
Herodot Napisano 3 Października 2013 Napisano 3 Października 2013 skracałem go od tak rękami i nic to nie dałeo Znaczy się co dokładnie robiłeś? Jak się skraca łańcuch rękami??? skrócę o dwa ogniwa Ani dwa, ani trzy tylko tyle, żeby nowy łańcuch miał taką samą długość jak stary. Z mojego doświadczenia nowe łańcuchy są dłuższe u mnie o średnio 5-6 ogniw od wymienianych.
darek156 Napisano 4 Października 2013 Napisano 4 Października 2013 Za długi łańcuch. Oblicz potrzebą długość łańcucha korzystając z kalkulatora: http://www.moreactivities.com/kalkulator-dlugosci-lancucha-rowerowego/ i będzie śmigać.
LUTY123 Napisano 4 Października 2013 Autor Napisano 4 Października 2013 w końcu konkret a nie może o tyle skrócić może o tyle ale nie kombinuje przed maratonem jakoś się pojedzie. jak myślicie czy przy przewożeniu roweru na uchwycie na hak policja doczepi się o światła i rejestracje czy raczej nie??
Roonin Napisano 4 Października 2013 Napisano 4 Października 2013 No nie zupełnie. A gdzie uwzględnienie długości wózka przerzutki??
beskid Napisano 4 Października 2013 Napisano 4 Października 2013 w końcu konkret a nie może o tyle skrócić może o tyle ale nie kombinuje przed maratonem jakoś się pojedzie. jak myślicie czy przy przewożeniu roweru na uchwycie na hak policja doczepi się o światła i rejestracje czy raczej nie?? Jaki konkret?? Czynność zajmującą parę minut musisz podpierać jakimś durnym wzorkiem?? Już pomijam co tam jest napisane w temacie wyniku poglądowego i teoretycznego. Rower masz transportować zgodnie z przepisami a co za tym idzie zarówno światła jak i tablice mają być widoczne.
mklos1 Napisano 5 Października 2013 Napisano 5 Października 2013 jak myślicie czy przy przewożeniu roweru na uchwycie na hak policja doczepi się o światła i rejestracje czy raczej nie?? Jeżeli to zauważy, to na 90% się przyczepi, a jak trafisz na służbistę i przy okazji będziesz dyskutował, to nawet może próbować zakazać dalszej jazdy i zatrzymać dowód.
LUTY123 Napisano 5 Października 2013 Autor Napisano 5 Października 2013 Jak n arazie jestem po maratonie problemy były ale małe z łańcuchem a konkretnie raz mi spadł a co do transportu policjant nas wpuszczał na parking i się nie przyczepił więc było ok
Karas09 Napisano 6 Października 2013 Napisano 6 Października 2013 jeśli chodzi o łańcuch nie skracałem nic jednak może dziwnie myślę ale skracałem go od tak rękami i nic to nie dałeo ale wiem jest to głupie jutro rozepnę spinkę i skrócę o dwa ogniwa jednak nie wiem czy to coś da ale zdaje się na was. Jeśli to jest jakieś znaczenie jest to przerzutka ALIVIO 9rz /:D Wejdź na YouTube i poszukaj sobie filmików jak skracać łańcuch. Jest ich multum. Masz rację, jest to głupie.
LUTY123 Napisano 10 Października 2013 Autor Napisano 10 Października 2013 Wszystko ładnie pięknie ale jeszcze jest jedno ALE :/ a konkretnie po obliczeniu długości łańcucha wyszedł dokładnie taki jaki mam w tej chwili czyli 114 ogniw więc zgłupiałem i nie wiem o co chodzi ile go w końcu skrócić :/
beskid Napisano 10 Października 2013 Napisano 10 Października 2013 Jak byś się ustosunkowywał do tego co się do ciebie pisze to problemu byś nie miał. Ale nie bo jak widzę wolisz coś tam obliczać. Już bardziej wytłumaczyć się tego nie da http://www.youtube.com/watch?v=TxQafNC0CI Widzisz tam aby gość cokolwiek obliczał??
mklos1 Napisano 10 Października 2013 Napisano 10 Października 2013 Ja się nie bawię w obliczenia. Skracam łańcuch na oko posiłkując się stopniem wygięcia wózka. +/- 1-2 ogniwa od matematycznego ideału, to świat się nie zawali...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.