Skocz do zawartości

[łańcuch] Problem tuż przed maratonem.

LUTY123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam złożyłem rower tuż przed maratonem (tydzień) i co sią okazało wszystko elegancko wchodzi jednak jest jeden problem, mianowicie taki że podczas pedałowania do tyłu czyli od tak łańcuch staje się luźniejszy i obciera o prowadnicę przedniej przerzutki. Myślałem więc o tym aby go skrócić jednak nie wiem czy to coś da dlatego się radzę.

• Mod Team
Napisano

Normalnie kręci się do przodu żeby jechać? Czy masz wsteczny? ;)

Przerzutka nie wybiera nadmiaru łańcucha więc pewnie za długi. Zakładałeś taki jak kupiłeś czy skracałeś?

Poszukaj na forum, są przepisy na określenie długości łańcucha

• Mod Team
Napisano

Jeśli podczas kręcenia do tyłu łańcuch się luzuje u góry  a na dole nadmiernie napina mi może to znaczyć że kółka przerzutki albo bębenek daje duży opór, to skrajny przypadek ale jednak też warto sprawdzić.

Napisano

Nowa przerzutka?

Czasami jest tak ze kółka są zbyt mocno spasowane i zanim się rozkręcą dają spory opór.

Bo rozumiem że takiego podstawowego błędu ze złym poprowadzeniem łańcucha przez wózek nie zrobiłeś? ;)

Napisano

Więc tak łańcuch taki jaki kupiłem taki założyłem nie skracałem, przerzutka nie jest nowa a na to zbyt duże napięcie na dole nawet nie zwróciłem uwagi wiec sam nie wiem jak jest zdjęcia mogę podesłać jutro. 

Napisano

Normalnie powiedziałbym, że bębenek jest przyczyną (sam tak miałem).

Ale jeśli nie skracałeś łańcucha po zakupie, to na 99% to jest przyczyna problemu.

Jak masz stary łańcuch to użyj go jako wzór do określenia prawidłowej długości nowego.

Napisano

jeśli chodzi o łańcuch nie skracałem nic jednak może dziwnie myślę ale skracałem go od tak rękami i nic to nie dałeo ale wiem jest to głupie jutro rozepnę spinkę i skrócę o dwa ogniwa jednak nie wiem czy to coś da ale zdaje się na was. Jeśli to jest jakieś znaczenie jest to przerzutka ALIVIO 9rz /:D 

Napisano

skracałem go od tak rękami i nic to nie dałeo

Znaczy się co dokładnie robiłeś? Jak się skraca łańcuch rękami???

skrócę o dwa ogniwa

Ani dwa, ani trzy tylko tyle, żeby nowy łańcuch miał taką samą długość jak stary. Z mojego doświadczenia nowe łańcuchy są dłuższe u mnie o średnio 5-6 ogniw od wymienianych.

Napisano

w końcu konkret a nie może o tyle skrócić może o tyle ale nie kombinuje przed maratonem jakoś się pojedzie. jak myślicie czy przy przewożeniu roweru na uchwycie na hak policja doczepi się o światła i rejestracje czy raczej nie?? 

Napisano

w końcu konkret a nie może o tyle skrócić może o tyle ale nie kombinuje przed maratonem jakoś się pojedzie. jak myślicie czy przy przewożeniu roweru na uchwycie na hak policja doczepi się o światła i rejestracje czy raczej nie?? 

Jaki konkret?? Czynność zajmującą parę minut musisz podpierać jakimś durnym wzorkiem?? Już pomijam co tam jest napisane w temacie wyniku poglądowego i teoretycznego.

Rower masz transportować zgodnie z przepisami a co za tym idzie zarówno światła jak i tablice mają być widoczne.

Napisano

jak myślicie czy przy przewożeniu roweru na uchwycie na hak policja doczepi się o światła i rejestracje czy raczej nie??

Jeżeli to zauważy, to na 90% się przyczepi, a jak trafisz na służbistę i przy okazji będziesz dyskutował, to nawet może próbować zakazać dalszej jazdy i zatrzymać dowód.

Napisano

Jak n arazie jestem po maratonie problemy były ale małe z łańcuchem a konkretnie raz mi spadł  a co do transportu policjant nas wpuszczał na parking i się nie przyczepił :D więc było ok :D

Napisano

jeśli chodzi o łańcuch nie skracałem nic jednak może dziwnie myślę ale skracałem go od tak rękami i nic to nie dałeo ale wiem jest to głupie jutro rozepnę spinkę i skrócę o dwa ogniwa jednak nie wiem czy to coś da ale zdaje się na was. Jeśli to jest jakieś znaczenie jest to przerzutka ALIVIO 9rz /:D 

Wejdź na YouTube i poszukaj sobie filmików jak skracać łańcuch. Jest ich multum. Masz rację, jest to głupie. 

Napisano

Wszystko ładnie pięknie ale jeszcze jest jedno ALE :/ a konkretnie po obliczeniu długości łańcucha wyszedł dokładnie taki jaki mam w tej chwili czyli 114 ogniw więc zgłupiałem i nie wiem o co chodzi ile go w końcu skrócić :D :/

Napisano

Ja się nie bawię w obliczenia. Skracam łańcuch na oko posiłkując się stopniem wygięcia wózka. +/- 1-2 ogniwa od matematycznego ideału, to świat się nie zawali...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...