Skocz do zawartości

[1500zł] Giant Ravel 3 Disc czy Kross Level A2

djpit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam do wyboru w zasadzie 2 rowery na wyprzedaży - Giant Ralel 3 Disc  za 1400zł  lub Level A2 za 1450zł

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.3.disc/14068/64228/
Giant ma tarcze, Level V-brakee.  

Na Giancie dużo wygodniej mi się siedziało, raczej sporadycznie skakam po lesie wiec raczej kierowałbym się na Gianta ale czy podzespoły są w nim dużo gorsze ?
Dodam że w markecie ten giant już ma zepsutą blokadę amora :D, ale mają ew. naprawić.
Czy to dobre ceny za te rowery ?
Warto Gianta?

Proszę o szybką radę bo ostatnie sztuki

Napisano

Ten Giant to niestety rower o słabym stosunku ceny do jakości. Stosunkowo słaby jak na normalne warunki, a jak na obecne okoliczności (ogromne przeceny posezonowe) to jest wręcz śmieszny :)

A co to za ten A2? Z którego roku? Rozumiem, że chcesz kupić u siebie w stacjonarnym i dlatego masz tylko te dwa do wyboru? Jaki wzrost?

Napisano

Ten Giant to niestety rower o słabym stosunku ceny do jakości. Stosunkowo słaby jak na normalne warunki, a jak na obecne okoliczności (ogromne przeceny posezonowe) to jest wręcz śmieszny :)

A co to za ten A2? Z którego roku? Rozumiem, że chcesz kupić u siebie w stacjonarnym i dlatego masz tylko te dwa do wyboru? Jaki wzrost?

1400 to za dużo za gianta? W innych sklepach stoi 1650zł

A kross Level a2 w sklepie rowerowym stacjonarnym 2013r - ale jak pisałem źle mi się na krosie siedziało i jechało (takie ogólne wrażenia)

Na giancie dużo lepiej się toczyło...

Mam 175wzr

Napisano

To, że coś kosztuje mniej, niż sugerowana cena katalogowa, to nie znaczy, że nagle się opłaca :)

W Giantach bardzo dużo płacisz za samą markę (która - swoją drogą - obecnie niczym szczególnym się nie wyróżnia) - więc by się opłacały musiałyby dużo bardziej stanieć - do tego akurat w tym nie ma absolutnie nic ciekawego - A2 jest dużo lepszym rowerem, choć - jak sam zauważyłeś - rowery z grupy A mają raczej sportową, mało wygodną geometrię.

Jeśli koniecznie chcesz coś ze sklepu stacjonarnego, to możesz jeszcze wpaść do Decathlona i zobaczyć tego > http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-53-id_8206682.html

Ale Gianta odradzam, najsłabszy amortyzator, manetki, przednia przerzutka, korba - jedyne co go ratuje przed zaliczeniem do najniższej półki jest posiadanie kasety zamiast wolnobiegu. Co nie zmienia faktu, że rowery MTB z najniższej półki najczęściej zapewniają bardziej turystyczną "wygodną" pozycję niż te ambitniejsze.

Zawsze możesz kupić A2 i zaraz na początku wymienić mostek i kierownicę na takie zapewniające bardziej wyprostowaną pozycję, a stare (beż śladów użytkowania) sprzedać na allegro.

Napisano

no właśni mi zależy na bardziej turystycznej, a nie każdy ma kase żeby dokładać :)

Marka mi obojętna, na giancie poprostu wygodnie było.

Oglądałem jeszcze Rometa Ramblera 6.0 ale ma chyba najgorszy amor

Napisano

Najwygodniej to będzie na miejskim za 9 stów :D

Ale do bezpiecznego "skakania po lesie" zazwyczaj bierze się rower z przyzwoitym osprzętem i lekko sportową geometrią, a nie byle co, czym wygodnie jeździ się po bułki :)

Z tego co widzę Rambler ma też amorek XCT.

XCT < XCM < XCR

Wygoda oczywiście jest decydująca - ale musisz pamiętać, że te lepszy rowery nie są niewygodne bez powodu. To lepsza kontrola nad rowerem, mniejszy opór, lepsze dociążenie kół w trudnym terenie itp.

Na Twoim miejscu kupiłbym albo tego z Decathlona (jak masz gdzieś blisko) albo A2 i wymienił w nim mostek i kierownicę na takie zapewniające bardziej wyprostowaną sylwetkę (czasem nawet w sklepie można wytargować, by za friko zamienili). Ale to ja. Ty zrobisz, co chcesz :)

Napisano

Amortyzator SR XCT - nasłabszy z Suntorów,

przerzutki Altus - prawie najniższa grupa Shimano, nadają się do spokojnej, rekreacyjnej jazdy... nie polecam,

manetki Tourney - najniższa grupa, nie nadają się jak dla mnie do niczego,

hamulce Tektro Novela - powiedzmy, że ujdą .

I do tego ta cena - 50 % za markę. Osprzęt jak w markeciaku.

Kross Level A2 sporo lepszy, nie wspominając już o Mbike renegade - jest to aktualnie najlepsza propozycja w tej cenie. Brałbym bez żadnego zastanowienia. Dzień, dwa i ich nie będzie. Zresztą zobacz ile osób się zdecydowało na niego na allegro ;)

Ew., jeśli przypasował Ci ten Giant, to można się zastanowić, z tym, że targować się. Osprzęt nie jest najgorszy, powinien wystarczyć.

Napisano

Też mam około 175 cm wzrostu i mam ramę 18' i powiem szczerze, że sztyce muszę wyciągać bardzo wysoko, wydaje mi się, że 19' byłaby lepsza pod mój wzrost. Powiedz, czy jeszcze rośniesz? Jeśli tak, to wziąłbym na Twoim miejscu tą ramę 19' ze względu na świetny osprzęt w tym rowerku ;)

Możesz jeszcze pochodzić po sklepach, teraz trafiają się dobre promocje. Szoda, że Level A2 Ci nie pasuje, to dość dobry rower w tej cenie.

Napisano

19 na pewno odpada, chcę jeździć wygodnie, jak na razie tylko na  giancie czułem się komfortowo, pochodzę jeszcze, może Hexagon się trafi jakiś bo ma mniej sportową charakterystykę wiec jest wygodzniejszy dla mnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...