Skocz do zawartości

[4000-4350] jaki rower szosowy kupić

kalibra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że większość tras na swoim mtb pokonuje bo drogach także postanowiłem zakupić swoją pierwszą szosę. Mam 178cm i 84kg, kwota tak jak podałem w temacie. Rower może posiadać śladowy przebieg w zamian za lepsze podzespoły, w tej kwocie nic ciekawego nie rzuca się w oczy. Preferował bym ramę karbonową wstępnie. Z tego co się zorientowałem mój rozmiar to 54. Co byście doradzili, jakie konkretne modele? na forum chwalona jest oferta canyona ale niestety z wyprzedaży już nic nie zosało

Co powiecie o tych rowerach:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3557109148

http://allegro.pl/giant-tcr-composite-1-okazja-i3568929184.html

Oczywiście z tych cen da się zejść bo już pisałem w tej sprawie

Inne propozycje mile widziane

Napisano

To że ma lepszy osprzęt to wiem, dodam że giant ma ok 3000km a cannon sporo mniej podobno. A co do zestawu rama plus widelec który tu byłby lepszy? bo napęd z czasem i tak będzie wymieniany na nowy w miarę zużycia, poza tym to do czysto amatorskiej jazdy póki co więc zapewne osobiście nie odczuję różnicy między 105 a ultegrą

Napisano

Bardzo podobne ramy. Giant jest z 2010. Dokladnie w takim zestawieniu wychodzil z fabryki. Gosc jak widac podmienil hample ze 105 na Ultegre. Cannon, nowsza rama 2012, suport bb30 i 105. Rowniez kola w tych rowerach sa na tym samym poziomie.

Nigdy nie mialem do czynienia z grupa 105. Jezdzilemm na poprzedniej ultegrze i przyznam, ze jest przyzwoicie ale szalu nie ma.

Nie wiem jaka jest roznica pomiedzy tymi grupami, moze ktos sie w temacie wypowie.

Ogolnie, bardzo podobne rowery.

Przypuszczam, ze jesli wstrzelisz sie z rozmiarem, bedziesz zadowolony z obu.

Z czasem, warto pomyslec o nowych kolach, bo oba zestawy sa rasowymi 2kg klocami.

Napisano

Co do ramy myślę że rozmiar będzie ok, charakterystyka też powinna mi odpowiadać bo raczej będę preferował bardziej sportową niż wyprostowaną sylwetkę. Koła ciężkie ale dostać w tych pieniądzach karbon, przyzwoity napęd i jeszcze dobre koła to nie lada sztuka, poza tym mało nie ważę ani nie jeżdżę w wyścigach więc super lekkie koła to nie ten czas jeszcze. Czyli ogólnie rowery warte swoich pieniędzy? Dodam że z podanych cen da się zbliżyć do mojego budżetu. Acha i na żaden z rowerów nie ma gwarancji ale chyba w przypadku szosowych ram nie powinno być takiego problemu z usterkami jak w mtb?

Napisano

Z gwarancja nie ma regul. Poza tym chyba w obu przypadkach gwara jest dla pierwszego wlasciciela, moge sie mylic ale to branzowy standard.

W Cannonie, ewentualnie mozesz miec problem z suportem. Chociaz nie wiem czy juz w tym modelu nie ma PF30 (lepsze rozwiazanie) zamiast BB30 (gole lozyska wciskane bezposrednio w rame).

Napisano

Z tego co podaje producent to jest na BB30. A to stanowi naprawdę jakiś problem? czyli suporty a przez to korby też wszystkich nie będą pasować, np shimano?

Są jeszcze jakieś ciekawe szosy w tej cenie i rozmiarze 54, może ktoś coś podrzuci?

a może warto tego policytować, rama niby L ale patrząc na geometrię to praktycznie bardzo podobna do cannona, myslę że byłaby dobra na mnie

http://allegro.pl/radon-rcs-carbon-8-0-2011r-7-5kg-idealny-i3560006701.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...