Skocz do zawartości

[3000zł] dobry cross: spec vs trek vs ?

MacGregor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,

Chcę kupić rower typu cross. Do 700km miesięcznie, sporo ważę i jeżdżę siłowo. "Zużywam" sprzęt dosyć szybko, więc zależy mi bardzo na wysokiej jakości doboru komponentów jaki i ich montażu. Od zawsze kocham się w rowerach Specialized i Trek. Oto wybrane przeze mnie modele:

mój wybór:

http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/fitness/crosstrail/crosstrail-sport-disc

http://skleprowerowy.pl/towar/rower-trek-84-ds-czarno-srebrny-2013/

jeden sprzedawca namawiał mnie na krossa:

http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-4-0

nny na authora, ale nie pamiętam modelu. Argumentowali to, że dostanę lepszy osprzęt za te same pieniądze. Wg mnie lepiej kupić dwie pierwsze marki ze względu na dożywotnią gwarancję na ramę. Kross podobno może się trafić fatalnie złożony (zależy od linii montażowej). Nie wiem czy jest warto ryzykować dla Alivio w Krossie. Czy będzie aż taka różnica w porównaniu do Acera?

Trudno mi się zdecydować, proszę o radę, opinie. Ewentualnie inną propozycję

Pozdrawiam,
Grzesiek

Napisano
Napisano

Wg mnie lepiej kupić dwie pierwsze marki ze względu na dożywotnią gwarancję na ramę.

Nie wiem jak jest w przypadku Specialized, ale "dożywotnia gwarancja na ramę" Treka dotyczy tylko pierwszego właściciela.

Czy planujesz tym rowerem jeździć do końca życia, że ta "gwarancja" ma takie znaczenie? 

Napisano

Nie wiem jak jest w przypadku Specialized, ale "dożywotnia gwarancja na ramę" Treka dotyczy tylko pierwszego właściciela.

Czy planujesz tym rowerem jeździć do końca życia, że ta "gwarancja" ma takie znaczenie? 

Rower jest nowy, kupiony u resellera Treka, więc jestem pierwszym właścicielem. Gwarancja mówi mi, że producent jest bardzo pewny wysokiej jakości swojego wyrobu. Tak, zamierzam jeździć tym rowerem do końca. Nie potrzebny mi lepszy cross. W przyszłości planuję kupić jedynie rower do jazdy na czas, ale to bardzo daleka droga. Na razie wystarczy mi zwykła szosa (też Trek).

Pozdrawiam,

Grzesiek

Napisano

Gwarancja mówi mi, że producent jest bardzo pewny wysokiej jakości swojego wyrobu.

Gwarancja Treka to  chwyt marketingowy: gdyby producent byłby naprawdę "bardzo pewny wysokiej jakości swojego wyrobu"

dałby gwarancję bez żadnych ograniczeń, a nie tylko dla pierwszego właściciela.

Napisano

Gwarancja Treka to  chwyt marketingowy: gdyby producent byłby naprawdę "bardzo pewny wysokiej jakości swojego wyrobu"

dałby gwarancję bez żadnych ograniczeń, a nie tylko dla pierwszego właściciela.

Masz rację, ale wtedy producent strzeliłby sobie w kolano. Każdy kiedykolwiek mógłby wymieniać uszkodzone ramy a to sabotowałoby sprzedaż nowych. Trzymając się zasady "tylko pierwszy właściciel" ogranicza wszelkie wymiany, ale nie zmienia się potężna zaleta takiego rozwiązania jeśli kupiłeś rower w sklepie. Przypadek właściciela roweru z 2006, w którym Trek dał całkowicie nowy rower z bieżącej serii, bo nie miał już zapasowych ram sprzed kilku lat, mówi sam za siebie. Jest też kilka podobnych, gdzie po kilku latach ostrego używania właściciel zajeżdża maszynę a Trek daje cały nowy rower lub jego część. Często o klasę wyższą.

Napisano

Ktoś kto dużo jeździ nie trzyma roweru długo - często po  roku, dwóch, góra trzech jest wymiana. I wtedy o wiele korzystniejsza okazuje się prawdziwa  gwarancja czyli np. na 5 lat bez ograniczeń niż marketingowa "dożywotnia", ale tylko dla pierwszego właściciela.

Chyba, że ktoś kto tak jak Ty planuje jeździć na rowerze już  "do końca" życia (takich jest garstka i Trek ma to  skalkulowane) to faktycznie zmienia postać rzeczy.

Napisano

Ktoś kto dużo jeździ nie trzyma roweru długo - często po  roku, dwóch, góra trzech jest wymiana. I wtedy o wiele korzystniejsza okazuje się prawdziwa  gwarancja czyli np. na 5 lat bez ograniczeń niż marketingowa "dożywotnia", ale tylko dla pierwszego właściciela.

Chyba, że ktoś kto tak jak Ty planuje jeździć na rowerze już  "do końca" życia (takich jest garstka i Trek ma to  skalkulowane) to faktycznie zmienia postać rzeczy.

Przekonam się po roku, dwóch, góra trzech ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...