Skocz do zawartości

[GIANT] Piszczenie tylnego koła

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Kompletnie nie znam się na rowerach i miesiąc temu kupiłem sobie rower firmy GIANT. Pojeździłem nim chwilę, następnie oddałem go do serwisu na przegląd - coś mi tam z nim porobili i było ok. Kilka dni temu mój rower przejechał w bagażniku prawie 2000 KM - odkręciłem mu tylko koła. Rower był dobrze zabezpieczony.

Chwilę temu go skeciłem i podczas "bujania na boki" na puszczonym hamulcu rower niesamowicie piszczy (na złapanym hamulcu jest cichutko). Podczas jazdy, rower również piszczy.

Nie za bardzo mam możliwość podjechania do serwisu, więc prosiłbym o jakieś wskazówki.

Będę bardzo wdzięczny.

Napisano

Wydaję się mi, że źle przykręciłeś koło i szczęka trze o oponę lub obręcz. Ściągnij i załóż jeszcze raz koło.

Opona nie ma kontaktu z żadnym elementem. Aha, hamulce mam tarczowe

Napisano

To może tarcz przyciera, ale dziwne woziłem rower w samochodzie dosyć często i był traktowany raczej surowo i nic się nie działo:P Odkręć koło i załóż jeszcze raz.

Napisano

Poluzować zacisk (lekko!), poruszać nim na boki, kilka razy nacisnąć i puścić dźwignię hamulca, następnie wcisnąć dźwignię hamulca i na zaciśniętych klockach przykręcić zacisk. Jeśli nie pomoże to ręcznie ustawić zacisk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...