Slawek08 Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam wszystkich serdecznie! W najbliższym czasie planuję zakup roweru zastanawiam się tylko nad rowerem typu cross lub 29-er. Roweru głównie używam w celu dojazdów do pracy po szosie oraz weekendowych wycieczek do lasu i pod te wymagania na pewno bardziej pasuje cross problem polega na tym że moja waga to okolice 105kg dodatkowo na rower chce założyć sakwy oraz fotelik dla potomstwa. Dlatego mam pytanie czy rowery 29-er są bardziej wytrzymałe niż crossy na takie obciążenie ? Chodzi mi głównie o wytrzymałośc ramy? Zastanawiałem się wcześniej nad Kands maestro ale jego DMC to 120kg które ja niestety na pewno przekroczę. Kolejnym rowerem nad którym myślałem to romet orkan 2.0 - http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_20_M,10,490,2331.html Natomiast z 29-erów po głowie chodzi mi romet jolene - http://www.romet.pl/Rower,JOLENE_29er,10,485,2275.html Proszę o wasze opinie na tema wymienionych rowerów ewentualnie jakąś propozycję roweru który wytrzyma to obciążenie? Pozdrawiam
Davken Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam, Z pewnością rama rowery mtb jest mocniejsza ponieważ ma za zadnie znosić dużo większe obciążenia niż rower typu cross. Tak samo jęsli chodzi o koła. Szczeże to boję się o twoje potomstwo ponieważ rowery takiej pólki cenowej mogą nie wytrzymać takiego obciążenia tak jak orkan, a przynajmniej nie zostały pod takie wagi podpasowane. Leszpa byla by 29 Rometa. Poszukaj ile mają te rowery dmc. Z reguły 29er są droższe więc trzeba by było więcej wydać aby mieć taki sam osprzet jak w 26 calach. Najlepiej napisz ile możesz max mozesz wydać, bo im więcej kasy tym coś mocniejszego można zanleźć Jest wiele testów jolene więc poczytaj i zobacz co i jak aaa i taka sprawa, może być problem gdyż droższe rowery górskie nie mają raczej możliwości zamontowania fotelika, a przynajmniej nie zostały do tego stworzone, inne naprężenia na ramie i niewiadomo co się stanie choć wszytko powinno graći obejść się bez incydentów Tyle jeśli chodzi o moje przemyślenio-dywagacjo-odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.