Skocz do zawartości

[przerzutka tył] przeskakujący łańcuch

IceColdDi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

W tym tygodniu wybrałem się do serwisu rowerowego (zerwany łańcuch) fachowiec założył mi na łańcuch spinkę, zadowolony wróciłem do domu nie testując wcześniej roweru. Dziś podczas krótkiej przejażdżce i zauważyłem że łańcuch mi przeskakuje na tylnej kasecie na mniszych przekładniach (prawie cały czas) właściwie to nie da się jeździć.

Ponownie wybrałem się do serwisu, specjalista po krótkim oglądzie "problemu" stwierdził ze konieczna jest wymiana tylnej kasety i łańcucha na nowy. Czy konieczna jest wymiana tych elementów na nowe ? czy może problem tkwi w czym innym. 

Dodam że rower (Unibike Fusion) o którym mowa posiadam około 4 miesięcy zrobiłem nim 1,800 km. Dorzucam zdjęcie kasety. Z góry dziękuję za pomoc i sugestie. 

[/url]">http://i193.photobucket.com/albums/z118/IceColdDi/IMG_20130822_162914.jpg

Napisano

Słabe zdjęcie zrobiłem, ale na nim widać, że co najmniej jedna z zębatek jest wyraźnie zużyta, więc nie ma co się dziwić, że łańcuch skacze. Przy wymianie kasety należy także wymienić łańcuch.

Napisano

Heh koronkę 13T i 11T można zakupić osobno a widzę że tylko one są poważnei zużyte. 11T kupowałem dość często i kosztowała około 11pln a 13-14T chyba 14pln (do hg30). Trzeba dobrze skalkulować czy się opłaca kupować je osobno czy taniej nie wyjdzie kaseta. W każdym razie po 1.8kkm łańcuch jest tak wyciągnięty że nie spasuje do nowej kasety.

Napisano

8-rzędową kasetę HG-31 można kupić za 35 PLN (losowo wybrany sklep). Moim zdaniem częściowe podmianki opłacają się przy drogich kasetach. Jeżeli łańcuch jest mocno wyciągnięty, na nowych koronkach też może być problem.

Napisano

Jeśli kogoś 10pln nie zbawi to tak. wiadome że im droższy osprzęt tym taka wymiana bardziej opłacalna. W każdym razie ja napisałem, w obu przypadkach łańcuch idzie na złom.

Napisano

Oba zestawy są praktycznie takie same więc lepiej kupić taniej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...