mazt Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Hej! Na wstępie chciałbym wszystkich poinformować, iż zdaję sobie sprawę z faktu, iż mój amortyzator (SR Suntour XCT V2 80mm Lockout) delikatnie mówiąc nie jest szczytem techniki. Jednak wydaje mi się, że akurat w moim przypadku dzieje się z nim coś dziwnego. Dodam, że jestem raczej laikiem, więc to zapytanie może się wydać niektórym śmieszne. Jednak mój amortyzator jest najbardziej kapryśną częścią roweru. Wyobraźcie sobie, że np dzisiaj, kiedy postał cały dzień pod mocno deszczową chmurką, nagle przestał być tak miękki w porównaniu do dnia wczorajszego. Stał się mega twardy, nawet przy najmiększej regulacji. Nie rozumiem tej filozofii. Moja dziewczyna ma Gianta Rincona z identycznym amorkiem i w Jej przypadku skok jest b.miękki i chodzi płynnie przy takim ustawieniu. Dodam, że ma starszy rower niż mój i dotyczas nigdy nie serwisowała amortyzatora. Już w przeszłości u mnie zdarzyły się takie sytuację, że amortyzator stawał się twardy jak kamień, później za jakiś czas znowu był miękki. Może bym jakoś się specjalnie tym nie przejął gdybyśmy nie wyjeżdżali czasami w jakiś teren gdzie miękkość skoku jest pożądana. W takich chwilach zazdroszcze swojej dziewczynie widelca Wiem, że zapewne najlepszym rozwiązaniem byłaby zmiana wideleca. Jednak czekam na Wasze opinię, być może ktoś coś jest w stanie mądrego powiedzieć dlaczego takie same amortyzatory (jeden na Giancie, drugi na Schwinnie) zachwoują się diametralnie inaczej. Jeden reaguje świetnie na regulację i chodzi płynnie jak widelec z górnej półki, a drugi jest kapryśny i chodzi wedle własnego "widzie mie się".
Synergy Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 A w jakim stanie masz uszczelki? Może masz sporo syfu w środku widelca i jak jest mokro on wlgotnieje i twardnieje. Jest jeden sposób na to rozkręć widelec i wyczyść i usuń elastomer. instrukcje serwisu są wszędzie, a budowa prosta jak cep.
mazt Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 Uszczelki mam w świetnym stanie. Dzisiaj rower postał w ciepłym i amortyzator zrobił się bardziej miękki. Wczoraj było 15 stopni, więc w mrozów też nie było. Dziwne...
Synergy Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Zrób serwis amortyzatora, wyciągnij z niego przy okazji elastomer, widelec wtedy zmięknie. Poradników jest od cholery tutaj, a można fajnie zmiękczyć widelec.
Roonin Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 dzisiaj, kiedy postał cały dzień pod mocno deszczową chmurką, Nabrał wody i dlatego jest sztywny. Miałem taki wynalazek i nawet nowy puszcza wodę przez lagi więc po deszczu zawsze jest do rozkręcenia, wysuszenia i smarowania. . Jeden reaguje świetnie na regulację i chodzi płynnie No nie rozpędzaj się w marzeniach Nie ma na świecie jednej sztuki tego amora która by "świetnie" reagowała na pseudoregulację jaką posiada.
mazt Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Napisano 21 Sierpnia 2013 Dzięki wszystkim z uwagę i odpowiedzi. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.