adexio7543 Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam , niedawno , ze 3 tyg . temu zaprowadziłem rower do mechanika , wymienił cały napęd ( wolnobieg , łańcuch i wymienił przerzutkę) itp . przez ten czas było idealnie , az do wczoraj ... zaniepokoiłem sie , że łancuch przeskakuje mi na 3,4,5 i 6 biegu ( to sie zdarza na 2 i 3 z przodu) (przy mocnym nacisnieciu na pedał). Myślałem ze to regulacja przerzutki , ale skoro mechanik to dobrze wyregulował to gdzie jest problem ? I dzisiaj postanowiłem go dogłebnie wyczyscic..( uwielbiam szybką jazdę i teren , jakbyscie pytali jak jeżdże ) No i zauwazyłem ze 1 ogniwo łancucha nie przechodzi w ogóle na przerzutke , tak jakby był za długi , troche sie tez zaniepokoiłem bo na wolnobiegu na najciezszej zebatce niektore zęby są troche skrzywione . W sumie niemozliwe zeby w 3 tyg zajechac wolnobieg .. Wolnobieg - Shimano mf - tz 20 i łańcuch nowy był ( koledzy mowili ze jakis firmowy ale ja sie tam nie znam ) i przerzutka shimano tourney . Błagam pomozcie bo nie chce znowu w ten rower wkładac kolejnych 200 zł jak to bylo ostatnio ;/.
marlotnik Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Wrzuć zdjęcie prostopadłe i zobaczymy co jest nie tak Może masz łańcuch niedopasowany... może masz do 9 rzędowych a nie 8 rzędowych kaset/wolnobiegu. Może masz za długi łańcuch, nie jest dość napięty i ci przeskakuje ..
skiter Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Skoro przeskakuje to może jednak nie wyregulował dobrze? Nowy napęd też się dociera i dopasowuje odpowiednio z biegiem czasu więc ja na Twoim miejscu po tych 3 tygodniach po prostu wyregulowałbym ponownie teraz gdy napęd już jest dotarty i spasowany ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.