tuandor Napisano 9 Sierpnia 2013 Napisano 9 Sierpnia 2013 Od pewnego czasu, posiadam luz na korbie mianowicie przesuwa ona się na boki. Napęd to Hollowtech II, Shimano 105. Podejrzewam, że znam przyczynę tego stanu rzeczy i jest nią taki plastikowy dystans między korbą z zębatkami a miską suportu. Mam prośbę czy ktoś z forumowiczów ma może podobny napęd i mógłby ten dystans/podkładkę zmierzyć? Nie mam suwmiarki przy sobie teraz, mierzyłem miarą i moja ma około 6,8 mm. A do pełni szczęścia (stabilnie osadzonej korby) brakuje gdzieś około 1,5 mm wg mnie. Dołączam zdjęcie położenia tego ustrojstwa. Czy to jest do zakupienia osobno? A może ktoś z Was ma na zbyciu? Pozdrawiam
Centek Napisano 9 Sierpnia 2013 Napisano 9 Sierpnia 2013 Nie wiem jak jest w szosówkach, ale w korbach mtb z HT2 nie ma podkładek miedzy korbami a miskami.Są podkładki dystansowe miedzy mufą suportu a miskami i dobiera się ze względu na szerokość mufy suportowej.Przy 68mm daje się 2 podkładki od str napędu i 1 od przeciwnej str - jak na zdjęciu Przy mufie 72mm daje się tylko jedną po stronie napędu.W korbie XTR 960 miałem tak, że kiedy zapomniałem dać jednej podkładki, to nakrętka ściągająca od lewej strony korby nie spełniała swojej roli - oś była za długa względem pakietu suportu i nie ma szans tego poskładać bez luzów.Możliwe, że miałeś splanowane czoła mufy suportu i jej szerokość już jest nieco mniejsza i nawet przy prawidłowym dobraniu podkładek nie jesteś w stanie ściągnąć ze sobą ramion korby.
tuandor Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Napisano 9 Sierpnia 2013 Chyba źle założyłem temat. Może lepiej jakby go Admin przeniósł do sekcji szosowej? Dzięki za odp. Ale w szosie raczej nie ma podkładek między ramę a miskę. Ale może to jest właśnie dobre rozwiązanie. Jaką szerokość mają te podkładki? Można to kupić w rowerowym sklepie tak oddzielnie? Założę sobie jedną i po sprawie.
Centek Napisano 9 Sierpnia 2013 Napisano 9 Sierpnia 2013 Jedna podkładka ma z tego co pamiętam 2.5mm i powinni je mieć na warsztacie bo w handlu te podkładki są razem z suportami a jeśli montują taki suport do ramy z mufą 73mm to dwie podkładki są zbędne Jak ładnie poprosisz to dostaniesz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.