Skocz do zawartości

[adapter] PM 160 na PM 180

pawlaczyskis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam do Was prośbę. Chcę samodzielnie wykonać adapter z 160tki na 180tkę z przodu. Mam zarówno zacisk jak i montaż w standardzie PM. Chcę wykonać adapter z prostych dystansów wykonanych z rurki alu. Problem - na zdjęciu poniżej przedstawiam taki gotowy adapter. Chciał bym się dowiedzieć po pierwsze jakie wymiary mają punkty odsuwające zacisk od widelca i druga sprawa to dla czego odległości na górze i na dole nie są równe? Przecież na zdrowy rozsądek powinny być jednakowe...

54881.jpg

Mam nadzieję, że nie pozostawicie mojego problemu bez odpowiedzi ;) Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!

Napisano

2i regulaminu

Rewelacja! Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jak ktoś by mi wyjaśnił powód, dla którego wymiary są różne to już by była rewelacja. Bo rysuję to sobie i za nic w świecie nie mogę zrozumieć...

Napisano

2i regulaminu

I tak wymiary nie są równe bo ten kwadracik co jest u gory jest scięty  z prawej strony.

to samo tyczy sie dolnego

• 3 miesiące temu...
Napisano

domowej roboty adapter PM160-PM180 na przód może wyglądać tak:
1. góra: 2x podkładka kątowa żeńska, duża z trzpienia klocka v-brake + 2x podkładka kątowa męska również z trzpienia klocka v-brake = ok. 15mm
2. dół: 1x podkładka kątowa żeńska, duża z trzpienia klocka v-brake + 1x podkładka kątowa męska również z trzpienia klocka v-brake = ok. 9mm

Z racji tego, że nie mamy tu do czynienia z równoległymi płaszczyznami, należy zastosować po drugiej stronie zacisku po jednym zestawie: mała podkładka kątowa żeńska z v-ki + podkładka kątowa męska). Długość śrub dobieramy w zależności od dostępności materiałów :)

Przypominam również, że tak naprawdę w adapterach nie chodzi o odsadzenie zacisku analogicznie do wielkości tarczy, a również o utrzymanie odpowiedniej sztywności między dociskami. Dlatego żadna domoróbka nie da tyle pewności i spokoju ducha co gotowy adapter.

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...