roztworek Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Mam do wydania 2500 zł ale że oprócz roweru jeszcze jakiegoś kryptonita, światełka i inne cuda wypadałoby kupić więc na sam rower pewnie w okolicach 2k zostanie. Zamierzam głównie do pracy nim jeździć, w weekendy jakieś wypady do lasu. Mój wzrost to 178 cm, jakieś 72-73 kg żywej wagi. Ramę pewnie 18 ale to jeszcze w sklepie ostatecznie ocenie. Co do firmy to najchętniej jakiegoś Krossa bym przytulił. Z tego co wyczytałem robią dobre jakościowo rowery w konkurencyjnej cenie, a w takim układzie zawsze lepiej polską firmę wesprzeć . Choć jeśli trafi się okazja innej firmy na pewno nie pogardzę. Sprzęt może być używany o ile nie będzie wymagać dalszych inwestycji w tym sezonie. W oko wpadły mi na razie te modele: http://www.kross.pl/pl/2013/mtb/hexagon-x9 http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a3 Z używek coś takiego znalazłem, tylko ciężko ocenić bo gość ledwo jedno zdjęcie dołączył: http://allegro.pl/kross-level-a6-rower-twojego-zycia-okazja-i3411989620.html
szliri Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Używany na pewno kupisz na lepszym osprzęcie. Tutaj znalazłem dobry sprzęt http://allegro.pl/rower-radon-zr-team-stan-bdb-xt-r-s-i3403371394.html lecz trochę drożej ale na pewno wart swojej ceny.
roztworek Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 Osprzęt faktycznie ma fajny, cenę pewnie dałoby się ponegocjować tak żeby w widełkach zostać tylko że rama 16.5. Używany na pewno kupisz na lepszym osprzęcie. Tutaj znalazłem dobry sprzęt http://allegro.pl/rower-radon-zr-team-stan-bdb-xt-r-s-i3403371394.html lecz trochę drożej ale na pewno wart swojej ceny.
szliri Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 178 cm to 17 chyba jest najlepsza, ja osobiście mam 19,5 przy 190cm wzrostu.
Dominik1234323 Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Z tych wszystkich najlepszy byłby ten używany A6 Testowałem taki i Polecić moge z czystym sumieniem Hexagona bym odradził a do 2000 tys Kupisz spokojnie A4 roczniki 2012 są na dobrym osprzęcie przód Alivio tył Deore Jednak przy wiekszych staraniach może ci sie i A5 trafić za 2000 tys nówka Kolega dwa miesiące temu trafił na taką okazje i jest bardzo zadowolony
roztworek Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 Z tym HeXagonem co jest nie tak? Z chęcią bym dał 2000 za a5 nowego ale zapomniałem dodać że cyrografów nie zamierzam podpisywac ;p Z tych wszystkich najlepszy byłby ten używany A6 Testowałem taki i Polecić moge z czystym sumieniem Hexagona bym odradził a do 2000 tys Kupisz spokojnie A4 roczniki 2012 są na dobrym osprzęcie przód Alivio tył Deore Jednak przy wiekszych staraniach może ci sie i A5 trafić za 2000 tys nówka Kolega dwa miesiące temu trafił na taką okazje i jest bardzo zadowolony Z tego co wyczytałem w tym temacie http://www.forumrowerowe.org/topic/123751-rama-17-na-178/ większość 18 sugeruje przy moim wzroście. 178 cm to 17 chyba jest najlepsza, ja osobiście mam 19,5 przy 190cm wzrostu. A o tym co myślicie? http://allegro.pl/rower-cube-ltd-full-xt-wersja-limitowana-i3418453355.html
Kranczi Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Jesli chcesz nowke to polecam A3 z 2013. Ale jestem jak koledzy za czyms uzywanym. Mysle ze jak bys pojechal osobiscie po A5 to bys sie tam dogadal za 2k + flaszka A4 tez git.Co do tego co kolega wyslal na allegro to bardzo, bardzo sie oplaca.. Gdzie sie znajdzie full Deore XT + Reba w takich cenach?
Dominik1234323 Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Hekxagon przyjacielu Słabo wypada z osprzętem To jest moje zdanie jeśli sie myle poprawiajcie mnie
Kranczi Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Hexagon slaby. Cube LTD z Deore XT full za 2k (allegro) jest dobry. Do tego ma dobry amortyzator. Jak masz blisko to podjedz zobacz czy jest w dobrym stanie.
Dominik1234323 Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 P Hexagon slaby. Cube LTD z Deore XT full za 2k (allegro) jest dobry. Do tego ma dobry amortyzator. Jak masz blisko to podjedz zobacz czy jest w dobrym stanie. Gościu dobrze gada
Kranczi Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Co do super okazji to jeszcze to sie nada, uwierz mi ze nigdzie indziej A2 nie znajdziesz w takiej cenie.
szliri Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Hexagon ma słaby osprzęt ale jeśli bardzo zależy Ci na nowym rowerze to od biedy możesz go kupić. Możesz też wziąć pod uwagę z używanych cube-a LTD, reactiona widziałem za około 2,5tys.
Kranczi Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Hekxagon przyjacielu Słabo wypada z osprzętem To jest moje zdanie jeśli sie myle poprawiajcie mnie Osprzet slaby ale jak dla kogo, uwierz mi ten kto ma do wydania 1000zl na nowy rower to i takim nie pogardzi. Chociaz sam bym wolal uzbierac na cos lepszego niz rowero-podony rower. Hexagon jest slaby a szczegolnie ze 2k chca za najwyzszy model hexagona ktory nie wypada dobrze.http://www.kross.pl/...mtb-xc/level-a3 A3 Oplaca sie w momencie kiedy bedzie jezdzil nim ostro (co nie jest jego wlasciwym przeznaczeniem) Poniewaz od A2 rozni sie tylko hamulcami z tarczowych na V-ki i nie daj bog zeby te tarczowki Ci sie wysypaly. Duzo drozej jest wymienic pasujace obrecze hamulcow niz klocki Vki Możesz też wziąć pod uwagę z używanych cube-a LTD, reactiona widziałem za około 2,5tys. 2,5k to ma wydac na caly rower z wyposazeniem dodatkowym. Nie na sam goly rower. Ciezko znalezc rower z pelnym wyposazeniem. Zazwyczaj jest tak, ze zdjecie jest z full wyposazeniem a w opisie drobnym maczkiem jest napisane ze cena nie obejmuje rzeczy dodatkowych typu licznik, sakwa etc.
TGZ Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Jeździłem na Evado 7.0 i powiem szczerze, że mimo porządnego osprzętu kiepsko się sprawdzał. Jak dla mnie, geometria i ogólne wrażenie wypadły raczej słabo. Ów Kross nie ma startu do wiele tańszego Giant Roam 1 Disc, czy Treków z serii Dual Sport, że o Specu Crosstrail nie wspomnę. Sorry, ale, mimo, że dłużej jeździłem tylko na Evado 7.0, wszystkie Krossy są jakieś takie nie takie. Ma ktoś podobne odczucia? Oczywiście, wszystkie w/w to rowery nie mtb, a krosowe.
Kranczi Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Jeździłem na Evado 7.0 i powiem szczerze, że mimo porządnego osprzętu kiepsko się sprawdzał. Jak dla mnie, geometria i ogólne wrażenie wypadły raczej słabo. Ów Kross nie ma startu do wiele tańszego Giant Roam 1 Disc, czy Treków z serii Dual Sport, że o Specu Crosstrail nie wspomnę. Sorry, ale, mimo, że dłużej jeździłem tylko na Evado 7.0, wszystkie Krossy są jakieś takie nie takie. Ma ktoś podobne odczucia? Oczywiście, wszystkie w/w to rowery nie mtb, a krosowe. Uzywam Krossa i jestem w 100% zadowolony, oczekuje od niego wiecej niz powinienem i Nadal mnie nie zawodzi. I chociaz mam rower specjalny na lasy, gory i wyboje nim jak musze przejechac takie rzeczy to przejezdzam i nic sie nie dzieje. Nic nie piszczy, stuka, swiszczy, trzeszcze i przede wszystkim, jest ten komfort. Evado 7.0 sam w sobie rzeczywiscie nie jest dobrym wyborem jesli bralbys rower za 4k.. Juz Wole Cube albo Krossa tyle ze np. Levela A8 2013 (co do nowych z tego rocznika, krossa) ja bym wybral bo ja wole MTB XC
Quba88 Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Tylko nie zapominajmy o pękających jak zapałki ramach Krossa...
Kranczi Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Tylko nie zapominajmy o pękających jak zapałki ramach Krossa... Tylko nie zapominajmy o tym, ze to jest tak rzadkie jak zrobienie sie z drzemu pasztet ze tak to ujme dziwnie. Przeciez jak sie jezdzi rowerem zgodnie z przeznaczeniem to jakim cudem moze sie zalamac rama, skoro to i ciezar maksymalny jest podany i wszystko, co najbezpieczniejsze jesli chodzi rower. Oczywiscie ze jesli jezdzisz nim po gorach i jak widzisz klode na ziemi to nie podciagasz kiery to widelec sie psuje a z tym idzie cala rama. To byl tylko przyklad jednych z niewielu przyczyn nieumiejetnego korzystania z roweru ktory skutkuje placzem konsumenta "jakie te ramy sa zle". Sam mam Krossa i jestem cholernie zadowolony. Pozdrawiam!
Quba88 Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Tylko nie zapominajmy o tym, ze to jest tak rzadkie jak zrobienie sie z drzemu pasztet ze tak to ujme dziwnie. Przeciez jak sie jezdzi rowerem zgodnie z przeznaczeniem to jakim cudem moze sie zalamac rama, skoro to i ciezar maksymalny jest podany i wszystko, co najbezpieczniejsze jesli chodzi rower. Oczywiscie ze jesli jezdzisz nim po gorach i jak widzisz klode na ziemi to nie podciagasz kiery to widelec sie psuje a z tym idzie cala rama. To byl tylko przyklad jednych z niewielu przyczyn nieumiejetnego korzystania z roweru ktory skutkuje placzem konsumenta "jakie te ramy sa zle". Sam mam Krossa i jestem cholernie zadowolony. Pozdrawiam! Może to trochę na przekór mojej wypowiedzi ale ja również mam Krossa - Level A6 - i świetnie mi się na nim jeździ. Ale nie zapominajmy o co najmniej kilku udokumentowanych na tym forum pęknięciach ram (polecam odwiedzić dział 'Rowery/ramy' na tym forum, 3 główne wątki dotyczą pękniętych ram Krossa) w okolicy suportu, a jak sami użytkownicy tychże ram twierdzili, jeździli na rowerze zgodnie z jego przeznaczeniem, a ramy po prostu pękały bez powodu. Mam kolegę (model Level A4), któremu rama również pękła w dolnych widełkach tylnego trójkąta. Oczywiście są to jednostkowe przypadki, ale było ich już na tyle dużo, że sporo klientów straciło już zaufanie do marki Kross. Pozdrawiam
Kranczi Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Może to trochę na przekór mojej wypowiedzi ale ja również mam Krossa - Level A6 - i świetnie mi się na nim jeździ. Ale nie zapominajmy o co najmniej kilku udokumentowanych na tym forum pęknięciach ram (polecam odwiedzić dział 'Rowery/ramy' na tym forum, 3 główne wątki dotyczą pękniętych ram Krossa) w okolicy suportu, a jak sami użytkownicy tychże ram twierdzili, jeździli na rowerze zgodnie z jego przeznaczeniem, a ramy po prostu pękały bez powodu. Mam kolegę (model Level A4), któremu rama również pękła w dolnych widełkach tylnego trójkąta. Oczywiście są to jednostkowe przypadki, ale było ich już na tyle dużo, że sporo klientów straciło już zaufanie do marki Kross. Pozdrawiam Rozumiem ze zdazaja sie felerne sztuki, co nie powinno sie tak naprawdę zdarzyc. Ale bez jaj ten rowerek jest wygodny, do tego osprzet ma dobry i jak dla mnie pozycja na nim mi jak najbardziej odpowiada.
Quba88 Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Rozumiem ze zdazaja sie felerne sztuki, co nie powinno sie tak naprawdę zdarzyc. Ale bez jaj ten rowerek jest wygodny, do tego osprzet ma dobry i jak dla mnie pozycja na nim mi jak najbardziej odpowiada. W pełni się z Tobą zgadzam
Kranczi Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 W pełni się z Tobą zgadzam Dzieki za reputacja Dobra! Pozdrawiam, milych jazdek,. Dzis wracam z urlopu takze jutro wsiadam na rumaka i hejo w trase! Na poczatek 50km.
roztworek Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 znalazłem ciekawy rowerek , jeszcze mała rada by się przydała http://www.top-narty.pl/rowery-gorskie-hard-tail/kross/level-a5-19869.html on dużo lepszy jest od polskiej wersji a5? przyznam że mi jako laikowi poza przerzutką wiele nie mówią inne elementy I z samym sklepem ktoś miał styczność? Na ceneo opinie mają ok.
Kranczi Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 dołóż 300zł i miej prawdziwego A5. Tutaj jest jakiś dziwny, gorsze elementy niż być powinne. Np. przerzutka przód Alivio zamiast Deore
MaxWayne Napisano 2 Sierpnia 2013 Napisano 2 Sierpnia 2013 Według mnie to ten a5 jest prawdziwszy. Przrzutka tylna w nim jest lepsza bo to Shimano SLX M662. A przednia to co samo co na stronie kross czyli acera, kranczi chyba mówisz o manetkach i one są takie same, amortyzator też lepszy w czeskim.
roztworek Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Napisano 2 Sierpnia 2013 dołóż 300zł i miej prawdziwego A5. Tutaj jest jakiś dziwny, gorsze elementy niż być powinne. Np. przerzutka przód Alivio zamiast Deore Z tego co widzę na stronie producenta wszystkie a5 maja Acera z przodu. Wersja pl: http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a5 Wersja eksportowa: http://www.kross.pl/en/2013/mtb-xc/level-a5 reszta elementów z eksportówki zgadza się ze specyfikacja ze strony kross, nie jest to jakiś sprzęt składany w garażu przez czechów Na samą a5 już się zdecydowałem, teraz tylko która wersja. W Polskim sklepie w krk zaoferowali mi cenę 2370 zł. Spróbuję jeszcze ponegocjować ale ta eksportówka chyba jednak lepsza będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.