Skocz do zawartości

[KORBA] Luz na korbie, lata na boki. Jak zlikwidować ?

effendi360

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rowerek agang gangsta 8.0. Dokładnie taki. http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a15/7613/AGang+Gangsta+8.0/

Posiada on:

Korba: FSA Moto X Mega Exo 44-32-22 (170/175 mm)
Środek suportu: FSA MegaExo

Problem polega na tym, że na korbie zrobił się lekki luz, około 0.5mm może mniej. W każdym razie wyraźnie lata cała korba razem z pedałami lekko na boki, jest to irytujące podczas jazdy bo czuję cały czas pod stopami jak mi to przeskakuje raz na jedną, raz na drugą stronę. Gdzieś wyczytałem, że to normalne, bo rower jest nowy, stukło mu może 300km i należałoby jakoś dokręcić tą korbę. Bodajże po lewej stronie w środku osi jest jakaś śruba na imbus. Dokręciłem ją do oporu - była luźna - ale niewiele to pomogło. Da radę to zlikwidować na własną rękę ? Szukałem na internecie jakichś poradników ale nie znalazłem. Bo do serwisu mam 40km i mi się nie uśmiecha jechać. Proszę o radę. Jestem laikiem ale jak mi ktoś wytłumaczy co i jak tam trzeba zrobić to narzędzi się nie boję.

Napisano

To chyba hollowtech. Jeżeli tak, to najpierw odkręcasz/luzujesz dwa imbusy na ramieniu lewej korby. Następnie dokręcasz śrubę wewnątrz ramienia. Ale nie z całej siły tylko okolo 3-5 Nm. I tak samo imbusy w ramieniu (te na gorze) też nie za mocno bo urwiesz gwint. Mnóstwo już było tematów o urwanych gwintach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...