Muder Napisano 27 Lipca 2013 Napisano 27 Lipca 2013 Witam wszystkich użytkowników , gdyż jestem nowy na tym forum to coś powiem o sobie, ogólnie zajmuję się amatorską jazdą po górach, nie raz ona bywa trochę ostra, oraz dłuższe wypady na prostej. O rowerach wiem co nieco, ale jednak to wciąż za mało, dlatego będę nie raz Was prosił o pomoc, tak jak teraz . Obecnie posiadam Cube Attention z 2011 roku, juz nie przypomina seryjnego, gdyz dużo w niego zainwestowalem, i również zmieniłem tarcze na 203mm Shimano xt, ale amortyzator został seryjny, czyli RS Dart 3, a wiadomo, ten amortyzator nie jest stworzony do posiadania takich wielkich tarcz i bardzo szybko złapał luzy, wiec chcę zmienić teraz amortyzator na jakiś inny, ale jest ich na allegro duzo (tylko używane, bo nowe drogie ) i właśnie chciałbym Was prosić o zaproponowanie jakiejś aukcji z amorkiem który jest o większy skoku niz ten co mam ( 100 mm) i zeby spokojnie mogł współpracować z taką tarczą. Budżet nie jest ograniczony, lecz nie chcę aby przekroczył 1000 zł, chciałbym aby to było jakoś 500-700 a jesli ma zbliżać sie do 1000 zł to musicie mnie przekonać konkretnymi argumentami Czekam na szybką odpowiedź z góry naprawdę dziękuje za poświęcenie mi czasu
beskid Napisano 27 Lipca 2013 Napisano 27 Lipca 2013 Nie no fajna polityka. Pod bezsensowny rozmiar tarczy, który już poczynił szkody chcesz iść dalej czyli zaburzyć geometrię ramy. O ile się nie mylę to chyba tylko Fox dopuszcza w amorkach z goleniami 32 mm zastosowanie tarcz 203 mm. Więc życzę powodzenia.
Muder Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 No ok, dzieki za odpowiedz. Wiem ze sprawa zawalona, bo ironią jest dawanie do takiego roweru 203, bo po co ? dobre 160 w zupełności by starczyły, ale czasu nie cofne niestety. Moze ktos mi konkretne linki podeslac z allegro (lub innych) w tych cenach ? Bardzo bym prosił, bo na czasie zalezy mi
darecky Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 a nie taniej kupić tarcze za 100 rzędu 160 czy 180+ przejściówka i wyjdzie max 120 pln. Amorek pewnie da się z tych luzów uratować. są jakieś wątki w tym temacie, a z amorków to wziąłbym jakiegoś mańka lub rebę i cieszył się szybką i bezpieczną jazdą.
Eastern Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Nie no fajna polityka. Pod bezsensowny rozmiar tarczy, który już poczynił szkody chcesz iść dalej czyli zaburzyć geometrię ramy. O ile się nie mylę to chyba tylko Fox dopuszcza w amorkach z goleniami 32 mm zastosowanie tarcz 203 mm. Więc życzę powodzenia. Jeszcze Revelation oraz Sektor, ale to już chyba nie ten przedział skokowy. Przyrost mocy hamowania tarczy o średnicy 203mm w stosunku do 160mm to bodajże 27% jeśli mnie pamięć nie myli, więc nie latając pełnym piecem non stop różnicy nie odczujesz, przynajmniej pomiędzy 203mm, a nieco mniejszą - 180mm. A więc tarcza 203mm po co? A chociażby dlatego, że ładnie wygląda Sam wchodząc w ten temat zawiesiłem oko trochę dłużej na avku kolegi. No, ale bracie porządnego amorka pod takową tarczę jak i ramę niestety nie znajdziesz, a szkoda.
Muder Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 Hmm no raczej juz zmieniać tych tarcz nie będę, gdyz naprawde jest to ogromna roznica między 160 a 203, naprawde jeżdżąc dość szybko po lesie jestem bezpieczniejszy. A tymbardziej jakoś nie uśmiecha mi sie jeździć następny sezon na tym darcie ; czyli uważasz, że reba sprosta tym hamulcom, jeśli tak to rozejrzę sie za nimi, wielkie dzięki jeśli jeszcze ktos moze coś zaproponować to z chęcią wysacham
darecky Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Muder, wrzuć na luz z tą prędkością i tarczą, czy ty ważysz 100+ i jeździsz w zjazdach na tym rowerku? Jakie masz hampelki bo nie mogę znaleźć w poście? Powiem ci, że obserwując sektor 1 na zawodach różnej maści od ogórków po pro (zdjecia i filmy) to nie widzę aby kolesie, którym na drugie imię SPEED mieli tarcze większe niż 180. Może i nie ważą dużo, ale mają z reguły 160mm i zapitalają zarówno z góry jak i pod górki. Sam mam w swojej rebie (skok regulowany 80,100,120) tarczę 160 i hamulce SH xt785. Na początku myślałem, że będzie mało na zawody i do szybkiej jazdy. Nic bardziej mylnego. Ten set jest bardzo OK, nic w nim mi nie brakuje, kompletnie. WIęc nie rozumiem twoich obaw, a też na zawodach potrafię dociskać pedał w czasie zjazdów. A... duuuuużo dają mi klocki metaliki z radiatorami. Przerobiłem też inne SH, jagwary itp i na tych pozostałych mam wrażenie "miętkości" hampla i dłuższej drogi hamowania, o deszczu i błocie nie wspomnę (piski i utrata mocy hamowania). Reba jest wg mnie bardzo ok. Roczniki ok.2010 chodzą w używkach za ok. 500-700. Resztę można przeznaczyć na dobre klocki ew. hampel, nową tarczę. Ja szedłbym teraz w tym kierunku, jak Ty zrobisz?
Muder Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Napisano 2 Sierpnia 2013 Witaj! hamulce w tym rowerku to Shimano BR-M4451 bardzo dobrze sie sprawują, nie mam zastrzeżeń do nich od samego początku . A to że są to za duże tarcze to ja doskonale wiem, zły zakup to był, po prostu nie znałem sie wtedy na rowerach i myślałem "większe to lepiej hamują" a zmieniać tarcze to nie wiem czy sie opłaca, gdyż i tak musze amor wymienić na lepszy, bo ten jest juz nie do uzytku (i to nie przez te tarcze bo juz zanim je miałem to był w słabej kondycji). więc dodatkowy koszt to nowe tarcze by były, a wolę to dołożyć i mieć lepszy amortyzator, który udźwignie te tarcze i własnie pytanie pada JAKI ? Tu proponowali mi Rebe, na stronie jest napisane ze max tarcze to 210mm ale jak to jest w praktyce...tego nie wiem. A jakos powrót do 160 mi sie nie uśmiecha, gdyz dla mnie jest ogromna roznica między tymi a tamtymi co miałem. A katować amorka przednim hamulcem tez nie mam zamiaru bo coraz mniej jeżdżę po lasach, bardziej zaczynam jeździć po prostych drogach. Więć jesli ktos ma jakieś propozycje z aukcji allegro lub innych źródeł, które waszym zdaniem by były dobre w tym zestawie to prosiłbym bardzo Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.