Skocz do zawartości

[Napęd] Jaka przednia zębatka przy kołach 28 i SRAM S7 20 zębów

mebel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Prosze o poradę jaką zastosowac zębatkę z przodu jeśli z tyłu mam Sram S7 20 zębów a koła 28 cali.

Napisano

U mnie (piasta 5 biegowa) przy kołach 28'' z przodu zębatka posiada 44 zęby, a z tyłu 22 . Takie przełożenie mi odpowiada. Jeżeli masz możliwość to z przodu załóż jeszcze mniejszą zębatkę niż 44 zęby. Jednak najszybciej i najtaniej można dostosować przełożenie wymieniając tylną zębatkę.

Przy obliczaniu przełożenia nie uwzględnia się wielkości kół. Wielkość kół ma jedynie wpływ na odległość przejechanego dystansu, ale to inna bajka.    

Napisano

Przy obliczaniu przełożenia nie uwzględnia się wielkości kół. Wielkość kół ma jedynie wpływ na odległość przejechanego dystansu, ale to inna bajka.

Przy obliczaniu zgoda, ale przy dobieraniu przełożenia dla danego roweru ma duże znaczenie. Czym innym jest 4:1 dla 28" a czym innym dla 26".

Napisano

Przy obliczaniu zgoda, ale przy dobieraniu przełożenia dla danego roweru ma duże znaczenie. Czym innym jest 4:1 dla 28" a czym innym dla 26".

To jest oczywiste, że rowery o takim samym przełożeniu, ale z różną wielkością kół przy jednokrotnym obrocie korby pokonają inną odległość. Rower z kołami 28'' przejedzie dłuższy dystans niż rower z kołami 26''. Dlatego jest tak jak napisałeś, że dobieranie przełożenia do danego roweru ma duże znaczenie. Tutaj jest strona na której możemy obliczyć przełożenia napędu --> http://rowery.zbooy.pl/biegikal.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...