Skocz do zawartości

[korba] Wymiana korby na kompaktową

kabudza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem ostatnio rower szosowy. Aktualnie mam w nim zamontowaną korbę ultegra 39/53T, dokładnie taką jak tutaj: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FC/EV-FC-6500-1677A_v1_m56577569830611835.pdf

Kaseta ma zakres 24-12t.

Mam wrażenie, że ten zestaw jest dla mnie za twardy i zastanawiam się nad wymianą korby na kompaktową.

Proszę o podpowiedź na jaką korbę można wymienić tą którą mam obecnie?

W razie braku jakichś informacji potrzebnych do dopasowania korby dajcie znać, to uzupełnię ;)

Pozdrawiam

Napisano

Nie musisz wymieniać całej korby. Możesz poszukać po prostu zębatek z mniejszą ilością zębów.

Muszą mieć tylko odpowiedni rozstaw otworów montażowych.

• Mod Team
Napisano

Taniej i wygodniej jest wymienić samą dużą tarczę o ile reszcie nic nie dolega.

Sam teraz przesiadłem się na korbę compact 50/36 i nie jestem do końca zadowolony bo o ile owszem 50T jest ok, bo i tak rzadko się to rozkręca na max to 36T to trochę za mało, bardziej użyteczna była 39T więc przemyśl dobrze temat.

Jeśli bardzo chcesz zmienić korbę to proponuję coś podobnej klasy czyli 105/ultegra na HTII, powinno Ci spokojnie wystarczyć.

Napisano

W takim razie jeśli bardziej doświadczenia radzą przemyśleć to pewnie pojeżdżę do końca sezonu na tym co mam  i zobaczę... może okaże się, że korba wcale nie jest taka duża ;)

A w razie jakbym się faktycznie zdecydował na kompakt:

Aktualnie linia Ultegra ma zintegrowaną oś z prawą korbą. Moja korba jest montowana inaczej. Na wielowpust czy coś takiego. (Szczerze mówiąc jeszcze jej nie rozbierałem) Czy można zakupić korbę kompaktową która będzie pasowała osi suportu jaką aktualnie posiadam?

Wymiana koronek nie dużo u mnie pomoże ponieważ najmniejsza koronka jaką mogę zastosować w mojej korbie to 39T (zgodnie z instrukcją serwisową)

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem zintegrowana oś to lepsze rozwiązanie, łatwiejsze w montażu i sztywniejsze. Również w moim mniemaniu suporty HTII są trwałe choć co do tego zdania bywają podzielone.

Na pewno będzie problem kupić w ogóle korbę pod suport który masz a tym bardziej nową, musisz szukać okazji na allegro albo często w stacjonarnych sklepach rowerowych takie cudeńka zalegają latami ale pod octalinka korby robiło chyba tylko shimano i to niezbyt długo więc wybór nie jest duży. 

Prawdą jest że jeśli się nie ścigasz praktycznie nie wykorzystasz przełożenia 53/12, nawet 50/12 nie używa się za wiele, wszystko kwestia tego jak jeździmy.

Równie dobrze możesz kupić kasetę 14-25 będziesz miał podobny efekt bez ruszania korby.

Napisano

Poszperałem w necie i wyszło na to, że shimano chyba w ogóle nie produkowało korb kompaktowych octalink. W takim razie nie ma się nad czym zastanawiać tylko jeździć ;)

Dziękuję za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...