more1 Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Witam. Planuje zakup roweru za kwotę nie większą niż 3000zł. Chodzi mi o rower tzw. fitness, przynajmniej tak te rowery określają producenci, rowerem chcę jeździć tylko po szosie i pokonywać krótkie i średnie dystanse w szybkim tępie w ramach dodatku do innych sportów. Zależy mi na dobrej ramie, ponieważ ważę 93kilo. Przeglądałęm podobne modele innych producentów m.in. trek, scott, specialized, centurion, giant, ghost, merida, canondale, jednak z mojej względnej oceny najlepsze są te, ale nie znam się na osprzęcie jakoś specjalnie, tylko tyle co dowiedziałem się z netu. PRzechodząc do rzeczy, oto te modele: http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,rowery,8252 focus arriba, niestety nie da rady go pooglądać przed zakupem http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/1456/Hercules.ICONA.LITE/ ten można kupić w jednym sklepie za 2999zł, w sobotę będę go "mierzył" http://allegro.pl/cube-sl-cross-53cm-grey-n-white-2013-20-8-i3269141480.html ten rower też w sobotę będę oglądał http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1911/Hercules.Viper/ ten również w sobotę będę oglądał Nigdy nie miałem porządnego roweru, więc nie bardzo wiem jak je ocenić, ze względu na osprzęt chba ten hercules icona lite jest najlepszy. Proszę o fachową podpowi
makog Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Patrz a to by cie nie interesowalo ?? http://www.unibike.pl/zethosgts.html
more1 Napisano 18 Lipca 2013 Autor Napisano 18 Lipca 2013 Patrz a to by cie nie interesowalo ?? http://www.unibike.pl/zethosgts.html Niestety nie, bo to nie taki rower jakbym chciał. Można powiedzieć, że chodzi mi o szosę z prostą kierownicą, a nie o rower krosowy.
mklos1 Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Zerknij na serie: - Merida Speeder - Kellys Physio
more1 Napisano 21 Lipca 2013 Autor Napisano 21 Lipca 2013 Zerknij na serie: - Merida Speeder - Kellys Physio Oglądałem te rowery, które wymieniłeś, ale nie odpowiadają mi. Wczoraj byłem na jazdach próbnych na rowerach cube cross sl oraz hercules icona lite. Mierzyłem rozmiary ram cube 53cm, hercules 52cm. Mam wrażenie, że rama cube, mimo, że w teorii większa to była na mnie za mała, chyba, że tak właśnie na nim powinno być, nawet po zmianie mostka na dłuższy. Na obu rowerach jezdziło się przezaiście, ale wygodniej na herculesie. Niestety mam dylemat co do geometrii ram. Na stronie CUBE są zawarte informacje, z których wynika, że powinienem mieć ramę 56cm, jest ona dłuższa, sprzedawca twierdził, że 53 jest w sam raz. Hercules ma ramę 52cm i jest dłuższym rowerem niż CUBE, który ma większy rozmiar ramy, szczerze mówiąc w tej chwili z tym mam największy kłopot. Dodam, że chcę koniecznie wybrać z tych dwóch rowerów. Rower chcę bardziej sportowy, niestety nigdy takiego nie miałem i nie wiem jakie powinny być jego parametry geometrii, żeby spełnił te oczekiwania. Na herculesie było wygodniej, to jedyne spostrzeżenie. Zastanawiam się też skąd takie różnice w tej geometrii, skoro teoretycznie prawie te same rozmiary. Nie bardzo wiem, czym się dalej kierować. Może ktoś pomoże rozjaśnić sytuację? Dodatkowo jeden ze sprzedawców twierdził, że rowery CUBE są do dupy, bo mają tylko fajny wygląd i osprzęt, a rama jest kiepska, ciężko to zweryfikować, bo wg producentów są zrobione z bardzo podobnych materiałów i obie tak samo cieniowane, czy tak jest w rzeczywistości.
MichaelD Napisano 21 Lipca 2013 Napisano 21 Lipca 2013 Polecam Radon Sklill 9.0 w oficjalnym sklepie kupiłem go za 3200 PLN. Koła Mavic Aksium, Osprzet Ultegra, Carbonowy widelec Dedaccai ed niczego innego nie znajdziesz w tej cenie. http://www.bike-discount.de/shop/k197/a80388/skill-9-0.html Trzeba tylko regularnie obserwować, bo raz dziennie są promocje danego modelu Radon. EDIT: Ty nie chcesz przekroczyć 3000 PLN, wiec w takim razie wybierz Skill 7.0 http://www.bike-discount.de/shop/k197/a80363/skill-7-0.html
mklos1 Napisano 21 Lipca 2013 Napisano 21 Lipca 2013 Dodatkowo jeden ze sprzedawców twierdził, że rowery CUBE są do dupy, bo mają tylko fajny wygląd i osprzęt, a rama jest kiepska, ciężko to zweryfikować, bo wg producentów są zrobione z bardzo podobnych materiałów i obie tak samo cieniowane, czy tak jest w rzeczywistości. On sam jest kiepski... Powszechny problem nierzetelnych sprzedawców. Zapewne próbował Ci wcisnąć produkt, który zalega mu na magazynie. Wydaje mi się, że rowerów Cube w Polce jeździ więcej niż Herkulesów. Jakoś nie słychać o problemach z ramami, więc mógłby sobie darować głodne kawałki. Oba rowery są na porównywalnej półce.
Darek14 Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Mam wrażenie, że rama cube, mimo, że w teorii większa to była na mnie za mała, chyba, że tak właśnie na nim powinno być, nawet po zmianie mostka na dłuższy. Dodatkowo jeden ze sprzedawców twierdził, że rowery CUBE są do dupy, bo mają tylko fajny wygląd i osprzęt, a rama jest kiepska, ciężko to zweryfikować, bo wg producentów są zrobione z bardzo podobnych materiałów i obie tak samo cieniowane, czy tak jest w rzeczywistości. Popatrz na stronę Cube'a: w interesującym Ciebie rowerze rozmiar 53 cm to w rzeczywistości 49 cm, a 56 cm to realnie 52 cm. Twierdzenia sprzedawcy o ramach Cube'a to brednie.
goncian Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Dodam, że chcę koniecznie wybrać z tych dwóch rowerów. Rower chcę bardziej sportowy, niestety nigdy takiego nie miałem i nie wiem jakie powinny być jego parametry geometrii, żeby spełnił te oczekiwania. Na herculesie było wygodniej, to jedyne spostrzeżenie. Zastanawiam się też skąd takie różnice w tej geometrii, skoro teoretycznie prawie te same rozmiary. Nie bardzo wiem, czym się dalej kierować. Może ktoś pomoże rozjaśnić sytuację? Jeśli masz wybierać pomiędzy Cube SL Cross i Herkules Icona Lite to moim zdaniem zdecyduj się na Herkulesa, bo Ci pasuje. A tak naprawdę to pod względem geometrii to są różne rowery – wystarczy je porównać pod względem poziomej długości górnej rury (600 mm u Herkulesa 52 cm i 566 mm u Cube 53 cm). Są też różnice w kącie nachylenia rury podsiodłowej, długości tylnego widelca i rozstawie kół. Dochodzi do tego jeszcze obniżenie suportu – i w sumie, jak sam stwierdziłeś, całkiem inaczej Ci się siedzi na tych rowerach. @ Darek14 Cube nie podaje całkowitej długości rury podsiodłowej od osi lecz od wierzchu suportu, stąd takie różnice (patrz schemat).
Darek14 Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Oczywiście, że podaje -tak jak każdy producent- od środka suportu. Wiem, bo mierzyłem. Chyba wszystkie rowery Cube'a mają rozmiar rzeczywisty mniejszy niż nominalny - co zresztą producent dokładnie przedstawia na rysunku geometrii.
more1 Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Powiem szczerze, że zachwyciłem się radonami, nawet wcześniej nie znałem teego producenta, osprzęt za tą cene mają chyba najlepszy, mógłbym nawet dać te 3200zł za 9.0, ale jak szukałem gdzie kupić i przymierzyć, to nie znalazłem absolutnie nic. Mają sprzedaż chyba tylko przez neta, a z ostatnich doświadczeń wiem, że bez mierzenia roweru nie kupię. Co do tych rozmiarów, to rzeczywiście pogrzebałem i wg producenta CUBE powinienem mieć ramę 56cm, troche przez to straciłem zaufanie do tego dystrybutora cube'ów, a nie ukrywam rower strasznie mi się podobał. Facet co sprzedawał był spoko nie probował go nachalnie wcisnąć, kupe rzeczy mi wytłumaczył o jakich nie miałem pojęcia. Podejrzewam, że na tej 56cm byłoby dużo lepiej i pewnie bym go wziął. Sam rower na live wygląda przecudnie, strasznie agresywny wygląd ma, wygląda jak demon szybkości, szkoda, że tak z tą ramą wyszło. Trzeba przyznać, że cube mają genialny dizajn. Myślałem, że w rowerach (oczywiście poza różną geometrią) rozmiary ram są unormowane, a to duże różnice, teraz nie wiem czy hercules miał dobrą, no ale skoro dobrze na nim się jeździło, to chyba ok. W każdym bądź razie dokonałem wyboru, w sobotę idę po herculesa. Nawet mi się dzisiaj śniło jak na nim jade. Mam tylko dylemat, czy napęd tiagra to nie jest zbyt profesjonalny sprzęt dla mnie. Po przesiadce z tuningowanego rometa mistrala na 30 biegów tiagry, to pewnie jak z motorynki na jakiegoś superbike'a. No chyba, że ktoś wie, gdzie w opolskim, śląskim lub dolnośląskim bede mogl przymierzyć RADONA. Jak już hercules będzie moj to podziele sie wrazeniami. Swoją drogą zastanawiam się, czemu w sklepach jest tak mało rowerów tego typu do pooglądania, a ludzie jezdzą na rowerach z full zawieszeniem tylko do roboty, albo po gazetę? Dzieki za rady.
goncian Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Dobrze to jeździ się na właściwie dobranym pod zastosowanie i pod danego osobnika rowerze a nie na dizajnie. A w slepach jest głównie to, co najszybciej schodzi oraz pod niebogatego i jeszcze niewyrobionego konsumenta.
kzielu Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Dzieki za rady. Nie wiem czy w Polsce jest dostepny, ale sam w zeszlym roku kupilem Specialized Sirrus Comp - http://www.specialized.com/us/en/bikes/archive/2012/sirrus/sirruscomp MSRP mial w okolicy $1000 ale koniec koncow zaplacilem znacznie ponizej - polecam... Tegoroczna wersja jest chyba dosc podobna o ile dobrze pamietam... Edit - sorry, sprawdzilem cene w Polsce i jest centralnie z dupy - 4.5kpln...
more1 Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Nie wiem czy w Polsce jest dostepny, ale sam w zeszlym roku kupilem Specialized Sirrus Comp - http://www.specialized.com/us/en/bikes/archive/2012/sirrus/sirruscomp MSRP mial w okolicy $1000 ale koniec koncow zaplacilem znacznie ponizej - polecam... Tegoroczna wersja jest chyba dosc podobna o ile dobrze pamietam... Edit - sorry, sprawdzilem cene w Polsce i jest centralnie z dupy - 4.5kpln... Rowery specialized też oglądałem, jednak i w tym wypadku ciężko o przymiarke, na zamówienie kupić się da, cena tak jak piszesz z dupy. Decyzja jest na icone lite, najlepiej się na nim czułem, osprzęt też ok. Z tego co się zorientowałem sama marka herkules też jest spoko, w końcu robią te rowery od 120lat. Wiadomo, najchętniej to bym przymierzył kilka innych, jak np: lapierre shaper 300 itp. W zeszłym roku mierzyłem cannondale fitnessowego, nie pamietam nazwy, ale był przeceniony z 3999 na 2499, super rower, moj rozmiar, ale to był pierwszy rower jaki mierzyłem, nawet nie wiedzialem jeszcze, że rower chce, tak spontanicznie sobie oglądałem. Teraz żałuje, bo był bajerancki, miał osprzęt 105 albo ultegra, już nie pamietam, ważył z 9kg, miał też jakieś za######iste koła, teraz nie pamietam już jakie, ale jak porównywałem to był najlepszy w tej cenie, tyle, że model z 2011, ale wtedy był 2012, mniej wiecej wiek herculesa na jakiego sie decyduje. To chyba był ten, ale coś mi się z tym osprzętem chyba pomyliło i miał bardziej szosowe opony, bo te mają taki jakby crossowy bieżnik. http://www.bikekatalog.pl/2011//rowery/153/Cannondale.Quick.CX.700/
more1 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam po przerwie. Udało mi się wybrać rower, więc zamykam temat. Wybrałem hercules icona lite. Przyjemność z jazdy nieziemska, nigdy rower nie sprawiał mi tyle frajdy, mam wrażenie jakby sam jeździł, strasznie szybki, pewnie złudne wrażenie, bo nigdy nie miałem takiego roweru. Dzięki za rady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.