Gość Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 Mam pytanie, otóż chwilowo muszę jeździć na zestawie korba shimano m542 9s, łańcuch 8s i przerzutka przednia xt 10s (down swing). Wiem, że niezły sajgon , łańcuch oczywiście ociera gdzieś na połowie przełożeń, ale akurat na tych których nie używam zbyt często. No ale do rzeczy, bo sam fakt ocierania nie ma nic do rzeczy w moim problemie. Przerzutka przednia xt (model 771-10 10 rz- Dyna Sys) na korbie 9rz. wrzuca bez problemu, rzekłbym idealnie, z trójki na dwójkę zrzuca też bardzo dobrze, płynnie, czy to pod obciążeniem czy nie. Problem się pojawia przy zrzucaniu z dwójki na jedynkę. O ile kiedy łańcuch nie jest pod obciążeniem, nie jedziemy pod jakąś stromą górę, to schodzi ok. Ale jak depnę na pedały i łańcuch jest napięty to przerzutka się krztusi, czasem przerzuci z charakterystycznym "trachnięciem" a czasem nie da rady i musze się zatrzymywać, albo wrzucać z powrotem na dwójkę. Czy problemem może być tutaj szeroki łańcuch 8s, dodatkowo skracany o dwa ogniwa, także jest jeszcze dodatkowo napięty? Czy raczej może być to problem z korbą? Najmniejsza zębatka w Dyna-Sysach ma 24T, u mnie jest to 22T, więc na logikę powinno bez problemu obsługiwać. Moja korba przedstawia się tak: 44T-32T-22T. Z tematu o kompatybilności na forum też wyczytałem niby, wszystko powinno śmigać. Niedługo będę zmieniał napęd (oprócz korby, którą kupiłem stosunkowo niedawno i na razie nie mam możliwości jej zmienić), tzn manetki, przerz. tył, kaseta i łańcuch na Dyna Sysa i tak się zastanawiam, czy to rozwiąże problem z tym działaniem zrzucania na jedynkę pod obciążeniem? Na logikę to łańcuch nie będzie skracany, więc będzie mniej napięty, będzie węższy więc będzie większy zakres regulacji tak by nie ocierało więc będę sobie mógł ustawić śrubami wychylenie przerzutki na jedynce trochę bardziej do wewnątrz, tak by lepiej zrzucało. Co o tym sądzicie? Wcześniej miałem altusa i też pod obciążeniem miał problemy, no ale po xt spodziewałbym się mimo wszystko czegoś więcej W weekend mam dwa wyścigi i aż się boję, że w kryzysowej sytuacji przód nie da rady Tak jak pisałem 1>2, 2>3, 3>2, to wszystko chodzi idealnie, 2>1 w sytuacji "na sucho" też schodzi bez zająknięcia, tylko pod obciążeniem są cyrki A tak jak pisałem, po xt to bym sie spodziewał że też pod obciążeniem będzie śmigać. Pozdrawiam
Piter2569 Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 Też mam z przodu XT i mi spada pod obciążeniem , gdy zrzucam z 2 na 1.
Gość Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 Ale czytajcie cały temat. Mi nie chodzi o to czy ogólnie xt zrzucają, tylko w tym moim przypadku. I pod obciążeniem nie mam na myśli pod lekką góreczkę, tylko kiedy naprawdę ciśniemy na pedały. I zastanawia mnie jedno np. w rowerze kross level a9: http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a9 według specyfikacji jest przerzutka przód Dyna Sys i korba zwykła deore m590 44/32/22T. Więc skoro jest coś takiego w firmowym rowerze to chyba powinno działać? Łańcuch może być winowajcą tego wszystkiego?
Piter2569 Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 I pod obciążeniem nie mam na myśli pod lekką góreczkę, tylko kiedy naprawdę ciśniemy na pedały. Chyba nie kupuje Xt po to żeby wyjeżdżać pod malutkie góreczki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.