Skocz do zawartości

[do 1700] Jaki mtb?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przeglądając stronę sprintu natrafiłem na taki rower:

UNIBIKE 13 FUSION 19

Czy jest to mtb? Jest wart swojej ceny (1649 zl) ?

Jeżeli nie, to czy ktoś mógł by podać inne lepsze propozycje rowerów mtb unibike, merida albo centurion do 1700 zł?

Przy okazji co myślicie o takim zapięciu: Kryptonite EVOLUTION Series 4 LS ?

Napisano

Kryptonite EVOLUTION Series 4 LS

Kryptonite to najlepsza firma na rynku produkująca u-locki więc śmiało możesz to brać. Ale jakbyś chciał zostawiać rower w cichym niestrzeżonym miejscu na noc... to już bym się na Twoim miejscu bał :D 

Napisano

Wtedy zostanie tylko to, co było przypięte kryptonitem - juz niestety był taki przypadek na forum - z roweru została sama rama. :/

Napisano

Dlatego warto zawsze chwilę pomyśleć przed zapięciem i przede wszystkim mieć dobry punkt zapięcia wtedy można przyczepić przynajmniej przednie koło+rama na jeden u lock no i najlepiej by było drugim przypiąć tylne ale kogo na to stać :/

Napisano

Wolał bym rower kupić u siebie w mieście.

W ciemnym, niestrzeżonym miejscu? Co ty :D... nigdy w życiu.

A jak ten unibike fusion 2013?

Napisano

moim skromnym zdaniem tamten rower nie jest wart swojej ceny. A tamten, który masz na oku ma tarcze hydr czy v-brake?

I czy patrzyłeś na rowery z oferty Krossa, dużo osób w takim zakresie cenowym decyduje się na hexagony - są całkiem całkiem ;)

przy Twoim budżecie nawet X6 http://www.kross.pl/pl/2013/mtb/hexagon-x6 z tym, że tam są tarczowe mechaniczne, tego się nie poleca :/ w X5 (200zł taniej) masz v-brake'i tektro to już chyba jest lepsze od tamtych tarcz tak myślę.

edit: zauważyłem, że te dwa rowery różnią się tylko hamulcami i w X6 są inne tylne przerzutki :)

chyba wybrałbym X5 ale w X6 kusi czarnożółty kolor  :icon_cool:

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Moim niedoświadczonym zdaniem ten kross wydaje się być ok. Przeglądałem także ofertę Kands'a bo widzę, że mają tanie rowery, a osprzęt bardzo podobny do rowerów w cenie 1300-1800 zł. Np. ten KANDS ENERGY 1300 2x Tarcza, co o nim myślicie? Cenowo stoi bardzo fajnie bo 1299 czyli 350 zł taniej od unibike fusion, a 200 zł taniej od kross hexagon x5. Jest jeszcze taki CENTURION 12 BACKFIRE 50 BLACK RH 61 za 1500

Jeszcze takie pytanie bo widzę, że są tacy co narzekają na ramy Krossa oraz tacy co narzekają na Unibike. Szanuje ich zdanie oczywiście, ale przez to mam teraz mętlik w głowie i nie wiem na co się decydować, a przecież rama zostanie, a osprzęt będę zmieniał jeżeli zajdzie taka potrzeba więc wypadało mieć porządną ramę. Teraz kolejne pytanie, jak się mają ramy z rowerów Kands? ZZ

Napisano

Jeśli byłbyś zainteresowany to mam na sprzedaż taki rower http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-53-id_8206682.html

w rozmiarze ramy L  . Jest on nowy, nie używany, nie był "jeżdżony" ani razu. Cena jaka mnie za niego interesuje to 1400zł.

Moim niedoświadczonym zdaniem ten kross wydaje się być ok. Przeglądałem także ofertę Kands'a bo widzę, że mają tanie rowery, a osprzęt bardzo podobny do rowerów w cenie 1300-1800 zł. Np. ten KANDS ENERGY 1300 2x Tarcza, co o nim myślicie? Cenowo stoi bardzo fajnie bo 1299 czyli 350 zł taniej od unibike fusion, a 200 zł taniej od kross hexagon x5. Jest jeszcze taki CENTURION 12 BACKFIRE 50 BLACK RH 61 za 1500

Jeszcze takie pytanie bo widzę, że są tacy co narzekają na ramy Krossa oraz tacy co narzekają na Unibike. Szanuje ich zdanie oczywiście, ale przez to mam teraz mętlik w głowie i nie wiem na co się decydować, a przecież rama zostanie, a osprzęt będę zmieniał jeżeli zajdzie taka potrzeba więc wypadało mieć porządną ramę. Teraz kolejne pytanie, jak się mają ramy z rowerów Kands? ZZ

Napisano

Ja powiem tak, jeśli chodzi o ramy krossa to raczej narzeka się przy tych na koła 29 calowe - głównie te pękają. Wiem, że rzeczywiście dużo osób z forum decyduje się na tego kandsa a o jakichś szerszych problemach z ich ramami nie słyszałem. Jeśli kands to wybrałbym tego z v-brake bo taniej i mając jeszcze pieniążki wymieniłbym hamulce na jakieś niezłe hydrauliki. A na rowery z decathlonu to raczej nie warto patrzeć..

Napisano

Pomijając to że mam na sprzedaż rower z Decathlonu to dlaczego uważasz że nie warto na nie patrzeć?

Ja powiem tak, jeśli chodzi o ramy krossa to raczej narzeka się przy tych na koła 29 calowe - głównie te pękają. Wiem, że rzeczywiście dużo osób z forum decyduje się na tego kandsa a o jakichś szerszych problemach z ich ramami nie słyszałem. Jeśli kands to wybrałbym tego z v-brake bo taniej i mając jeszcze pieniążki wymieniłbym hamulce na jakieś niezłe hydrauliki. A na rowery z decathlonu to raczej nie warto patrzeć..

Napisano

Nie mam nic przeciwko jeśli autor potrzebuje roweru tylko na krótkie wycieczki do lasu/miasta raz czy dwa na miesiąc bo wtedy taki rower w zupełności wystarcza i jest wszystko fajnie. Ale jeśli autor bierze swój nowy (być może pierwszy) zakup roweru na poważnie to B'twin jest niższą półką jeśli chodzi o jakość. Z całym szacunkiem ale porządnych rowerów w takich sklepach jak decathlon raczej się nie kupuje :/

Napisano

Co do tej jakości to się z Tobą nie zgodzę. Masz coś konkretnego na myśli ramy, osprzęt, wykonanie? Według mnie prezentują jeden z lepszych(najlepszy?) stosunek ceny do jakości i oferowanego osprzętu.

Nie mam nic przeciwko jeśli autor potrzebuje roweru tylko na krótkie wycieczki do lasu/miasta raz czy dwa na miesiąc bo wtedy taki rower w zupełności wystarcza i jest wszystko fajnie. Ale jeśli autor bierze swój nowy (być może pierwszy) zakup roweru na poważnie to B'twin jest niższą półką jeśli chodzi o jakość. Z całym szacunkiem ale porządnych rowerów w takich sklepach jak decathlon raczej się nie kupuje :/

Napisano

Więc mamy po prostu różne zdanie i tyle, dyskutować pewnie można w nieskończoność. Z czystej ciekawości jeśli można spytać, dlaczego sprzedajesz?

Napisano

Dzięki, ale wole kupić w sklepie ;) A jak ten kands albo oglnie marka kands ma sie do unibike? Jeżeli ma ktoś ochotę właśnie porównać te dwa modele które podałem kilka postów wyżej, unibike vs kands. Rower użytkował bym codziennie do jazdy po mieście plus kilka razy jak nie więcej za miasto, ścieżki leśne itp.

Głównie chcę porównania tych modeli ze względu, że jeżeli mógł bym oszczędzić to by była dobra opcja, ale jeżeli unibike znacząco odbiega od kandsa to zdecydował bym się właśnie na unibike. Wole kupić lepszy ze względu, że będę go często użytkował.

Napisano

B'twin jest niższą półką jeśli chodzi o jakość. Z całym szacunkiem ale porządnych rowerów w takich sklepach jak decathlon raczej się nie kupuje :/

Pisze człowiek posiadający Kross'a... ehhhh, poczytaj opinie na zagranicznych portalach zajmujących się testami sprzętu, pojeździj, później wygłaszaj opinie.

Napisano

to, że mam tylko krossa w "garażu" nie oznacza, że to jedyny rower na którym jeździłem. przejrzałem Twój rower i okej - jest całkiem spoko ale mówimy tu o trochę innym zakresie cenowym i moim skromnym zdaniem rockrider 5.3 się nie nadaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...