Skocz do zawartości

[Napęd] Przeskakiwanie, spadanie łańucha.

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Mam przerzutkę acera, łańcuch shimano jakiś jeden z gorszych.
Kaseta też shimano, jakiś podstawowy, 8smio rzędowy model.

Od momentu kiedy zaliczyłem dość mocną glebę, podczas której urwało hak, mam problem z przeskakiwaniem łańcucha, często wózek się odgina (łańcuch blokuje się, i przy pedałowaniu wózek się odgina do przodu).
Po glebie zauważyłem, że jedno ogniwo łańcucha było wygięte w bok. Oczywiscie naprawiłem to, obczążkami i siłą...
Brać łańcuch shimano jakiś w ciemno, czy dokładniej przyjrzeć się przerzutce, która też musiała dostać, jesli aż urwał się hak.

Tutaj zdjęcie, na którym widać że łańcuch spada z zębatki na pantografie. Wrzucony bieg to 8semka, czyli ostatni.

Ps nie zwracajcie uwagi na podłoże, rower był do góry nogami, a zdjęcie obróciłem. W każdym razie dokładnie to samo dzieje się podczas normalnej jazdy.979_rower.jpg

Napisano

Jeśli prosty hak to taki który jest równoległy do koła, to ten albo jest idealnie prosty, albo ma odchył może o kilka mm.
Tutaj zdjęcie (jak wiadomo to czy będzie się zdawał prosty czy krzywy jest kwestią prespektywy, no ale zdjęcie pokazuje.. hmm, w sumie może ktoś po prostu zauwazy czy coś jest nie tak :P)
EDIT: W sumie nie wiem czy mi sie zdaje czy nie, ale czy przypadkiem górne koło zębate na wózku nie jest krzywo względem dolnego??

510_rower2.jpg

Napisano

No przecież piszę o wózku właśnie.

Hak wygląda na prosty, choć powinien on być prostopadle do podłoża, przy pionowym ustawieniu roweru , a nie np. równolegle do szprych a tego dokłądnie z tej perspektywy nie widać ( choć wygląda , tak jak piszesz, że prosty, ewentualnie niewielka odchyłka).

A wózek to te 2 kółeczka połączone ze sobą.

Napisano

Wiem, że wózek to te 2 "kółeczka" połączone ze sobą.

Hak jest prosty, to na 100%

Wózek jest prostopadły wzgl. podłoża.
Za to nie wiem, czy koła zębate w wózku są ok, bo jak sam widzisz, łańcuch pomiędzy jednym a drugim lekko skręca w stronę koła. Może tak ma być?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...