kriso12319 Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 WitamMam Merida matts 5-v 2009 i chciałem wymienić w nim suport i korbę. Na wszystko mogę wydać 250 zł.Kilka moich propozycji : (KORBA) SHIMANO FC-M443 Octalink(SUPORT) VP MB-602 ISIS 113mm
mklos1 Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Korba jest na Octalink'u a suport ISIS... Musisz mieć suport Octalink. Octalink ma 8 wpustów, ISIS 10 wpustów...
kriso12319 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Korba jest na Octalink'u a suport ISIS... Musisz mieć suport Octalink. Octalink ma 8 wpustów, ISIS 10 wpustów... Aha. A jaki by był dobry suport (chodzi o to żeby był wytrzymały). Podawajcie swoje propozycje. Długość mufy to 68 mm. Jeżdżę wszędzie po lesie, błoto, droga, i różne.
mklos1 Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Nie jestem konserem suportów, więc w ten kwestii Ci nie doradzę. Jeżdżę na standardzie proponowanym przez Shimano do tej korby (BB-ES25). Działa... Fakt - nie depczę szczególnie mocno, ani nie nurkuję w błocie po kolana.
kriso12319 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Nie jestem konserem suportów, więc w ten kwestii Ci nie doradzę. Jeżdżę na standardzie proponowanym przez Shimano do tej korby (BB-ES25). Działa... Fakt - nie depczę szczególnie mocno, ani nie nurkuję w błocie po kolana. Czytałem wlaśnie na forum o tym suporcie i pisali że nie jest zbyt wytrzymały
mklos1 Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Wiesz, jak o tym suporcie wypowiada się ktoś, kto uprawia freeride, to trudno, żeby miał inną opinię i doświadczenia. Wszystko zależy jak będziesz używał dany produkt.
kriso12319 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Wiesz, jak o tym suporcie wypowiada się ktoś, kto uprawia freeride, to trudno, żeby miał inną opinię i doświadczenia. Wszystko zależy jak będziesz używał dany produkt. Lubie sobie trochę po terenie pojeździć, jedynym rozwiązaniem będzie wybranie korb na ISIS Lubie sobie trochę po terenie pojeździć, jedynym rozwiązaniem będzie wybranie korb na ISIS Albo zakupienie coś podobnego do Shimano SLX (oprócz Shimano m 590).
mklos1 Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Lubie sobie trochę po terenie pojeździć Ten suport Shimano naprawdę nie rozpada się na sam widok lasu... Wszystko zależy jak agresywnie jeździsz i w jak ciężkich warunkach. Octalink i ISIS to systemy porównywalne. ISIS powstał ze względu na to, że Octalink jest opatentowany przez Shimano. Dużo lepiej wybrać Shimano, które jest bardziej popularne i dostępne w Polsce niż np Truvativ. Jeżeli Twoja Merida jest w stanie niezmienionym, to przede wszystkim skupiłbym się na wymianie osprzętu na Alivio lub wyżej oraz pozbyciu się wolnobiegu na rzecz kasety. Prędzej ci ośka w wolnobiegu trzaśnie, niż zajeździsz suport BB-ES25.
soulafein Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 No wlasnie. Mam korbe Alivio na Octalinku na tym suporcie I przy moich 112 kg nic sie nie gnie - a nie oszczedzam Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
kriso12319 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Napisano 6 Lipca 2013 Ten suport Shimano naprawdę nie rozpada się na sam widok lasu... Wszystko zależy jak agresywnie jeździsz i w jak ciężkich warunkach. Octalink i ISIS to systemy porównywalne. ISIS powstał ze względu na to, że Octalink jest opatentowany przez Shimano. Dużo lepiej wybrać Shimano, które jest bardziej popularne i dostępne w Polsce niż np Truvativ. Jeżeli Twoja Merida jest w stanie niezmienionym, to przede wszystkim skupiłbym się na wymianie osprzętu na Alivio lub wyżej oraz pozbyciu się wolnobiegu na rzecz kasety. Prędzej ci ośka w wolnobiegu trzaśnie, niż zajeździsz suport BB-ES25. Naraznie nie mam kasy na zmianę koła i kasety, wolnobieg jest nowy niedawno kupowany, łańcuch też, wiec będę musiał się skusić na tą korbę i ten suport. A co do ośki to juz wymieniałem 3 razy, na razie mam koło na łożyskach maszynowych i ośka nie pęka Jeszcze interesuje mnie korba Shimano Alivio fc-m430 i suport bb-es51 113mm tylko nie wiem czy będzie za krótki ???
mklos1 Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 FC-M430 to mocowanie na kwadrat. Rekomendowany suport to BB-UN26 o długości 113mm. Jeżeli chcesz octalink to oznaczenie Shimano FC-M430-8, suport BB-ES25, długość 118mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.