Skocz do zawartości

[Korba+Suport] Jaką korbę i suport wybrać ?

kriso12319

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Mam Merida matts 5-v 2009 i chciałem wymienić w nim suport i korbę. Na wszystko mogę wydać 250 zł.
Kilka moich propozycji : 
(KORBA) SHIMANO FC-M443 Octalink
(SUPORT) VP MB-602 ISIS 113mm  

Napisano

Korba jest na Octalink'u a suport ISIS... Musisz mieć suport Octalink. Octalink ma 8 wpustów, ISIS 10 wpustów...

Aha. A jaki by był dobry suport (chodzi o to żeby był wytrzymały).

Podawajcie swoje propozycje. Długość mufy to 68 mm. Jeżdżę wszędzie po lesie, błoto, droga, i różne. :D 

Napisano

Nie jestem konserem suportów, więc w ten kwestii Ci nie doradzę. Jeżdżę na standardzie proponowanym przez Shimano do tej korby (BB-ES25). Działa... Fakt - nie depczę szczególnie mocno, ani nie nurkuję w błocie po kolana.

Napisano

Nie jestem konserem suportów, więc w ten kwestii Ci nie doradzę. Jeżdżę na standardzie proponowanym przez Shimano do tej korby (BB-ES25). Działa... Fakt - nie depczę szczególnie mocno, ani nie nurkuję w błocie po kolana.

Czytałem wlaśnie na forum o tym suporcie i pisali że nie jest zbyt wytrzymały :(

Napisano

Wiesz, jak o tym suporcie wypowiada się ktoś, kto uprawia freeride, to trudno, żeby miał inną opinię i doświadczenia. Wszystko zależy jak będziesz używał dany produkt.

Napisano

Wiesz, jak o tym suporcie wypowiada się ktoś, kto uprawia freeride, to trudno, żeby miał inną opinię i doświadczenia. Wszystko zależy jak będziesz używał dany produkt.

Lubie sobie trochę po terenie pojeździć, jedynym rozwiązaniem będzie wybranie korb na ISIS :( 

Lubie sobie trochę po terenie pojeździć, jedynym rozwiązaniem będzie wybranie korb na ISIS :(

Albo zakupienie coś podobnego do Shimano SLX (oprócz Shimano m 590).

Napisano

Lubie sobie trochę po terenie pojeździć

Ten suport Shimano naprawdę nie rozpada się na sam widok lasu... Wszystko zależy jak agresywnie jeździsz i w jak ciężkich warunkach. Octalink i ISIS to systemy porównywalne. ISIS powstał ze względu na to, że Octalink jest opatentowany przez Shimano. Dużo lepiej wybrać Shimano, które jest bardziej popularne i dostępne w Polsce niż np Truvativ.

Jeżeli Twoja Merida jest w stanie niezmienionym, to przede wszystkim skupiłbym się na wymianie osprzętu na Alivio lub wyżej oraz pozbyciu się wolnobiegu na rzecz kasety. Prędzej ci ośka w wolnobiegu trzaśnie, niż zajeździsz suport BB-ES25.

Napisano

No wlasnie. Mam korbe Alivio na Octalinku na tym suporcie I przy moich 112 kg nic sie nie gnie - a nie oszczedzam :)

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Ten suport Shimano naprawdę nie rozpada się na sam widok lasu... Wszystko zależy jak agresywnie jeździsz i w jak ciężkich warunkach. Octalink i ISIS to systemy porównywalne. ISIS powstał ze względu na to, że Octalink jest opatentowany przez Shimano. Dużo lepiej wybrać Shimano, które jest bardziej popularne i dostępne w Polsce niż np Truvativ.

Jeżeli Twoja Merida jest w stanie niezmienionym, to przede wszystkim skupiłbym się na wymianie osprzętu na Alivio lub wyżej oraz pozbyciu się wolnobiegu na rzecz kasety. Prędzej ci ośka w wolnobiegu trzaśnie, niż zajeździsz suport BB-ES25.

Naraznie nie mam kasy na zmianę koła i kasety, wolnobieg jest nowy niedawno kupowany, łańcuch też, wiec będę musiał się skusić na tą korbę i ten suport.  A co do ośki to juz wymieniałem 3 razy, na razie mam koło na łożyskach maszynowych i ośka nie pęka :D Jeszcze interesuje mnie korba Shimano Alivio fc-m430 i suport bb-es51 113mm tylko nie wiem czy będzie za krótki ???

Napisano

FC-M430 to mocowanie na kwadrat. Rekomendowany suport to BB-UN26 o długości 113mm. Jeżeli chcesz octalink to oznaczenie Shimano FC-M430-8, suport BB-ES25, długość 118mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...