Skocz do zawartości

Problem z hamulcem?

yahimo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w dniu wczorajszym zakupiłem rower Giant Talon 2, z racji braku czasu na dokładne sprawdzenie roweru został przetransportowany autem do domu. Przy próbnych jazdach okazało się że podczas obracania tylnego koło następuje tak jakby obcieranie jakiejś części. Przy bliższych oględzinach, podczas obracania koła okazało się że ten odgłos powoduje tarcza hamulcowa - wydaje się żę podczas jednego pełnego obrotu styka się z hamulcem (tarczowe hydrauliczne). Oczywiście podczas jazdy tarcie to jest znacznie większe. Jest to mój pierwszy rowek od jakichś 3 lat, oczywiście mogę oddać go do sklepu celem sprawdzenia - nie ukrywam że chciałbym załatwić to samemu. Zdejmowałem tylne koło zakładałem z powrotem i to tarcie pozostaje, raz większe raz mniejsze. Czy waszym zdaniem problem leżąy w samej tarczy (nie jest prosta), a może tak już musi być i po zrobieniu kilku kilometrów szczęki hamulca (jeśli takie są w hydraulicznych) dotrą się.

Czy problem może być po stronie złego montażu koła (choć wydaje się to takie proste że nawet taki laik jak ja powinien sobie z tym poradzić)??

Napisano

zmien nazwę tematu bo zaraz poleci do kosza

[hamulec tylny] ociera tarcza <--- coś takiego mniej więcej. 

A więc, jeśli kupiłeś nowy rower i ma on krzywą tarczę, to nie ma się co zastanawiać i oddać do serwisu niech wymienią na ich koszt, albo naprostują jeśli bicie jest małe. To jest śmieszne żeby kupować uszkodzony rower. Nie rób nic sam, bo możesz spieprzyć, a w tedy Nie uznają Ci gwarancji. Tak więc do sklepu i reklamować :) 

Tylko upewnij się że tarcza jest krzywa, a nie np. źle wyregulowane hamulce, żebyś nie wyszedł na idiotę :P 

Co innego jeśli umawiałeś się że rower będzie gotowy do jazdy, to też można iść i powiedzieć że jednak gotowy nie jest, bo hamulce są źle wyregulowane. Też to uznają. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...