Skocz do zawartości

[kaseta + piasta] przeskakująca kaseta?

wilczewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Kolejny mój problem to dziwnie przeskakujący łańcuch na 4-5 biegu. Od razu nadmienię że łańcuch, kaseta i przerzutka tylna są nowe. Blat z przodu jest również praktycznie nowy. Kaseta to Shimano HG50 a łańcuch to SRAM, modelu nie pamiętam ale dobrany był razem z kasetą. Czy jest taka możliwość że kaseta przeskakuje mi na piaście?

Napisano

Z przodu masz 3 blaty ? na którym z nich przeskakuje przy 4-5 z tyłu ? Jeżeli tylko kaseta była wymieniana, to być może bębenek w piaście jest zużyty, ale wtedy raczej przeskakiwałoby na wszystkich przełożeniach. Wrzuć zdjęcie korby i kasety.

Napisano

Czy jest taka możliwość że kaseta przeskakuje mi na piaście?

Przy założeniu że wszystko jest poprawnie złożone i wyregulowane to tak. Bębenki w tanich piastach są mało precyzyjne i potrafią co jakiś czas przeskakiwać - norma, o ile nie dzieje się to zbyt często. 

Napisano

Z przodu masz 3 blaty ? na którym z nich przeskakuje przy 4-5 z tyłu ? Jeżeli tylko kaseta była wymieniana, to być może bębenek w piaście jest zużyty, ale wtedy raczej przeskakiwałoby na wszystkich przełożeniach. Wrzuć zdjęcie korby i kasety.

Korba z jednym blatem, ale suport jest na tyle długi że nie ma problemu z kątem łańcucha względem kasety. Poza tym jeżdże tylko na biegach od 4 w dół, bo to szosówka. Zdjęcia zrobie jak rower wróci z serwisu (wymiana szprych).

Korba z jednym blatem, ale suport jest na tyle długi że nie ma problemu z kątem łańcucha względem kasety. Poza tym jeżdże tylko na biegach od 4 w dół, bo to szosówka. Zdjęcia zrobie jak rower wróci z serwisu (wymiana szprych).

Przy założeniu że wszystko jest poprawnie złożone i wyregulowane to tak. Bębenki w tanich piastach są mało precyzyjne i potrafią co jakiś czas przeskakiwać - norma, o ile nie dzieje się to zbyt często.

Piasta to JoyTech także nie jakiś badziew.
  • Mod Team
Napisano

Owszem ta piasta to badziew :) Czy skracałeś łańcuch? Wygląda mi to tak, jakby łańcuch był za długi i na skrajnych przełożeniach przerzutka nie była go w stanie naciągnąć. Spójrz czy nie jest on luźny i nie wisi na ostatnim biegu.

Napisano

2i regulaminu

Nie no nie przesadzajmy :P Rowerem nie jeżdżę od wczoraj i gdyby to była wina tylko łańcucha to bym to zauważył. Łańcuch jak wspominałem jest nowy i odpowiednio napięty. Wszystko pasuje idealnie, a mimo tego raz na jakiś czas coś przeskakuje...

Napisano

Jeżeli byłaby to wina bębenka w kasecie, to czy wtedy nie powinno przeskakiwać na wszystkich przełożeniach. I czy to rzeczywiście bębenek, idzie zweryfikować metodą dźwiękową ? znaczy słychać/nie słychać pracy zapadek ?

A może to przeskakiwanie wynika z tego że łańcuch jeszcze się nie dopasował do reszty napędu ? może jest za dobrze nasmarowany ? ja tak miałem u siebie że jak zrobiłem pierwsze w jego życiu szejkowanie to zaczął przeskakiwać na zużytym wolnobiegu przy mocniejszym naciśnięciu. W tym przypadku ta możliwość wydaje mi się abstrakcyjna co prawda.

wilczewicz, czy jesteś w stanie określić czy to przeskakuje na kasecie czy na bębenku ? dźwiękowo powinno być słychać różnicę.

Napisano

Piasta to JoyTech także nie jakiś badziew.

W MTB mam piastę Joytech (D142DSE) - przeskakuje , w trekingowym mam Novatec (NT-802), miałem też Shimano FH-R30, także przeskakiwała... Przez nie zbyt często mam na myśli góra raz na kilkadziesiąt km, ale czasami przy niefortunnym ułożeniu bębenka może się zdarzyć kilka razy na jeden wypad. Składam właśnie szosę na nieco lepszej piaście Novateca... Zobaczymy co będzie.

A może to przeskakiwanie wynika z tego że łańcuch jeszcze się nie dopasował do reszty napędu

Jeżeli komponenty są nowe - nie ma takiej opcji, żeby łańcuch ślizgał się po kasecie (chyba ze przerzutka jest źle zamontowana/wyregulowana). W pierwszej kolejności szukać należy przyczyny w bębenku. Należy rozebrać, przeczyścić, nasmarować i sprawdzić co się będzie działo.

Napisano

W MTB mam piastę Joytech (D142DSE) - przeskakuje , w trekingowym mam Novatec (NT-802), miałem też Shimano FH-R30, także przeskakiwała... Przez nie zbyt często mam na myśli góra raz na kilkadziesiąt km, ale czasami przy niefortunnym ułożeniu bębenka może się zdarzyć kilka razy na jeden wypad. Składam właśnie szosę na nieco lepszej piaście Novateca... Zobaczymy co będzie.

Jeżeli komponenty są nowe - nie ma takiej opcji, żeby łańcuch ślizgał się po kasecie (chyba ze przerzutka jest źle zamontowana/wyregulowana). W pierwszej kolejności szukać należy przyczyny w bębenku. Należy rozebrać, przeczyścić, nasmarować i sprawdzić co się będzie działo.

Rower odebrałem z serwisu. Był oddany do centrowania koła. Serwisant od razu stwierdził wadę piasty. Mówił że nie było możliwe wycentrowanie koła, gdyż piasta była tak rozjechana że oszukiwała centre (dodam że inny serwis w Rzeszowie centrował na rozwalonej piaście, porażka jakaś...25zł za usługę)Sprawdzili również zapadki i w nich była wina, przez co można było odczuć przeskakiwanie na napędzie. Piasta została naprawiona (wymiana części), a koło wycentrowane. Za całość zapłaciłem jedyne 20zł.

Polecam serwis NSB z Rzeszowa! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...