Skocz do zawartości

[pedały] accent axium - po 2 tygodniach jazdy "jęczą"

LOTISS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

dwa tygodnie temu kupiłem pedały ACCENT AXIUM na łożyskach maszynowych

niestety po dwóch tygodniach jazdy (ok 300 km) pedały nie obracają się płynnie, przy obrocie "jęczą" / "piszczą"

czy takie pedały reklamować czy rozbierać i smarować ????

zdjęcie:

pedały podobne do tych na zdjęciu z akcji

http://allegro.pl/lekkie-pedaly-al-accent-axium-235g-na-maszynach-i3366382598.html

różnica - śruba zakrywająca kanał osi / łożysk na imbus

Napisano

Nie wiem co za jęczenie i piszczenie masz na myśli ale po 300km takie pedały powinny chodzić jak nowe, więc reklamuj (o ile to na pewno pedały wydają te dźwięki. Może na gwintach strzela?).

Napisano

Nie wiem co za jęczenie i piszczenie masz na myśli ale po 300km takie pedały powinny chodzić jak nowe, więc reklamuj (o ile to na pewno pedały wydają te dźwięki. Może na gwintach strzela?).

ad "jęczenie" 

obrót pedała palcem - wykonają max 1/2 obrotu, "jęczenie" jakby nie było smaru

Napisano

obrót pedała palcem

Obracasz pedała i jęczy? Myślałem, że chodzi o obrót pedału rowerowego :P Dalej nie wyobrażam sobie jakie jęczenie masz na myśli, ale może to jakaś uszczelka wydaje ten dźwięk a nie łożyska? Trudno mi sobie wyobrazić, żeby łożysko miało jęczeć przy obrocie pedału palcem.

Napisano

Obracasz pedała i jęczy? Myślałem, że chodzi o obrót pedału rowerowego :P Dalej nie wyobrażam sobie jakie jęczenie masz na myśli, ale może to jakaś uszczelka wydaje ten dźwięk a nie łożyska? Trudno mi sobie wyobrazić, żeby łożysko miało jęczeć przy obrocie pedału palcem.

sorki z obrotem "pedała"

wychodzę jednak z założenia, że przy łożyskach maszynowych nie ma co smarować ... stąd podjadę do sklepu gdzie je kupiłem i zobaczę co zaproponuje sprzedawca

Napisano

Łożyska te powinny być nasmarowane fabrycznie i mieć jakieś uszczelki z gumy/plastiku/blachy. Często nawet po prostu nie ma dostępu do kulek żeby je smarować. Dlatego tak jak napisałem reklamuj. Pedały za 80zł nie mają prawa robić takich wałków po 300km jazdy, no chyba że ten dźwięk to jest rzeczywiście jakaś niegroźnie piszcząca uszczelka a nie jakieś uszkodzenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...