Skocz do zawartości

[łańcuch] Shimano XT CN-HG94-10 pytanie

pigul01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy do łańcucha XT mozna stosowac spinki, aby umozliwic czyszczenie i smarowanie?

I jeszcze czy jest sens kupowania łańcucha XT do kasety shimano HG 62, 11-36T  10s?

tzn czy wszystko bedzie dzialalo jak nalezy?

z gory dzieki za odp

Napisano

tak można załozyc do tego łańcucha spinke chyba zreszta jak do większośći...czy jest sens sam musisz Sobie odpowiedzieć od strony technicznej wszystko będzie grało, wszystkie komponenty napędu dyna sys są kąpatybilne a nawet i z innymi grupami działają :thumbsup:

Napisano

lancuch dyna sys 10 rz Xt po przebiegu 1000 km nie nadaje sie do uzytku to samo dotyczy xtr czy slx.

Polecam campagnolo C10 wytrzymuje 3 razy wiecej od shimanowskich do niego polecam spinke srama

Napisano

Zakupilem XT jako drugi łancuch... mam pytanie jeszcze o dlugosc lancucha. roznica miedzy 114, a 116 ogniw w zaleznosci od producenta. 

Jak to jest czyli XT (116ogniw) moge sobie skrócić o dwa ogniwa czy jak??? 

Napisano

Możesz skrócić, nie przeciwwskazań. Potrzebne oczywiście odpowiednie narzędzie- imadełko, skuwacz.

Długość łańcucha zależna jest od ilości zębatek (zarówno w kasecie jak i mechanizmie korbowym), długości wózka przerzutki oraz, w mniejszym stopniu, rozmiaru ramy.

Napisano

Długość musisz dopasować do starego albo poszukaj informacji (jest tego sporo) w jaki sposób dobrać długość łańcucha, zazwyczaj jest to 108-110 ogniw. Ja użytkuję podstawowy łańcuch do kaset 10 rzędowych HG-64, mam przejechane na nim ponad 2000 km i poziom wyciągnięcia na poziomie 75%, dlatego dziwi mnie opinia że po 1000 km łańcuch nie nadaje się do użytku. Pewnie dużo zależy od tego w jakich warunkach jest użytkowany, zawody, częsta jazda w błocie,mniejsza dbałość o czystość napędu to czynniki które wpływają na szybsze zużycie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...