slav4 Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Witam, Tak w ramach robienia szosówki ze starego górala naszło mnie albo na Maxxis Xenith, albo na "najlżejszą oponę MTB na świecie". Różnica w cenie znów nie taka wielka, a w przebiegu i wytrzymałości..... no właśnie..... O ile Xenithy znam, to: 1. nie mam pojęcia na ile km asfaltu starczy mi Aka Pluma 2. próbował to ktoś uszczelniać bez dętki na kołach UST ? Siada ładnie, czy dać sobie spokój ?
slav4 Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Napisano 10 Sierpnia 2013 Witam, Tak w ramach robienia szosówki ze starego górala naszło mnie albo na Maxxis Xenith, albo na "najlżejszą oponę MTB na świecie". Różnica w cenie znów nie taka wielka, a w przebiegu i wytrzymałości..... no właśnie..... O ile Xenithy znam, to: 1. nie mam pojęcia na ile km asfaltu starczy mi Aka Pluma 2. próbował to ktoś uszczelniać bez dętki na kołach UST ? Siada ładnie, czy dać sobie spokój ? Kłaniam, Nie jest dobrze że gadam "sam ze sobą", ale piszę żeby ostrzec potencjalnych nabywców. Co z tego że to "najlżejsza opona MTB na świecie", jeżeli: 1. Strach na tym najechać na korzeń pod jakimkolwiek kątem innym niż prosty. Przebicie, takie nie wiadomo "od czego" średnio raz na ca 3-4h jazdy, z tym że mleko (póki był bieżnik) dawało radę 2. Nie liczyłem kilometrów, ale tzw. "dupogodziny". Po niecałych 50 zero bieżnika i z centralnej części wyłazi kord, a w ślad za nim powietrze - mleko daje radę dopiero jak ciśnienie spadnie poniżej 2 bar 3. Jest strasznie "ciasna" i uszczelnia się masakrycznie ciężko. Zapomnieć o pompce stacjonarnej, czy nawet standardowych kompresorach. Na obręcz udało się wrzucić dopiero w zakładzie oponiarskim i to kompresorem do TIRów Jak ktoś chce się lansować max wylightowanym rowerem - droga wolna. Ale znam lepsze sposoby wydania ponad 300 PLN. Wg mnie ta guma nadaje się tylko na wystawę/targi, żeby maksymalnie odchudzić rower, a ja po raz kolejny i za własne pieniądze przekonuję się że jak opona ma być do MTB, to minimum 500 gramów. Guma ma dawać poczucie bezpieczeństwa i tyle w temacie. Treningowy góral dostał z powrotem wysłużone Mezcale, a ja świadomość że o kapcia trzeba się znów nieźle postarać :-)
vitesse Napisano 10 Sierpnia 2013 Napisano 10 Sierpnia 2013 tez kupilem ta opone, bo cena byla dobra zrobilem na niej okolo 25km po asfalcie i wyladowala w pudle ze wzgledu na opory toczenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.