jackee2k Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Witam, Mam dość stary rower (może 8-10 lat), który wytargałem z piwnicy i zacząłem powoli go naprawiać (w zasadzie zaczynam wymieniać po kolei podzespoły). Problem jaki się pojawił to taki, iż nie mogę zlokalizować spinki w łańuchu. Zrobiłem mały research w google i wszystkie znaki na niebie wskazuja ze jest to łańcuch sram pc38 (oznaczenia są lekko, ekhm, starte) Byłbym wdzięczny za pomoc, zdjęcie łańcucha w załącznikku (wiem, ufajdany ten rower). Jak się pozbyć tego dziadostwa? : )
beardman Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Witam Może nie masz spinki. Nie zawsze były stosowane. Wtedy do rozpięcia łańcucha potrzebujesz skuwacza np takiego: http://allegro.pl/klucz-skuwacz-rozkuwacz-lancucha-z-blokada-extra-i3297852150.html Co do czyszczenia to wg mnie najlepsza metoda; rozkuć, do słoika z benzyną (najlepiej ekstrakcyjną choć zwykła też da radę) i zrobić szejka. Sposobów jest opisanych sporo na forum. Pozdrawiam
beskid Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Łańcuch nie musiał mieć spinki a jeśli tak to rozkuj łańcuch skuwaczem i po kłopocie. Jeśli go nie masz to kup bo to podstawowe narzędzie przy obsłudze łańcucha.
jackee2k Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Napisano 16 Czerwca 2013 holly molly... dzięki za podpowiedzi. Czy rozkuwaczem potraktować mogę byle które ogniwo? Benzyna ekstrakcyjna już czeka : ) Z resztą, łańcuch tak czy owak będzie wymieniony, domyślam się że jest w opłakanym stanie jako iż nigdy nie był zmieniany
beardman Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Tak wystarczy byle jakie ogniwo. Jeśli łańcuch nie był nigdy zmieniany to możliwe, że nowy się nie przyjmie do starej kasety i korby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.