Skocz do zawartości

[Łańcuch] nie mogę namierzyć spinki - sram pc38

jackee2k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Mam dość stary rower (może 8-10 lat), który wytargałem z piwnicy i zacząłem powoli go naprawiać (w zasadzie zaczynam wymieniać po kolei podzespoły). Problem jaki się pojawił to taki, iż nie mogę zlokalizować spinki w łańuchu. 

Zrobiłem mały research w google i wszystkie znaki na niebie wskazuja ze jest to łańcuch sram pc38 (oznaczenia są lekko, ekhm, starte)

Byłbym wdzięczny za pomoc, zdjęcie łańcucha w załącznikku (wiem, ufajdany ten rower). Jak się pozbyć tego dziadostwa? : )

post-166054-0-93240200-1371399521_thumb.jpg

Napisano

Witam

Może nie masz spinki. Nie zawsze były stosowane.

Wtedy do rozpięcia łańcucha potrzebujesz skuwacza np takiego:

http://allegro.pl/klucz-skuwacz-rozkuwacz-lancucha-z-blokada-extra-i3297852150.html

Co do czyszczenia to wg mnie najlepsza metoda; rozkuć, do słoika z benzyną (najlepiej ekstrakcyjną choć zwykła też da radę) i zrobić szejka.

Sposobów jest opisanych sporo na forum.

Pozdrawiam

Napisano

Łańcuch nie musiał mieć spinki a jeśli tak to rozkuj łańcuch skuwaczem i po kłopocie. Jeśli go nie masz to kup bo to podstawowe narzędzie przy obsłudze łańcucha.

Napisano

holly molly... dzięki za podpowiedzi. Czy rozkuwaczem potraktować mogę byle które ogniwo?

Benzyna ekstrakcyjna już czeka : ) Z resztą, łańcuch tak czy owak będzie wymieniony, domyślam się że jest w opłakanym stanie jako iż nigdy nie był zmieniany

Napisano

Tak wystarczy byle jakie ogniwo.

Jeśli łańcuch nie był nigdy zmieniany to możliwe, że nowy się nie przyjmie do starej kasety i korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...