mlody679 Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Witam, Chciałbym zakupić rower crossowy. Będę go używał do dojazdów do pracy( ok 10 km dziennie), przejażdżek po pracy i może jakiś mniejszych wypadów w weekend( ok. 80 km). Mam 174 cm ważę 87 kg. Zastanawiam się nad poniższymi modelami Unibike Viper GTS http://www.unibike.pl/vipergts.html - 2000 zł Kross Evado 3.0 http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-3-0 - 2000 zł Może polecacie coś innego do 2000 zł. Do mojej jazdy potrzebne są hamulce tarczowe? Wydaje mi się że dobre V-braki wystarczą, i powinny sprawiać mniej problemów z serwisem. Z góry dziękuję za przemyślane odpowiedzi.
Piehursson Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Viper w tym przypadku będzie lepszym wyborem. Co do hamulców to V-brake w zupełności wystarczy, nie ma sensu przepłacać za tarcze.
mlody679 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Viper w tym przypadku będzie lepszym wyborem. Co do hamulców to V-brake w zupełności wystarczy, nie ma sensu przepłacać za tarcze. A mógłbyś mi podać plusy i minusy dlaczego Viper? i co za nim przemawia? Jestem laikiem jeżeli chodzi o rowery.
Piehursson Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 lepsza przerzutka przednia i tylna, lepsza korba, kaseta 9-biegowa, lepsze manetki to najważniejsze różnice. W Krossie płacisz za tarczówki kosztem gorszego osprzętu
mlody679 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 lepsza przerzutka przednia i tylna, lepsza korba, kaseta 9-biegowa, lepsze manetki to najważniejsze różnice. W Krossie płacisz za tarczówki kosztem gorszego osprzętu Czyli rzeczywiście Viper dużo lepszy bo akurat na tarczówkach mi nie zależy. Dzięki za pomoc Dzwoniłem do dystrybutora unibike'a i niestety nie ma ich jeszcze w sprzedaży... Podobno mają opóźnienie w produkcji spowodowane brakiem jakiejś części... Szkoda bo szczerze mówiąc napaliłem się żeby go kupić w weekend ;/
Piehursson Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Znajdź sklep w poznaniu lub okolicach i poszukaj bezpośrednio tam. Są na forum ludzie, którzy właśnie niedawno (ostatni tydzień) kupowali Vipera w sklepie stacjonarnym. Fakt, rowery są trudno dostępne ale można poszukać i może się uda.
mlody679 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Znajdź sklep w poznaniu lub okolicach i poszukaj bezpośrednio tam. Są na forum ludzie, którzy właśnie niedawno (ostatni tydzień) kupowali Vipera w sklepie stacjonarnym. Fakt, rowery są trudno dostępne ale można poszukać i może się uda. ok Dzięki podzwonię po sklepach Znajdź sklep w poznaniu lub okolicach i poszukaj bezpośrednio tam. Są na forum ludzie, którzy właśnie niedawno (ostatni tydzień) kupowali Vipera w sklepie stacjonarnym. Fakt, rowery są trudno dostępne ale można poszukać i może się uda. Są dostępne w największym rozmiarze rama 23, ja jestem niski potrzebuję pewnie 19. Jest jakaś dobra alternatywa w podobnej cenie do tego Vipera? Bo podobno Kross "się chowa" przy nim.(tak mi powiedziano w dwóch sklepach do których dzwoniłem).
Piehursson Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Po pierwsze to się nie napalaj bo nigdy nic z tego dobrego nie wychodzi Po drugie rozumiem, że chcesz kupić w sklepie stacjonarnym? Jeśli tak to pierwej zrób rekonesans i dowiedz się, co za tą cenę proponują sprzedawcy. Wrzucisz te rowery na forum i ludzie Ci doradzą, który z nich wybrać.
mlody679 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Po pierwsze to się nie napalaj bo nigdy nic z tego dobrego nie wychodzi Po drugie rozumiem, że chcesz kupić w sklepie stacjonarnym? Jeśli tak to pierwej zrób rekonesans i dowiedz się, co za tą cenę proponują sprzedawcy. Wrzucisz te rowery na forum i ludzie Ci doradzą, który z nich wybrać. Byłem w jednym sklepie. Tam mi proponują: http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-2-0 za 1700 zl pewnie za 100 zł na nim utarguję http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2013/cross/coach-helix#.UbB8UNLviz4 ZA taka samą cenę Dodam do tego że będę w sumie kupował dwa rowery bo jeszcze jakiś rower damski tak do 1300 zł więc pewnie coś mi opuści albo jakieś gratisy do wyposażenia dorzuci.. Tylko wydaje mi się że powyższe rowery nie dorównują do Vipera więc pewną alternatywą jest Evado 3 tylko że chciałbym mieć v-brakei a nie tarczowe hamulce.
Piehursson Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Jesli chodzi o Evado i Kellysa to znacznie tańszym a lepszym rozwiązaniem są Kands Maestro Lazaro Integral Z tym, że można je kupić tylko via net.
mlody679 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Jesli chodzi o Evado i Kellysa to znacznie tańszym a lepszym rozwiązaniem są Kands Maestro Lazaro Integral Z tym, że można je kupić tylko via net. Czytałem gdzieś o nich. Ale kupuję sobie pierwszy rower nie znam się na tym i wolałbym jednak się do niego przymierzyć i przejechać przed kupnem.
Piehursson Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Ja swojego Maestro kupowałem w ciemno. To mój pierwszy rower od czasów liceum. Przed zakupem, znając wymiary ramy udałem się do Decathlonu i przymierzyłem się do roweru, który odpowiadał wymiarom Maestro 19". Wiadomo jest jakieś ryzyko, że możesz się nie wstrzelić z rozmiarem bo każdy rower może się delikatnie różnić geometrią ale można to ryzyko zminimalizować Zawsze też masz możliwość odesłania roweru w stanie nieużywanym w ciągu 10 dni.
Ravs Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Znajdź sklep w poznaniu lub okolicach i poszukaj bezpośrednio tam. Są na forum ludzie, którzy właśnie niedawno (ostatni tydzień) kupowali Vipera w sklepie stacjonarnym. Fakt, rowery są trudno dostępne ale można poszukać i może się uda. Witam czuje się zobowiązany wziąć głos w dyskusji ponieważ Piehursson i inni mocno mi doradzali przy wyborze roweru i powiem tak: rozważaliśmy rowery od 1100 zł do 2000 zł. Ze względu na fakt, że ważę ponad 100 kg zdecydowałem się na Vipera GTS 2013 i nie żałuję. Od tamtego tygodnia zrobiłem ponad 100 km nowym Viperem i naprawdę rower jest godny polecenia! Podczas wybierania sprzętu miałem dylemat Lazaro/Kands lub Viper i na drodze dyskusji zdecydowałem się zakupić dwa rowery Lazaro. Jeden damski 17" a drugi męski 19". Obydwa śmigają aż miło a też już mają ponad 100 km przejechane. Osobiście ze wzgledu na wagę wybrałem Vipera jednakże gdyby nie waga na pewno wziąłbym Lazaro gdyż różnica w osprzęcie niby nie jest duża jednakże na korzyść Vipera przemawiają lepsze podzespoły typu; amortyzowana sztyca siodła, lepsze siodło żelowe, lepsza kierownica z możliwością regulacji na mostku, lepsza tylna przerzutka oraz bodajże klamki hamulców. Ostatnia kwestia, która jest bardzo fajna wg mnie to możliwość blokowania amortyzatora (idealny do jazdy po asfaltach lub płaskich nawierzchniach). Dodatkowo jakość wykonania widać, że jest wyższa aniżeli Lazaro/Kands. Reasumując warto zadać sobie pytanie czy powyższe czynniki są na tyle dla Ciebie istotne aby wydać ponad 800-900 zł więcej aniżeli w przypadku Lazaro/Kands.
Piehursson Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Dodatkowo jakość wykonania widać, że jest wyższa aniżeli Lazaro/Kands. W czym się objawia ta różnica? Pytam z ciekawości
Gość PiotrowskiGD Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 A mógłbyś mi podać plusy i minusy dlaczego Viper? i co za nim przemawia? Jestem laikiem jeżeli chodzi o rowery. Viper ma trochę lepszy napęd (tzn. napęd wg hierarchii Shimano o poziom wyżej). Chociaż to też jest dyskusyjne, albowiem wielu twierdzi, że dobre Alivio tylko nieznacznie ustępuje Deore LX. Klasyfikacja Shimano wygląda mniej więcej tak: XTR • Saint • Deore XT • SLX • Deore • Alivio • Acera • Altus • Tourney W kolejności od najwyższej do najniższej (to jest dla MTB, spokrewnionych sprzętowo z Cross). Ma też lepszy amortyzator z wbudowaną blokadą, w zasadzie brak blokady powinien być dyskwalifikujący w rowerze typu CROSS w tej cenie. Natomiast EVADO 3.0 ma zdecydowanie lepsze hamulce i jest nieco ładniejszy To akurat dyskusyjne. Ale hamulce masz hydrauliczne. Mi osobiście bardziej leżałby VIPER GTS, do mojego stylu jazdy. Choć wiem ze łatwo się doradza bo właśnie stoję przed podobnym wyborem w innym temacie. Również roweru CROSS. W czym się objawia ta różnica? Pytam z ciekawości Przyłączam się do pytania, bo rzeczywiście VIPERA GTS widziałem z bliska i ładnie to to wykonane. Czego brakuje w wykonaniu Kands/Lazaro?
Ravs Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Viper ma zdecydowanie lepszy napęd. Ma też lepszy amortyzator z wbudowaną blokadą, w zasadzie brak blokady powinien być dyskwalifikujący w rowerze typu CROSS w tej cenie. Natomiast EVADO 3.0 ma zdecydowanie lepsze hamulce i jest nieco ładniejszy To akurat dyskusyjne. Ale hamulce masz hydrauliczne. Mi osobiście bardziej leżałby VIPER GTS, do mojego stylu jazdy. Choć wiem ze łatwo się doradza bo właśnie stoję przed podobnym wyborem w innym temacie. Również roweru CROSS. Przyłączam się do pytania, bo rzeczywiście VIPERA GTS widziałem z bliska i ładnie to to wykonane. Czego brakuje w wykonaniu Kands/Lazaro? W kwestii wykonania to powiem tak. Rower na pierwszy rzut oka wygląda solidniej, wszystko sprawia wrażenie lepiej dopasowanego. Każdy element osprzętu do siebie ładnie pasuje wizualnie (jestem grafikiem dlatego takie moje zboczenie, że wszystko musi wyglądać a nie tylko działać). Dodatkowo, rama bynajmniej w Lazaro sprawia wrażenie takiej zwykłej aluminiówki. W Viperze jest troszkę odpicowane choćby poprzez matową wstawkę na tej rurze, która mamy poniżej przyrodzenia . Rawki, kaseta, itd wszystko jest spasowane kolorystycznie ładnie dzięki czemu całość sprawia bardzo ładne wrażenie i naprawdę gdy postawimy obydwa rowery obok siebie to widać, że Viper jak gdyby stylistycznie jest klasę wyżej mimo iż wielu osobom się nie podoba choćby na zdjęciach w necie (tak jak i moja skromna osoba przed zakupem). Po zakupie zmieniłem zdanie gdy tylko maszynę zobaczyłem złożoną. Jeśli chodzi o aspekty techniczne to się nie wypowiem bo zwyczajnie na świecie nie jestem w tej dziedzinie ekspertem. Aczkolwiek takie kwestie jak linki hamulcowe, jakieś pierscienie w kierownicy, mostki itd wyglądają na solidniejsze To są moje odczucia i musicie wziąć poprawkę na to, że to moja subiektywna opinia świeżo upieczonego posiadacza Vipera
Gość PiotrowskiGD Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 W kwestii wykonania to powiem tak. Rower na pierwszy rzut oka wygląda solidniej (...) Jak się wypowiedziałem w innym temacie, tego VIPERA GTS widziałem na oczy w jednym z salonów rowerowych w Gdańsku. Był to model 2012, różnice jakie ma w stosunku do Twojego 2013 to inne rączki na kierownicy i łańcuch 40 zamiast Twojego 53. Nie wiem jakie są różnice. Potwierdzam, Viper GTS z bliska robi lepsze wrażenie niż na fotografiach, na których jest po prostu szary bury i ponury. W łapach czuć naprawdę fajne wykonanie, przedni amortyzator z regulacja i blokadą wykonany jak na moje laickie oko dość dobrze. Wytargowałem na niego cenę 1800 i na chwilę obecna jest to mój faworyt do kupienia. Aczkolwiek jeszcze się rozglądam i szukam podobnie jak autor tematu. Nie chcąc wprowadzać zamętu dodam, ze dobre słowa wczoraj słyszałem na temat marki EUROBIKE.
Rades Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Witam wszystkich:) Pierwszy post toteż wybaczcie ewentualne niedociągnięcia. Przymierzam się do zakupu solidnego (jak na moja kieszeń) cross-a +/- 1400 -1800 zł i nie chciałbym stać się pożywką dla, któregoś ze sprzedawców w moim mieście zwłaszcza, że na rowerach nie znam się zupełnie. Rower ma służyć na trasy nie przekraczające 100 km głownie asfalt i szlakówka, polne drogi..... Wstępnie wytypowałem Merida TFS 100-V 26’’ (2013) http://www.rowerymerida.pl/produkt525/matts-tfs-100-v-rower-merida.html Merida Crossway 40-V (2013) http://www.rowerymerida.pl/produkt563/crossway-40-v-rower-merida.html Unibike Crossfire GTS 2013 http://www.unibike.pl/crossfiregts.html czy też Viper Cube LTD CLS - black white print 2013 http://www.cube.eu/pl/tour/cross/ltd-cls/ Jakie jest wasze zdanie o w/w maszynach, o Unibike już co nieco tutaj poczytałem i mam cholerny mętlik w głowie. Wcześniej moim faworytem był Crossfire teraz skłaniam się do dołożenia w Vipera. Anonimowy jest dla mnie Cube a na Meridzie jeździ od 1,5 roku dziewczyna z tym że na http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1059/Merida.Juliet.20-V.(damski)/ ona jest zadowolona ja jednak niekoniecznie bo na Kands Maestro to nie musiałbym sie chyba co kilometr zatrzymywać a "kolarzówka" po ojcu na osprzęcie Shimano ale kupiona w 87' wygrzebana ze strychu:).
Piehursson Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 W kwestii wykonania to powiem tak. Rower na pierwszy rzut oka wygląda solidniej, wszystko sprawia wrażenie lepiej dopasowanego. Każdy element osprzętu do siebie ładnie pasuje wizualnie (jestem grafikiem dlatego takie moje zboczenie, że wszystko musi wyglądać a nie tylko działać). Dodatkowo, rama bynajmniej w Lazaro sprawia wrażenie takiej zwykłej aluminiówki. W Viperze jest troszkę odpicowane choćby poprzez matową wstawkę na tej rurze, która mamy poniżej przyrodzenia . Rawki, kaseta, itd wszystko jest spasowane kolorystycznie ładnie dzięki czemu całość sprawia bardzo ładne wrażenie i naprawdę gdy postawimy obydwa rowery obok siebie to widać, że Viper jak gdyby stylistycznie jest klasę wyżej mimo iż wielu osobom się nie podoba choćby na zdjęciach w necie (tak jak i moja skromna osoba przed zakupem). Po zakupie zmieniłem zdanie gdy tylko maszynę zobaczyłem złożoną. Jeśli chodzi o aspekty techniczne to się nie wypowiem bo zwyczajnie na świecie nie jestem w tej dziedzinie ekspertem. Aczkolwiek takie kwestie jak linki hamulcowe, jakieś pierscienie w kierownicy, mostki itd wyglądają na solidniejsze To są moje odczucia i musicie wziąć poprawkę na to, że to moja subiektywna opinia świeżo upieczonego posiadacza Vipera No tak ale z tego co widzę, to wszystko generalnie bardziej estetyczne Chodziło mi raczej o kwestie techniczne bo to jakby dla mnie jest najważniejsze No i cały czas mowa o porównaniu Lazaro/Unibike a Kands Maestro?
mlody679 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Bardzo chciałbym Vipera ale w Wlkp ciężko go dostać. Dzwoniłem do dystrybutorów na Wlkp ale niestety albo nie mają albo mają rame 23... niby po 26 czerwca mają być dostępne Więc chyba pogodze się z innym rowerem bo nie chce czekać tak długo.. Oglądałem i jeździłem dzisiaj na takim rowerze: http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2013/cross/saphix-dark-mango/mango#.UbC-VZw7Trc mogę go mieć za ok 1750 zł z jednym zastrzerzeniem obie przerzótki ma SHIMANO Alivio, a nie jak tutaj podano. Co sądzicie o tym sprzęcie. Mi się dobrze jeździło i myśle że jak na dojazdy do pracy ok 10 km po ładnych drogach starczy, a i w weekend na wypad nie powinno być źle
Ravs Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 No tak ale z tego co widzę, to wszystko generalnie bardziej estetyczne Chodziło mi raczej o kwestie techniczne bo to jakby dla mnie jest najważniejsze No i cały czas mowa o porównaniu Lazaro/Unibike a Kands Maestro? Estetyka też jest ważna, dla jednych mniej a dla drugich bardziej ot kwestia dyskusyjna dla każdego Jeśli chodzi o Kands Maestro to tutaj miałem na myśli fakt, że wszystkie te rowery są identyczne i ich wykonanie jest podobne. Wiem że Maestro posiada blokade amorka itd aczkolwiek jak sam widzisz bardziej porownywalem wzgledy estetyczne
Piehursson Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Kands i Lazaro nie są identyczne Różnią się i to znacznie jeśli chodzi o kwestie wizualne, pod tym względem to zupełnie inne rowery Łączy je kilka ważniejszych elementów osprzętu i tych mniej ważnych. Ale nawet na osprzęcie występują niewielkie różnice. Jak z jakością złożenia nie wiem, bo Lazaro widziałem tylko raz i nie miałem okazji przyjrzeć się tym niuansom i porównać oba rowery. ja pod tym względem nie mam nic do zarzucenia Maestro. Oglądałem rowery w sklepach rowerowych, Krossy, Gianty, Meridy i różnicy między Maestro a nimi nie dostrzegłem. Jedyny rower z firmówek, który zrobił na mnie wrażenie to Cube, ale to zupełnie inna bajka
mlody679 Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Napisano 7 Czerwca 2013 Panowie mam problem. Znalazłem Vipera w sklepie internetowym, przysyłają rower cały złożony. Ale niestety nie znam się na tym i mam małe obawy przed zamawianiem takiego sprzętu przez internet. Cena viprea to 2100 z przesyłką. Mam mętlik w głowie nie wiem co wybrać Viper za 2100 i lekki stres przy zamówieniu przez internet(nie wiem czy mi go dobrze złożą i tak musiałbym go oddać do serwisu) Czy poniższy kellys http://www.kellysbik...go#.UbC-VZw7Trc mogę go mieć za ok 1750 zł z jednym zastrzeżeniem obie przerzutki ma SHIMANO Alivio, a nie jak tutaj podano. Na kellysie już jeździłem więc mam dobraną dobrą ramę i ogólnie rower nie jest zły. Na dojazd do pracy wystarczy. Jednak prosiłbym o opinie i małą sugestie a dodam jeszcze tylko że chodzi o sklep internetowy http://www.bikko.pl ktoś miał jakieś doświadczenie z tym sklepem?
Rades Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 Witam wszystkich:) Pierwszy post toteż wybaczcie ewentualne niedociągnięcia. Przymierzam się do zakupu solidnego (jak na moja kieszeń) cross-a +/- 1400 -1800 zł i nie chciałbym stać się pożywką dla, któregoś ze sprzedawców w moim mieście zwłaszcza, że na rowerach nie znam się zupełnie. Rower ma służyć na trasy nie przekraczające 100 km głownie asfalt i szlakówka, polne drogi..... Wstępnie wytypowałem Merida TFS 100-V 26’’ (2013) http://www.rowerymerida.pl/produkt525/matts-tfs-100-v-rower-merida.html Merida Crossway 40-V (2013) http://www.rowerymerida.pl/produkt563/crossway-40-v-rower-merida.html Unibike Crossfire GTS 2013 http://www.unibike.pl/crossfiregts.html czy też Viper Cube LTD CLS - black white print 2013 http://www.cube.eu/pl/tour/cross/ltd-cls/ Jakie jest wasze zdanie o w/w maszynach, o Unibike już co nieco tutaj poczytałem i mam cholerny mętlik w głowie. Wcześniej moim faworytem był Crossfire teraz skłaniam się do dołożenia w Vipera. Anonimowy jest dla mnie Cube a na Meridzie jeździ od 1,5 roku dziewczyna z tym że na http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1059/Merida.Juliet.20-V.(damski)/ ona jest zadowolona ja jednak niekoniecznie bo na Kands Maestro to nie musiałbym sie chyba co kilometr zatrzymywać a "kolarzówka" po ojcu na osprzęcie Shimano ale kupiona w 87' wygrzebana ze strychu:). Pomoże ktoś?
Gość PiotrowskiGD Napisano 7 Czerwca 2013 Napisano 7 Czerwca 2013 Pomoże ktoś? Popraw linki, bo wszędzie pokazuje mi się Cube LTD CLS. Przynajmniej mi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.