Skocz do zawartości

[napęd] dobry napęd w podstawowym rowerze

LOTISS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

co sądzicie o inwestowaniu w 'podstawowe / startowe' modele danego producenta 

np - giant revel, kross hexagon, author basic, scott aspect  itd itd

inwestowanie w napędy powyżej alivio/deore, dobry amortyzator itd itd itd

czy te podstawowe ramy (nie starsze) niż 3 lata są warte inwestowania ....

Napisano

Znawcą nie jestem, ale w mojej ocenie to zależy od konkretnego modelu. Jeżeli podstawy są w miarę solidne to sensowne jest wprowadzanie modyfikacji - no chyba, że mają one przewyższać wartość samego roweru to wtedy mija się to z celem.  Ja swojego Hexagona V5 serii chyba 2007 lub 8 mocno zmodyfikowałem w górę.

Zmieniłem jedną, a czasem dwie klasy wyżej cały napęd (korba, kaseta, łańcuch, przerzutki tył i przód, pedały), ogumienie, amortyzator a także mostek na regulowany.
Reszta części sprawuje się jak należy więc nie zmieniałem, a powyższe zabiegi bardzo podniosły jakość maszyny.
Ramy to pewnie też zależy, mogę się wypowiedzieć jeżeli chodzi o Hexagona, że ramę można uznać za bardzo wytrzymałą. Na dowód tego powiem, że zaczynałem na nim jeździć ważąc 134kg i tak sobie zszedłem przez te kilka lat do chwili obecnej do 104kg i wszystko z nią jak najbardziej w porządku mimo tego, że obciążenia jakim ją poddawałem były dużo większe niż jak robi to standardowy lekki użytkownik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...