Skocz do zawartości

[do 3000zł] Unibike Zethos czy Kellys Cliff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników,

Jestem tu nowy i jest to mój pierwszy post.

Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów (i koleżanek? :D ) przy wyborze roweru. Zamierzam dokonać zakupu pod koniec bieżącego / początek przyszłego miesiąca. Zrobiłem już jako takie rozeznanie i poczytałem sobie o różnych roweruch. Wybrałem crossa z uwagi na uniwersalność - jeżdżę głównie w mieście ale czasem i las się zdarzy (80/20) - docelowo to będzie jakieś 70% miasto 30 % teren/las. Mój wzrost to 182 cm i ~82kg. 

Kellys Cliff - za zakupem tego rowerku przemawia fakt, iż mógłbym go nabyć w sklepie stacjonarnym w mojej okolicy. Przeczytałem również kilka pozytywnych opinii na jego temat. Przed zakupem nie byłoby problemu się przejechać. 

Unibike Zethos - rowerek z tego co widzę w internecie cieszy się dobrą opinią. Z informacji jakie wyczytałem wynika że jest wyposażony w wyższej klasy przerzutki  niż Cliff przy zachowaniu tej samej ceny. 

Wydanie takiej kwoty na rower jest dla mnie nie lada wyzwaniem dlatego szukam rozwiązań, które posłużą mi trochę czasu. 
Mam jeszcze pytanie - w sklepie podpytałem o ewentualną wymianę manetek cynglowych na obrotowe i dostałem odpowiedź że tego nie wykonują ponieważ skutkuje to utratą gwarancji. Czy ktoś z was orientuje się jak to wygląda w praktyce? Przyznam szczerze, że bardzo przyzwyczaiłem się do manetek obrotowych i bardzo chciałbym taki system zobaczyć w nowym rowerku. 

Jak widzicie potrzebuje jeszcze trochę pomocy przy wyborze. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników,

Jestem tu nowy i jest to mój pierwszy post.

Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów (i koleżanek? :D ) przy wyborze roweru. Zamierzam dokonać zakupu pod koniec bieżącego / początek przyszłego miesiąca. Zrobiłem już jako takie rozeznanie i poczytałem sobie o różnych roweruch. Wybrałem crossa z uwagi na uniwersalność - jeżdżę głównie w mieście ale czasem i las się zdarzy (80/20) - docelowo to będzie jakieś 70% miasto 30 % teren/las. Mój wzrost to 182 cm i ~82kg. 

Kellys Cliff - za zakupem tego rowerku przemawia fakt, iż mógłbym go nabyć w sklepie stacjonarnym w mojej okolicy. Przeczytałem również kilka pozytywnych opinii na jego temat. Przed zakupem nie byłoby problemu się przejechać. 

Unibike Zethos - rowerek z tego co widzę w internecie cieszy się dobrą opinią. Z informacji jakie wyczytałem wynika że jest wyposażony w wyższej klasy przerzutki  niż Cliff przy zachowaniu tej samej ceny. 

Wydanie takiej kwoty na rower jest dla mnie nie lada wyzwaniem dlatego szukam rozwiązań, które posłużą mi trochę czasu. 

Mam jeszcze pytanie - w sklepie podpytałem o ewentualną wymianę manetek cynglowych na obrotowe i dostałem odpowiedź że tego nie wykonują ponieważ skutkuje to utratą gwarancji. Czy ktoś z was orientuje się jak to wygląda w praktyce? Przyznam szczerze, że bardzo przyzwyczaiłem się do manetek obrotowych i bardzo chciałbym taki system zobaczyć w nowym rowerku. 

Jak widzicie potrzebuje jeszcze trochę pomocy przy wyborze. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

wyższej klasy przerzutki? zethos jest lepszy o 2 klasy przerzutek!

ten kellys to jakaś tragedia cenowa, ma ledwo alivio z tyłu, przerost ceny nad treścią

ty widziałeś ceny manetek obrotowych teraz w ogóle? za komplet obrotowych 9biegowych zapłacisz dodatkowo ~300zł

Z Zethosem jest taki problem  że jest trudno dostępny

nad tym się zastanów jak nie znajdziesz zethosa http://www.rowerymerida.pl/produkt559/crossway-300-d-rower-merida.html

Napisano

Mialem okazje jezdzic na Kellys Neos i maja wyczuwalnie gietka rame. Amortyzatory Suntour, te do crossu ze skokiem 63mm, wydaja sie miec luzy od nowosci i sa wiotkie. Tak maly skok poratuje moze nadgarstki, a z cala pewnoscia jest ciezkim klockiem z przodu. Regulowany mostek tez w mojej opini ma wyczuwalne luzy. Podsumowujac taki uklad to slaba baza na planowany teren (i mozliwej modernizacji)

Unibike tez ma podobna budowe (amortyzator 63mm) - zwracam uwaga na mase, 13kg to nie jest malo. Nie wiem czy dosc ciezki cross bedzie dobry na jazde miasto/las.

Sam jezdze w podobnych warunkach i swietnie spisuja sie sztywny amortyzator i waskie opony slick z wkladka antyprzebiciowa. To juz raczej kategoria urban lub fitness. Jezeli jazda w terenie mocno pagorkowatym tez jest przewidywana to szukalbym czegos z gorska/trekkingowa korba (tak by miec z przodu mala zebatke i moc jezdzic "z mlynka").

Troche o takich rowerach rozmawialismy tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/138096-3500-zł-rower-fitness-urban-na-miasto-i-głównie-asfalt/

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za odpowiedzi!

Jutro jadę przymierzyć rowerek. Jeśli wszystko pójdzie sprawnie to w przyszłym tygodniu wybiorę się na zakupy :D. Oczywiście poinformuje tu o swojej decyzji i wrażeniach. 

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam serdecznie.

Bardzo dziękuje za rady. Ostatecznie wybrałem Zethosa. Udało mi się go dostać w Wejherowie za ~2600. 

Muszę przyznać, że nie spodziewałem się takiej różnicy w komforcie jazdy. Wydaje mi się, że jako początkujący rowerzysta nie mogłem lepiej trafić (biorąc pod uwagę kwotę przeznaczoną na zakup). 

Do plusów zaliczę siodło. Spodziewałem się, że kilka tygodni zajmie mi przyzwyczajenie się, ale trwało to kilka dni. Komfort i wygoda jazdy na tyle wysoka, że dzień po zakupie zrobiłem na nim 100 km. Wiem, że dla niektórych nie jest to wyczyn, ale proszę mieć na uwadze, iż nie pamiętam kiedy przejechałem więcej niż 50 km. Obecnie raz w tygodniu (weekend) staram się wyjechać w trasę i pokonuję około 160 km. Do tego dochodzą krótkie wypady (10-25 km) po pracy. 

Do "minusów" 

-pierwszy raz jechałem na rowerze z tarczówkami. ;] trochę poszalałem więc niedługo będzie trzeba wymienić tylną oponę. IMHO trochę zbyt szybko (aż tak nie szalałem) 

-po przesiadce odczuwałem ból w nadgarstkach. Nie miałem tego nigdy w starym rowerze. Nie wiem czego to przyczyna. Może innego ułożenia kierownicy. Może jakości gripów. A może braku rogów. (w każdym razie gripy mam w planie zmienić i zakupić rogi dodatkowo).

Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. 

Pozdrówki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...