Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] jaka zamiast Alivio fd-m413 down swing

fomej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Muszę wymienić przednią przerzutkę, mam korbę alivio m410 42/32/22, napęd jest cały zbudowany na grupie alivio 8 rzędów, chciałem wymienić na taką samą fd-m413 ale jest problem z dostępnością, są w prawdzie wersje 412 top swing jednak wolałbym down swing bo podobno wolniej łapią luzy.

Czy przerzutki dedykowane pod zębatki 44T będą działać z moją korbą 42T bo czytając forum spotkałem się ze sprzecznymi opiniami?

Poradźcie jaka przerzutka będzie dobra? 

Napisano

Jakoś działać to będą na pewno, ale może być problem z dokładnym wyregulowaniem.
Wiem z doświadczenia to nie jest tak, że się nie da. Ale nigdy nie byłem zadowolony do końca z takiego połączenia. 

Napisano

@@fomej

Tutaj jest zbiór dokumentacji do grupy Alivio: link

Nie ma wyróżnienia pod ile zębów jest przerzutka. Jest tylko mowa o maksymalnej pojemności (20T lub 22T) oraz minimalnej różnicy pomiędzy największą a średnią tarczą (10T lub 12T). 

W Twoim przypadku masz korbę 42/32/22 więc M413 lub M412 będzie ok, gdyż różnica wynosi 20T i różnica pomiędzy top i mid 10T. Gdybyś do tej korby kupił FD-M431 to mogłyby być pewne problemy, gdyż różnica top-mid<12T (przerzutka M430/431 jest pod korbę 44T).

Osobiście jednak brałbym top swing. Co z tego, że szybciej łapią luzy. Za to chodzą lżej. Ja ze swoim bottom swingiem M431 mam tylko problemy. Ze względu na konstrukcję prowadnik łatwo się "rozłazi" w przypadku zakleszczenia łańcucha. Prawdopodobnie też miałem nieco krzywą od nowości - precyzyjne wyregulowane jest praktycznie niemożliwe.

Sprzeczne relacje wynikają pewnie z tego, że grup Tourney maja inne przerzutki pod korby 42T i inne pod 48T.

Napisano

sprawa się rozwiązała poza granicami naszego pięknego kraju zakupiłem funkiel nową m413 za 11 ojro :)

ale pojawia się inne pytanie bo w baaardzo okazyjnej cenie mogę mieć tylną deore m591 9 rzędową, czy takie rozwiązanie będzie płynnie działać z 8 rzędową manetką, łańcuchem i kasetą?

Napisano

no i bardzo dobrze, obawiałem się najbardziej że łańcuch 8rz. z racji że jest nieco szerszy niż 9rz. może stanowić jakąś przeszkodę np. ocierać o wózek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...