Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] deore XT trudności z wyregulowaniem

xxRafalxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Mam na tyle przerzutkę deore XT RD-M750 lub 760 (w każdym razie ten stary model).
Ilokroć jeżdżę na regulacje jej tylekroć są z problemy by ją wyregulować (przekręcenie śrub regulacyjnych choćby o 0,5mm.w którąś stronę powoduje od razu jej nie właściwą pracę). Po wyregulowaniu długo też nie chodzi płynnie. Zrobię jakieś 100km.i znów nie nie przeskakują mi biegi w dół.
W związku z tym proszę o poradę czy muszę kupić drugą przerzutkę i tą wymienić? Czy przy wymianie przerzutki trzeba wymieniać linki.
Kolejne pytanie - czy kaseta (wolnobieg) obsadzona na piaście deore FH-M510 powinna mieć luz na bębęnku 1mm? Jak nią poruszam na boki to czuję delikatny luz i nie wiem czy tak być powinno czy serwis powinien mi dokręcić.
i jeszcze jedno - po ilu km.przejechanych powinno się wymienić łańcuch z kasetą (wolnobiegiem)?

Napisano

1. Przerzutka pewnie jest dobra, podejrzewam że wystarczy zmienić linkę, która ze starości, pęka,rozciąga się itp. 

2. Tak, przy wymianie przerzutki wypadało by wymienić wszystko, ma na to wpływ też zużycie, linki i pancerza.

3. Nie powinno być żadnych luzów, kaseta/wolnobieg ma kręcić się tylko do przodu i tyłu. (Kaseta, a wolnobieg to nie to samo :) )

4. Różnie, jednym cały napęd starcza na 2k km innym po przejechaniu 15k km nadal działa dobrze, nie ma na to reguły kiedy wymieniać. Wszystko jest dobrze, jeśli staniesz na pedałach, albo podjeżdżasz pod górkę, gwałtownie przyspieszasz ; łańcuch nie może przeskakiwać, powinien nawet pod dużym obciążeniem zostać na swoim miejscu. Jak zacznie się przeskakiwanie, to wypadało by pomyśleć nad zmianą łańcucha i kasety/wolnobiegu. 

Napisano

tak, pamiętam,że wolnobieg a kaseta to nie to samo tylko nigdy nie pamiętam które jest które i które ja mam :)
Piasta jak już wyżej pisałem deore FH-M510.

Spojrzałem teraz na Allegro na kasety i dostałem szoku ile rodzai tego jest. U mnie ma ona 9 biegów.
Tego jest tam setki dosłownie i ceny 130-300zł. czym się która różni od siebie? Deore to wiem ale która z nich będzie pasowała na moją piastę.
No i to samo z łańcuchem...
A skoro już o nim mowa to przy zeskakwianiu koła z większej nie równości dość często łańcuch bije albo po krawędzi ramy albo po zębatach przednich.
Czy to nie jest efekt,że łańcuch rozciągnięty lub zbyt długi?
Przepraszam jeśli zadaje głupie pytania ale w zakresie technicznym jestem trochę zielony

Napisano

Zależy, na nierównościach, skokach też mi się zdarza że łańcuch styka się, ociera się o elementy ramy, nie da się z tym nic zrobić, a łańcuch nie rozciągnie się do tego stopnia abyś po czymś takim zobaczył różnicę. Na forum jest gdzieś fajnie opisane czym się różni kaseta od wolnobiegu :).

Trzeba poszukać, czy dany łańcuch jest kompatybilny z daną kasetą, z reguły jest to napisane :)

każda 9 biegowa kaseta/wolnobieg będzie pasować na twoją piastę, tylko najpierw upewnij się co posiadasz :D

bo inaczej ciężko będzie znaleźć cokolwiek. 

Edit/ To ile wydasz na napęd ma wpływ na to jak jeździsz, niby to samo a ściera się szybciej, wygina się itd. Nie da się chyba wybrać idealnego rozwiązania :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...