Wajcha Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Witam. Powoli zamierzam kupić sobie nowy dwukołowy wehikuł. Roweru będę używał do jazdy po utwardzonych drogach, po szosach, czasem trochę terenu, ale nie bardzo ciężkiego. Myślę, że cross będzie tutaj odpowiedni. Jeśli nie, to doradźcie mi coś innego. Czytałem różne opinie o Crossfire'rze i nie były one pochlebne. Jak myślicie, czy jeżeli z obliczeń wynika, że powinienem mieć ramę 18", to czy jak wezmę 19" będzie różnica? Rower chciałbym trochę poużywać. Mam 17 lat i wciąż rosnę, więc muszę patrzeć przyszłościowo. Dzisiaj odwiedziłem sklep rowerowy w moim pobliżu. Jest on przez wszystkich znajomych polecany. Pogadałem ze sprzedawcą, który widać, że znał się na rzeczy. Powiedział mi, że o Krossie w tym budżecie mam zapomnieć. Polecił mi za to Giant Roam 3 http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.3/14053/64169/#specifications . Jak ocenicie ten rower? Sprzedawca powiedział, że za 1650zł go sprzeda. Ostatnio po dłuższym namyśle stwierdziłem, że roweru na allegro nie chce kupować, więc Kands Maestro odpada. Wiem dobrze o tym, że na tle Kands'a ten Giant wypada gorzej, ale pan mnie dosyć mocno przekonał do tego roweru. Proszę o ocenę. Rozmawiałem również dzisiaj z kolegą, który jeździ rowerami dosyć profesjonalnie od 5 lat. Powiedział mi, że przerzutkę z tyłu można było by wymienić na SRAM X-4. Podobno lepiej pracuje i ogólnie wypada lepiej niż Acera. Jak to skomentujecie?
mklos1 Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 Skomentujemy to tak, że w zaproponowanej cenie Giant jest całkiem OK. Ogólnie to drogie rowery, więc cena jest niezła. Co do osprzętu... Acera nie jest tragiczna będzie działać. Podejrzewam jednak, że jeżeli chcesz pracować intensywnie biegami (zdarza się w mieście, np przy tak ciężkim zawodniku jak ja), to lepiej nabyć coś na Alivio lub Deore z tyłu. Jedyne co jest na Alivio i w tym budżecie się mieści to nieśmiertelny Lazaro Integral.
Wajcha Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 O Lazaro nie ma mowy. Nie kupię roweru przez internet. A co powiecie na zmianę Acery na SRAM X-4? Mam 175cm wzrostu i ok 80cm od podłoża do krocza. Rama 19"? A jak wygląda reszta podzespołów?
fero323 Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 O Lazaro nie ma mowy. Nie kupię roweru przez internet. A co powiecie na zmianę Acery na SRAM X-4? Mam 175cm wzrostu i ok 80cm od podłoża do krocza. Rama 19"? A jak wygląda reszta podzespołów? wydaje mi się że to http://unibike.pl/fusiongts.html jest trochę lepsza opcja lbo to http://unibike.pl/vipergts.html Można negocjować ceny, zawsze tą stówę lub dwie obniżysz cenę a viper to już naprawdę niezła klasa osprzętu tak samo albo jeszcze bardziej można zbić cenę Krossa licz 10%
kamazik Napisano 23 Maja 2013 Napisano 23 Maja 2013 wydaje mi się że to http://unibike.pl/fusiongts.html jest trochę lepsza opcja lbo to http://unibike.pl/vipergts.html Można negocjować ceny, zawsze tą stówę lub dwie obniżysz cenę a viper to już naprawdę niezła klasa osprzętu tak samo albo jeszcze bardziej można zbić cenę Krossa licz 10% Jezeli chodzi o to zbijanie cen to wszedzie gdzie chce kupic unibike nie chca slyszec o rabacie :/
Wajcha Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Jestem ciekaw, gdzie spuszczą cenę o 400zł na Viper'a. Co mi powiecie o reszcie osprzetu Roam'a 3? Jakies inne propozycje crossów do 1700zł?
kobong Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Czytałem różne opinie o Crossfire'rze i nie były one pochlebne. A gdzie te niepochlebne opinie o Crossfire 2013 czytałeś? Jeżdżę od początku kwietnia: sciezki rowerowe, chodniki, asfalt, ścieżki w lesie i w parku. Po 800 km zero problemów.
Wajcha Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 Crossfire mnie nie przekonuje. Co innego Giant. Giant wg mnie wyglada lepiej, a osprzet Crossfire'a jest podobny do Roam'a 3. Przypominam tylko, ze Roam'a 3 moge za 1650zl kupic. Kto wie czy jeszcze czegos nie spusci.
mklos1 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 W obecnej chwili uzyskanie tak dużego upustu na Unibike'a jest miało prawdopodobne. Trzeba by czekać do końca roku - może wtedy... Może... Co do osprzętu to jest z podstawowej (najniższej półki). Tyle się da powiedzieć. Jednak w cenie do 1700 PLN nie wydaje mi się, że poza Lazaro Integral, będzie bardzo trudno znaleźć cokolwiek znacznie odstającego osprzętowo.
orciold Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 http://rower.com.pl/-p-339663.html a może coś takiego mam i jestem bardzo zadowolony
Wajcha Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 Powiedzcie mi jeszcze czy oplaca sie wziac Roam'a 3 za 1650zl (moze mniej). Oplaci sie kupic rower bez manetki i tylnej przezutki i zamontowac SRAM X-4? Przypuszczam, ze jesli wezme bez manetki i przerzutki, to cena pojdzie w dol. Co myslicie o tym?
fero323 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Powiedzcie mi jeszcze czy oplaca sie wziac Roam'a 3 za 1650zl (moze mniej). Oplaci sie kupic rower bez manetki i tylnej przezutki i zamontowac SRAM X-4? Przypuszczam, ze jesli wezme bez manetki i przerzutki, to cena pojdzie w dol. Co myslicie o tym? że się tak zapytam, a ktoś o zdrowych zmysłach ci sprzeda rower bez manetek i przerzutek?
Wajcha Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 Kwestia dogadania sie ze sprzedawca. Bylem u niego teraz i powiedzial, ze nie ma problemu. Tylko czy to sie oplaci zmiana Acery na X-4. Zaproponowal mi dzisiaj Roam'a 2 za 1750zl. Jak to skomentujecie.
fero323 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Kwestia dogadania sie ze sprzedawca. Bylem u niego teraz i powiedzial, ze nie ma problemu. Tylko czy to sie oplaci zmiana Acery na X-4. Zaproponowal mi dzisiaj Roam'a 2 za 1750zl. Jak to skomentujecie. Tylko że dopiero Roam1 jest fajny, a w tym r2 to znowu lipna acera z tyłu, to już kands/unibike crossfire lepszy
Wajcha Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 Jak dla mnie to Roam 3 już jest fajny, bo go widziałem na żywo i mogę go kupić w sklepie stacjonarnym, gdzie będzie realizowana gwarancja. Acera moim zdaniem wcale nie jest taka lipna. W porównaniu z moim obecnym rowerem (Tourney SIS z tyłu) to i tak będzie niebo a ziemia, Opłaca się dopłacić do Roam'a 2 względem Roam'a 3?
mklos1 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Cena też jest niezła. Zapytaj za ile by ci sprzedał Roam 1 Disc. Brałbym jednak R2, gdyż ma 9-rzędowy napęd i lepszą korbę. M191 z Roam 3 to najniższa możliwa półka. Działa, ale nie urywa... M391 ma już system hyperdrive, co działa nieco lepiej niż zęby "klasyczne". Wobec ceny Roam 2, darowałbym sobie Roam 3. Targuj się o Roam 1.
Wajcha Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 Tutaj jest taka sytuacja, ze on Roam'a 2 ma jeszcze na zapleczu niezlozonego. Jesli mialby sprowadzac po cenie od Gianta, to pewnie po cenie katalogowej.
mklos1 Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Nie kumam. To co zmienia. Jesteś pewien że to są modele 2013, które ci proponuje?
Wajcha Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 Przypuszczam, że tak. 100% pewności nie mam.
Wajcha Napisano 24 Maja 2013 Autor Napisano 24 Maja 2013 Przypuszczam, że tak. 100% pewności nie mam. Nawet jeśli tego Roam'a 1 będzie tanio sprzedawał, to i tak znacznie przekracza mój budżet. Roam 2 za 1750zł to dobra propozycja myślę.
Wajcha Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 Dodam tylko, że zaletą Roam'a będzie jeszcze Fluidformowana rama Aluxx. Właściwie, to jeśli będzie kasa, to raczej nie będę się zastanawiał i wezmę albo Roam'a 2 albo Roam'a 3. Chyba, że ktoś mnie przekona do innej firmy bardziej opłacalnej. Przypominam, że nie interesuje mnie zakup roweru przez internet.
mklos1 Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 Skoro odrzucasz możliwość zakupu przez internet, to powiedz jakimi markami handluje sklep, w którym planujesz się zaopatrzyć.
Wajcha Napisano 25 Maja 2013 Autor Napisano 25 Maja 2013 Handluje na pewno Giantem. Spytałem czy ma Unibike'a to powiedział, że nie. Może ma Scott'a, Kellys'a.
mklos1 Napisano 25 Maja 2013 Napisano 25 Maja 2013 http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2013/cross/saphix-dark-azure/azure#.UaCcWaL0Gf0 Zapytaj w jakiej cenie by Ci go sprzedał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.