Skocz do zawartości

[2699] dwa rowery do wybory

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Radon ma tylko XT, którego i tak nie wykorzystasz w 100%, bo reszcie osprzętu brakuje dużo. Co do Decathlonowskiego sprzętu, to masz lepszy amor i lepszy osprzęt, lepsze heble. Więc wybór powinieneś mieć już ułatwiony. 

Dla mnie oba sprzęty odpadają. W uzasadnieniu napiszę, że Radon nie prezentuje się niczym szczególnym za tą kasę, a co do sklepu Decathlon już się wypowiadałem.

Napisano

Radon ma tylko XT, którego i tak nie wykorzystasz w 100%, bo reszcie osprzętu brakuje dużo. Co do Decathlonowskiego sprzętu, to masz lepszy amor i lepszy osprzęt, lepsze heble. Więc wybór powinieneś mieć już ułatwiony. 

Dla mnie oba sprzęty odpadają. W uzasadnieniu napiszę, że Radon nie prezentuje się niczym szczególnym za tą kasę, a co do sklepu Decathlon już się wypowiadałem.

ok, to co w tej cenie lepszego byś w takim razie polecił? z góry bardzo dziękuję :)

Napisano

Oceniasz to na podstawie firmy? Jeździłeś na którymś? Znasz ich charakterystyki pracy? Przepraszam kolego, ale nie wiem co dla Ciebie będzie dobre. Wyraziłem swoje zdanie, przedstawiłem sugestie, jednak wybór jest Twój. Przyjdzie moment, że albo wymienisz cały rower bo będziesz czuł jakiś dyskomfort albo zaczniesz go modernizować, gdyż np. spasuje geometria, a będziesz chciał usprawnić zawieszenie, napęd itd. 

Swój rower wybrałem z innych przyczyn niż minimalna cena jak najlepszy osprzęt... Nie o to w tym chodzi, XTR itd., nie zrobi z Ciebie kolarza. Na swoim głupim przykładzie powiem, że z seryjnego roweru została już tyko rama, sztyca i podwieszony osprzęt. Mam za to dobrą ramę (choć ciężką - jednak nie do końca jestem zwolennikiem zbijania wagi),idealną dla mnie geometrię, super gwarancję, serwis i dzięki temu poznałem też świetnego gościa, który pomógł mi kiedyś podjąć dobrą decyzję.

EDYTA: Uwzględnij sobie jeszcze rozmiar koła 29"; 27,5"; 26" 

Napisano

Cuby dobre rowery, jednak mają bardziej rekreacyjną geometrię. Osprzęt wypada trochę gorzej od pozostałych, no ale jest tańszy. Secik całkiem całkiem złożony i ładnie się prezentuje. Jednak UniBike wychodzi z całości najlepiej.

Takie lekkie podsumowanie:

Radon - ten plus za tylną XT, ciekawa geometria + ładnie się przentuje

B'Twin - osprzęt wymiata (z wymienionych tu rowerów), najlepszy amor od pozostałych

Unibike - ciekawy i dobrze dobrany osprzęt, na pewno przyszłościowa rama - dla mnie faworyt

Cube - niższy koszt, dobrze dobrane komponenty choć niższe od tych z Unibika, no i zdecydowany plus do ogólnej sylwetki

W podobnej cenie możesz wyhaczyć Authora ale musisz liczyć na jakiś upust, bo inaczej dołożysz ze 200 zł i szału z amorem nie będzie jak jesteś lekkiej wagi, Merida z tego co widziałem w tej cenie też szału nie ma, Giant --> tej firmie boję się zaufać ale na pewno jest wielu zwolenników ale też musiałbyś dołożyć do puli. No chyba, że będzie rabat.

Napisano

Cuby dobre rowery, jednak mają bardziej rekreacyjną geometrię. Osprzęt wypada trochę gorzej od pozostałych, no ale jest tańszy. Secik całkiem całkiem złożony i ładnie się prezentuje. Jednak UniBike wychodzi z całości najlepiej.

Takie lekkie podsumowanie:

Radon - ten plus za tylną XT, ciekawa geometria + ładnie się przentuje

B'Twin - osprzęt wymiata (z wymienionych tu rowerów), najlepszy amor od pozostałych

Unibike - ciekawy i dobrze dobrany osprzęt, na pewno przyszłościowa rama - dla mnie faworyt

Cube - niższy koszt, dobrze dobrane komponenty choć niższe od tych z Unibika, no i zdecydowany plus do ogólnej sylwetki

W podobnej cenie możesz wyhaczyć Authora ale musisz liczyć na jakiś upust, bo inaczej dołożysz ze 200 zł i szału z amorem nie będzie jak jesteś lekkiej wagi, Merida z tego co widziałem w tej cenie też szału nie ma, Giant --> tej firmie boję się zaufać ale na pewno jest wielu zwolenników ale też musiałbyś dołożyć do puli. No chyba, że będzie rabat.

a jak bym się zdecydował na tego flita na kołach 29 to tez uważasz to za dobry pomysł czy to juz inna bajka? :)

Napisano

29 to tez uważasz to za dobry pomysł

Jeśliś duży chłop, to czemu nie :) Ja mam smerfne rozmiary bo 170 cm i koła 29" odpuszczam, może się skuszę na 27,5 ale to raczej nie za bliska przyszłość. Dowiedz, się jednak o różnicach pomiędzy 29" i 26". Ja się nie skusiłem i faktem jest, że nie jeździłem na dużych kołach. Jeśli masz możliwość, to wybierz się na jazdę próbną :) Ja na 100% będę chciał, przy zakupie 27,5".

Aha, przy rozmiarze kół 29" na pewno pójdzie Ci cena do góry :/  

Edyta: Masz na myśli: http://www.unibike.pl/flite29er.html ? Dobry wybór ;)

Napisano

Jeśliś duży chłop, to czemu nie :) Ja mam smerfne rozmiary bo 170 cm i koła 29" odpuszczam, może się skuszę na 27,5 ale to raczej nie za bliska przyszłość. Dowiedz, się jednak o różnicach pomiędzy 29" i 26". Ja się nie skusiłem i faktem jest, że nie jeździłem na dużych kołach. Jeśli masz możliwość, to wybierz się na jazdę próbną :) Ja na 100% będę chciał, przy zakupie 27,5".

Aha, przy rozmiarze kół 29" na pewno pójdzie Ci cena do góry :/  

Edyta: Masz na myśli: http://www.unibike.pl/flite29er.html ? Dobry wybór ;)

183 cm i 95 kg a cena to do 100zł w górę chyba 29 to dobry pomysł bo zanim do lasu dojade to jakies 13 km musze po asflacie przejach a na 29 to chyba ciut szybciej będzie :)

Napisano

Jak pisałem wyżej myślę, że to dobry wybór ;)

tak ale jest spory problem z dostępnościa tego roweru mam na mysli flite na 29

Napisano

tak ale jest spory problem z dostępności tego roweru

Z tym to raczej nikt tu Ci nie pomoże. Zamów u dystrybutora, trochę poczekasz, ale w końcu dostaniesz to co chcesz. Chyba, że wyczyszczono magazyny całkowicie. Dobry sprzedawca da radę, pazerny odpuści bo za mało zarobi. 

Napisano

W moim temacie nikt mi nie chce odpowiedzieć, więc tu się spytam ;)

Jestem w podobnej sytuacji co grzechu333, ponieważ zastanawiam się nad B'TWIN 8.1, ale w kontekście przesiadki z posiadanego Corrateca X-Vert S 0.4 (2010). Jest jakikolwiek sens dopłacać 400 zł (po sprzedaniu X-Verta)? ;)

Napisano

Ten Corratec nie należał do tanich a i osprzęt niczego sobie. Jest tak utyrany, że chcesz kupować nowy rower?? Nie lepiej za te pieniądze powymieniać część gratów??

Napisano

Fajny ten rower, ale juz trochę powyżej 2699 ;)

prawda ale może warto dopłacic te 300zł? ;)

Jak rozumiem pod względem części, tak?nie wiem to nie ja tutaj jestem ekspertem ;) gdybym był to bym nie dawał tego na forum :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...