Skocz do zawartości
  • 0

Dyna-sys do roweru trekkingowego

Gość Zoom

Pytanie

Gość Zoom
Napisano

Witam

Dobrze, że na forum jest dział dla niezarejestrowanych. :)

Chcę złozyć rower trekkingowy.

Czy warto stosować system Shimano Dyna-sys?

Różnica jest w korbie.

Przy Dyna-sys mamy korbę 42-32-24. Ten system podobno ma jakieś zalety, ale ponieważ się z nim osobiście nie zetknąłem, więc proszę o poradę. Widziałem materiały reklamowe, no ale to są tylko reklamy. Może ktoś się zetknął z tym praktycznie.

Z drugiej strony do trekkingu Shimano robi korbę 48x38x28 i już nie ma znaczka Dyna-sys.

Którą korbę byście polecili?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak nie ma jak jest np. XT FC-T780 z blatami 48x36x26T. Są też korby z blatami 44x32x24T jak Deore FC-590.

Co do samego pomysłu to wszystko można tylko w jakim celu jak lepsze i tańsze jest 3x9.

Gość Gość
Napisano

Jak nie ma jak jest np. XT FC-T780 z blatami 48x36x26T. Są też korby z blatami 44x32x24T jak Deore FC-590.

Co do samego pomysłu to wszystko można tylko w jakim celu jak lepsze i tańsze jest 3x9.

Korba 48x38x28 nie nalezy do systemu Dyna-sys.

Mnie własnie interesuje czy warto trzymac sie konsekwentnie systemu, czy też może dla jazdy trekkingowej nie ma to dużego znaczenia?

Po prostu nie znam osobiście (a nawet z opowiadań) zalet Dyna-sys. Reklamy to za mało żeby się przekonać. No i nie wiem, która korba będzie lepsza.

Napisano

Zajmuję się składaniem rowerów , nie zawodowo , lecz dla przyjemności . Trochę się znam na tym i obecnie w swoim rowerze mam tarcze xt z założona zębatką 42 z z systemu Dyna Sys. Na tyle mam 8 zębatek i system ten pracuje doskonale . Założyłem jedynie łańcuch Srama 9 biegowy. Mogę ci polecić ramę accent nordcap . Blat  42 zęby pozwala na większe wykorzystanie małych trybów na kasecie , prędkości przelotowe spokojnie w granicach 35-40 km /h - jeśli warunki i siły pozwalaja .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...