darecki Napisano 20 Maja 2013 Napisano 20 Maja 2013 Cześć, Chcę wymienić mocno sędziwą korbę Suntour na nową. Oryginalne warunki to: - kwadrat - 122.5 mm - linia łańcucha 47.5 (przynajmniej na starej piaście i wolnobiegu, którego już nie mam) - napęd tył: kaseta 8 shimano, przerzutka sram xs4, piasta będzie deore (wymieniam koło) - przód: przerzutka shimano, chyba SHIMANO TZ-30 Czy mogę wstawić tu Alivio np FC M411, która teoretycznie chyba pasuje, ale ma "linię łańcucha" 50 mm? Boje się, bo próbowałem kiedyś zamocować low-endową Shimano i jazdą to to się nazwać nie dało :icon_confused: A w ogóle to nie bardzo rozumiem z tą linią... czy to jest właściwość ramy? Przecież łańcuch trzyma korbę na supporcie o określonej długości i kasete na określonej piaście.. no ale mniejsza o to. Dzięki za radę Darek
endrzer Napisano 20 Maja 2013 Napisano 20 Maja 2013 Linia łańcucha to jest odległość środkowej tarczy na blacie od środka osi roweru (środka rury podsiodłowej). Linię łańcucha warunkuje geometria ramy. Tzn. przy tej odległości położenie łańcucha będzie najbardziej zbliżone do położenia równoległego osi poziomej roweru (przy środkowych biegach licząc: 2 z przodu 4 i 5 z tyłu dla 8s. Niewielkie odchyły nie będą aż tak znaczące. Ważna tutaj jest preferowana długość suportu : dla Alivio FC-M411 przy linii 50mm jest to 123mm (suport). U Ciebie jest 122.5 więc linia łańcucha będzie 2 mm większa niż oryginalna. Te 2 mm to jak dla mnie szczegół. Jeżeli byś chciał mieć 47.5 to byś musiał suport 118mm wstawić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.