Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Odpowietrzanie po zdjęciu z roweru

Graper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za jakiś czas będę przekładał części ze starej ramy na nową. Jako, że musiałbym pomału odpowietrzyć hamulce, zastanawiam się, czy można wykorzystać ten moment i zrobić to "na stole" zamiast na rowerze. Byłoby tak o wiele łatwiej, klamkę wkręciłbym sobie w imadełko, mógłbym sam uzupełniać płyn w zbiorniczku wyrównawczym jednocześnie samodzielnie ściągając go przez zacisk (duży plus dla mnie - po prostu nie ma mi kto w tym pomóc, gdy hample są na rowerze). Czy przy odpowietrzaniu jest znaczenie, czy hamulce są założone, czy nie?

Napisano

Tak wiem, ale teraz kolega pisze o tłoczkach, więc zastanawiałem, się czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Ale rzeczywiście, lepiej je wyjmę - nie dawno zmieniałem, głupio by było zalać je jakimś olejem albo innym świństwem. Dzięki wszystkim za pomoc. Czekam na nową ramę i biorę się za odpowietrzanie :)

Napisano

aby nic nie tarło lub nie hamowało najlepiej włożyć coś co wyrówna tłoczki z zaciskiem. Odległość między klockami a tarczą wyreguluje później zbiorniczek wyrównawczy, wktórym znajduje się olej. Ta regulacja polega na tym, że płyn znajdujący się w zbiorniczku napłynie do układu zapełniając miejsce z którego olej odpłynął do zacisku zmniejszjąc prześwit między klockiem i tarczą. Gdybyś z powrotem po takim odpłynięciu oleju wycofał klocki, poziom płymu w zbiorniczku ponownie by wzrósł :teehee: . Nie zapełniaj zbiorniczka na siłę po założeniu i dopasowaniu się klocków do tarczy aby uniknąć niemożliwości wycofania tłoczków :icon_cool:

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...