Rikko Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Witam. Mam mętlik w głowie jeśli chodzi o wybór nowego roweru, dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych rowerzystów. Szukam roweru MTB do bardziej agresywnej jazdy w terenie, choć czasem zdarzy się jazda po drogach asfaltowych. Mam 182 cm. i ważę 82 kg. Jestem zainteresowany Authorem Traction z tego roku (http://author.pl/rowery/gorskie/cross-country-26/traction) rama czarno-biała. Oglądałem ten rowerek i muszę przyznać, że mi się spodobał, wygodna kierownica, bardzo ładna rama, manetki deore. Nie jestem przekonany co do widelca, nie miałem też za bardzo okazji go sprawdzić, jak sprawują się opony czy hamulce też pozostaje dla mnie zagadką. Wiem za to, że firma Author produkuje solidne ramy i że warto im zaufać. Pytania moje są takie: Czy Author Traction to dobry wybór? Czy znajdę coś lepszego w podobnej lub nawet mniejszej cenie? Proszę o zrozumienie i porady. Pozdrawiam.
shortee Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Mam ten rowerek i nie narzekam. Amor zmieniłem bo nadążyła się okazja. RST poszedł na sprzedaż i z tego co wiem bardzo dobrze sobie radzi. Gwarancję na ramę możesz przedłużyć do 5 lat. Z nowych sprzętów popatrz na UniBike, osprzętem trochę biją na głowę Authora. Moja decyzja oparta była na serwisie i gwarancji. Nie stać mnie na 2 tygodnie bez roweru i jakieś wysyłanie do producenta.
Rikko Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Właśnie plusem zakupu Authora jest to, że mam stosunkowo blisko sklep i serwis w razie przeglądu. W przyszłości pewnie również wymienię amortyzator, ale nie szybciej niż rok jazdy na aktualnym. Myślałem także nad takim rowerem jak Giant Talon 1 2012(http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.1/9166/49293/) ale nie ma możliwości sprowadzenia.
shortee Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 To będzie Twoja bestia więc decyzja należy do Ciebie. Ja swojego Artura nie zamienię na innego, nie teraz
Rikko Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Napisz mi jeszcze jak sprawują się przerzutki i hamulce? Z tego co się orientowałem to w innych rowerach w tym przedziale cenowym są założone już Deore slx tutaj alivio i deore. Jakieś zastrzeżenia?
shortee Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Mój rowerek to rocznik 2011, seryjnie mam osprzęt Deore/SLX i mnie ten zestaw pasuje. Hamulce mają przeciwników - mi hamują, a po dotarciu pojawiła się i modulacja. Ogólnie nie narzekam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.