Skocz do zawartości

[napęd] wymiana- ale na jaki?

zachar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich jestem tu nowy i jeśli coś źle zrobiłem to z góry przepraszam :)

Musze wymienić korbę, łańcuch i kasete. Tylną przerzutkę mam Shimamnio Acera model RD-M340 a przednia tez Shimano acera tylko nie znam modelu. I teraz się zastanawiam czy nie kopić czegoś innego? Nie takie samo jak miałem wcześniej? Tylko żeby współpracowało z tymi przerzutkami? Jest taka możliwość? Jak wy myślcie? 

Napisano

Przerzutka Shimamnio Acera RD-M340 może obsługiwać kasety 7 i 8 rzędowe - jaką miałeś dotychczas i jaką masz manetkę przerzutki tylnej? Jeśli masz 8 biegową daje większe możliwości wyboru. Najlepiej napisz jeszcze jaką masz obecnie korbę i kasetę - chodzi mi o ilość rzędów i wielkość koronek w kasecie np. 11-32.

Napisano

kasete mam cs-hg31 7rzedowa a korbe nie pamiętam a teraz nie chce mi sie lecieć do garażu. a byla by mozliwosc zmiany na 8 rzedowa?

Napisano

juz wiem jakie mam. Korba Shimano FC-M131 42x34x24 a kaseta shimano cs-hg30  7 przełożeń 11-13-15-18-21-24-28T. i teraz jak bede kupywac to tylko 8 rzedowe

Napisano

Nie to, że się czepiam, ale na początek przeczytaj uważnie poradnik Puklusa:

http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilno%C5%9B%C4%87-nap%C4%99d%C3%B3w-6-11s/

Po przeczytaniu będziesz wiedzieć, że jeżeli mieści ci się na bębenku kaseta 8s, to równie dobrze założysz na niego kasetę 9s. Zakres możliwości wyboru poszerza się... Decydując się na 8 lub 9s musisz wymienić prawą manetkę.

A na deser lub do kawy polecam inny artykuł tego samego autora:

http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych/

Dowiesz się z niego jaki zestaw napędowy kupić, aby zmieścić się w założonym budżecie.

Gdybyś nadal miał jakieś wątpliwości pytaj.

Napisano

Nie to, że się czepiam, ale na początek przeczytaj uważnie poradnik Puklusa:

http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilno%C5%9B%C4%87-nap%C4%99d%C3%B3w-6-11s/

Po przeczytaniu będziesz wiedzieć, że jeżeli mieści ci się na bębenku kaseta 8s, to równie dobrze założysz na niego kasetę 9s. Zakres możliwości wyboru poszerza się... Decydując się na 8 lub 9s musisz wymienić prawą manetkę.

A na deser lub do kawy polecam inny artykuł tego samego autora:

http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych/

Dowiesz się z niego jaki zestaw napędowy kupić, aby zmieścić się w założonym budżecie.

Gdybyś nadal miał jakieś wątpliwości pytaj.

z 7 na 8 zmieniam i to jest pewne żadne 9rzedowe a manetkami sie nie przejmuj. tylko teraz chce wiedzieć jakie kupić żeby pasował z tymi przerzutkami co mam i wszystko ładnie działało

mam okazje kupić tanio taki sprzet: kaseta shimano acera cs-hg31hg30 8rz 11-32t, łancuch shimano acera cn-hg40 6/7/8rz, korba shimano fc-m131 42-34-24 czy to bedzie dobrze działało z z tylna przrzutka shimano acera rd-m340 ?????? i czy wytrzymałe to jest??

Napisano

bedzie dobrze działało z z tylna przrzutka shimano acera rd-m340 ?????? i czy wytrzymałe to jest??

Będzie działało,z tego co można wyczytać z Twoich postów  to przecież coś takiego już masz na swoim rowerze założone (kaseta i korba) :bye2:  

co do wytrzymałości to napisz do czego będziesz używał rower ale "szału"nie ma :icon_confused:

Napisano

Będzie działało,z tego co można wyczytać z Twoich postów  to przecież coś takiego już masz na swoim rowerze założone (kaseta i korba) :bye2:  

co do wytrzymałości to napisz do czego będziesz używał rower ale "szału"nie ma :icon_confused:

no w sumie to można powiedzieć ze takie mam :P ale ja czasami nie mysle :P

to będzie do jazdy zazwyczaj na prostym terenie czasami jakieś wypady w las

Napisano

to będzie do jazdy zazwyczaj na prostym terenie czasami jakieś wypady w las

Wystarczy.  A wypady do lasu to tylko na "grzyby i jagody" nic na siłę :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...